29 Haziran 2015 09:49

26 kadın cinayeti davasının 13'ünde indirim uygulandı

Türkiye’de, kadın katillerine uygulanan 'iyi hal' 'tahrik' gibi ceza indirimleri, yargıda hakim olan erkek egemen zihniyeti gözler önüne seriyor. Sadece son 6 ayda görülen 26 kadın cinayeti davasının 13’ünde mahkemeler sanıklara 'iyi hal' ya da 'haksız tahrik' indirimi uyguladı.

Paylaş

Türkiye’de, kadın katillerine  uygulanan “iyi hal” “tahrik” gibi ceza indirimleri, yargıda hakim olan erkek egemen zihniyeti gözler önüne seriyor. Sadece son 6 ayda görülen 26 kadın cinayeti davasının 13’ünde mahkemeler  sanıklara “iyi hal” ya da  “haksız tahrik” indirimi uyguladı.

Kadınların, “kadın cinayeti” ibaresinin anayasaya konulması ve yargılamaların da bu tanım üzerinden yapılması, şiddeti önleyecek gerçek koruma tedbirlerinin alınması taleplerine kulakların tıkandığı Türkiye’de, sanığın duruşmalara kravat takarak gelmesi, cinayeti “Beni aldattı” diyerek savunması indirimlere gerekçe sayıldı.   
İşte 6 ayda kadın katillerini adeta ödüllendiren yargının ibretlik kararlarından bazıları:

VAHŞİ CİNAYETE ‘SAYGI’ İNDİRİMİ

Ankara’nın Çankaya ilçesinde 17 Ağustos 2014’te Sebahattin Santur,  eski eşi Hülya Çelik’i pompalı tüfekle katletti. Hakkında, “tasarlayarak öldürme” suçundan dava açılan Santur için savcı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istese de mahkeme heyeti 5 Şubat 2015’te görülen karar duruşmasında,  Santur’un yargılama sürecindeki davranışlarından dolayı  “ iyi hal indirimi” uygulayarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine  müebbet hapis cezası verdi.

İstanbul Gümüşsuyu’daki bir apartman boşluğunda 2010 yılında cansız bedeni bulunan Nazlı Sinem Erkesoğlu’nu öldürmek suçundan müebbet hapis cezasıyla yargılanan Can ve Emre Paksoy kardeşler de 4 Aralık 2014 tarihinde  görülen davanın karar duruşmasında beraat etti. Erkesoğlu’nun intihar etmiş olabileceğini iddia eden mahkeme, “Daha önceden sadece selamlaştığı bir erkekle alkol alıp, evine giden, cinsellik yaşayan, mağdurenin ne yaptığını tespit etmek mümkün değildir” şeklindeki skandal bir yorumla zanlı iki kardeşin  beraatine karar verdi.

Ankara’da 25 Ekim 2013 tarihinde Apartman Yöneticisi Kezban Doğan’ı başına poşet geçirerek mutfak tüpü hortumunu da zorla ağzına dayayarak vahşice katleden Apartman Görevlisi Adem Çıracı’ya da 19 Şubat tarihinde görülen karar duruşmasında, “saygılı” tutumu gerekçe gösterilerek “iyi hal indirimi” uygulandı.

MAĞDURU SUÇLAYAN İNDİRİM ALDI

Konya’da boşandığı eşi Özlem Işık’ı 8 yerinden bıçaklayıp, otomobille üzerinden geçerek katleden Kamil Çolak da 17 Şubat 2015’te görülen karar duruşmasında “haksız tahrik” indiriminden yararlandı. Müebbet hapis cezasıyla yargılanan Çolak’ın “ ‘Çocuklar senden değil’ dedi” şeklindeki savunmasını “haksız tahrik” sayan mahkeme cezayı 18 yıla düşürdü.

Adana’da  eşi Halime Yelmez’i boğarak katleden Hasan Yelmez hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle açılan davanın 14 Nisan’daki karar duruşmasında sanığa iki indirim uygulandı.  Hasan Yelmez’e önce “iyi hal” indirimi uygulayan mahkeme bir de Halime Yelmez’in “sadakat yükümlülüğü”nü ihlal ettiğini öne sürerek sanığa 19 yıl hapis cezası verdi. Yine Adana’da 10 Eylül 2014’te 4 buçuk aylık hamile eşi Burcu Çiftçi’yi tabancayla katleden Mustafa Çiftçi’nin son duruşmada “Kesinlikle karıma şiddet uygulamadım. ‘Seni defalarca aldattım. Kardeşinle bile aldattım’ deyince öldürdüm” sözlerini mahkeme “ağır tahrik” saydı ve müebbet cezası 19 yıla indirildi.

‘EŞİMİ SEVİYORDUM’ SÖZLERİNE ‘İYİ HAL İNDİRİMİ’

Siirt’te Esin Güneş, şiddet uygulayan güvenlik görevlisi eşi Güven Güneş’ten boşanmak isteyince 24 Ağustos 2010’da Siirt’e “kale” olarak bilinen uçurumun dibinde ölü bulundu.  ODTÜ Fizik Bölümünden ikisi profesör, biri doçent olmak üzere üç akademisyen, Esin Güneş’in kendiliğinden düşmüş olamayacağını, biri tarafından itildiği yönünde rapor hazırladı. Ancak mahkeme  Güven Güneş’in duruşmadaki “iyi hali”ni gerekçe göstererek cezayı müebbet hapis cezasına çevirdi. 2 Mayıs 2014 tarihinde eşi Remziye Eripek’i tekme tokat ve sopayla darbederek ölümüne neden olan Celal Eripek’e de ödül gibi ceza verildi. 25 Haziran’da görülen karar duruşmasında mahkeme, müebbet hapis cezasıyla yargılanan Eripek’e “Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçundan önce 4 yıl hapis cezası verdi. Son duruşmada Eripek’in  “Ben eşimi seviyordum. Çok üzgünüm” sözlerine  “iyi hal” indirimi uygulayarak cezayı 3 yıl 4 aya indiren mahkeme  bir de Eripek’in tahliyesine karar verdi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Efes ve Diyarbakır için gözler Bonn’da

SONRAKİ HABER

İHD’den Êzidîlere destek olan belediyelerle dayanışma çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...