07 Haziran 2015 11:29

Vurulan albayın Fehmi Altınbilek olduğu ortaya çıktı

İstanbul'da Beşiktaş Balmumcu Mahallesi Şakir Kesebir Caddesi'nde bulunan Jandarma Bölge Komutanlığı önünde eşi Asuman Oğuz (66) birlikte saldırıya uğrayan ve adı Albay Çetin Oğuz (67) olarak duyurulan kişinin emekli Albay Fehmi Altınbilek olduğu ortaya çıktı.

Paylaş

İstanbul'da Beşiktaş Balmumcu Mahallesi Şakir Kesebir Caddesi'nde bulunan Jandarma Bölge Komutanlığı önünde eşi Asuman Oğuz (66)  birlikte saldırıya uğrayan ve adı Albay Çetin Oğuz (67) olarak duyurulan kişinin emekli Albay Fehmi Altınbilek olduğu ortaya çıktı.

Fehmi Altınbilek, Kızıldere Katliamı'nda Mahir Çayan ile 9 devrimcinin ölümüyle sonuçlanan askeri operasyon ile TİKKO lideri İbrahim Kaypakkaya’nın yaralı olarak yakalandığı operasyonu yöneten kişi.

Ankara’da suikastta ölen Albay Cem Ersever ile emekli Albay Veli Küçük’ün yakın arkadaşı olarak bilinen Altınbilek’in adı ilk kez 13 Nisan 1970′te duyuldu. Anılan tarihte öldürülen asteğmen Doktor Necdet Güçlü cinayetinde kullanılan iki silahtan birinin sahibi o dönemde yeni göreve başlayan Fehmi Altınbilek olarak belirlendi. Altınbilek, daka sonra Kızıldere Katliamı'nın baş aktörü oldu. 27 Mart 1972′de gerçekleştirilen ve Mahir Çayan ile 9 devrimcinin ölümüyle sonuçlanan katliamın komutanı olan Fehmi Altınbilek, 24 Ocak 1973′te Dersim'in Çemişgezek ilçesi Vartinik köyü Mirik mezrasında İbrahim Kaypakkaya’nın yaralı olarak yakalandığı operasyonu da yönetti.

Fehmi Altınbilek’in bu geçmişinin ardından Çetin Oğuz ismini kullanmaya başladığı belirtildi.

Gazeteci Oral Çalışlar, Radikal’deki köşesinde 16 Nisan 2010 tarihinde Fehmi Altınbilek için şunları yazmıştı:
“Fehmi Altınbilek’in adı ilk olarak teğmenken, doktor teğmen Necdet Güçlü cinayetinde geçmişti. Güçlü’yü vuran Ülkü Ocakları Başkanı’nın silahı teğmen Fehmi Altınbilek’indi. Aradan zaman geçti, yüzbaşı Fehmi Altınbilek olarak adını duyduk. Kızıldere’de Mahir Çayan ve arkadaşlarını katleden operasyonda, İbrahim Kaypakkaya’yı Tunceli’de yakalayan ve ona işkence yaptığı iddia edilen ekibin başındaydı. Terfi etmeye devam etti. Bir süre sonra karşımıza Şırnak Alay Komutanı olarak çıktı. Albaylığa terfi ettirilmişti. Ona da şaşırmadım.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Açık oya karşı çıkan HDP'li müşahitlere bıçaklı, taşlı ve sopalı saldırı

SONRAKİ HABER

Bombalı saldırıda yaralananlar sandıkta cevap verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...