22 Mayıs 2015 11:56

Efemçukuru altın madeninin yarattığı kirlilik kanıtlandı

İzmir'in içme suyunun yüzde 40’ını karşılayan Tahtalı Barajı koruma alanı sınırında yer alan Efemçukuru’da TÜPRAG tarafından işletilen altın madeninin kapasite artırımı talebi için verilen olumlu ÇED raporu hukuka aykırı bulundu.

Paylaş

İzmir'in içme suyunun yüzde 40’ını karşılayan Tahtalı Barajı koruma alanı sınırında yer alan Efemçukuru’da TÜPRAG tarafından işletilen altın madeninin kapasite artırımı talebi için verilen olumlu ÇED raporu hukuka aykırı bulundu.

İzmir 1. İdare Mahkemesinin verdiği kararla, bilim insanlarının yıllardır uyarısını yaptığı, Efemçukuru yöresindeki ağır metal kirliliğinin de başladığı kanıtlanmış oldu. Mahkemenin 16 Nisan 2015 günü verdiği kararda, keşif sırasında alınan örnekte, sülfür ve ağır metal grubundaki arsenik, kadmiyum, bakır, kurşun, mangan, nikel, selenyum, kükürt ve çinko elementlerinin olması gereken düzeyleri aştığı tespit edildi. Bu elementler içinde özellikle kadmiyum ve bakırın ÇED raporunda belirtilenin çok üstünde olduğu ifade edildi. Mahkeme, kapasite artırımı ile madenin çevre için yaratacağı olumsuzluk ve risklerin daha da artacağını belirtilerek, ÇED raporunun iptal edilmesine karar verdi.

AĞIR METAL MİKTARI ÇED’TE YER ALANDAN FAZLA

Konu ile ilgili olarak El Ele Hareketi, İzmir Tabip Odası, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası ve EGEÇEP ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan El Ele Hareketi Sözcüsü Merih Yücel, bütün bilimsel uyarılara rağmen, çevre sağlığı ve canlı yaşamı için risk oluşturan Efemçukuru Altın Madeninin 2011 yılı haziran ayından bu yana faaliyetini sürdürdüğünü belirtti. Madenin kapasite artırımı projesiyle cevher rezervini 2.5 milyon tondan, 8.5 milyon tona, faaliyet süresini de 12 yıldan 17 yıla çıkarmayı planladığını ve bunun için 31.12.2012 tarihinde olumlu ÇED raporu aldığını hatırlatan Yücel, bu belgenin iptali için EGEÇEP, Çevre Mühendisleri Odası, İzmir Tabip Odası, Avukat Arif Ali Cangı ve Efemçukuru Köylüsü Ahmet Karaçam tarafından açılan davanın sonuçlandığını belirtti.Yücel, “Bu karar üzerine altın madeni derhal kapatılmalıdır. Madenin kapatılmaması halinde oluşacak kirlenmeden şirketle birlikte başta İzmir Valiliği olmak üzere yetkili tüm kamu idareleri ve kamu görevlileri doğrudan sorumlu olacaktır” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mayına basan Çetinkaya ameliyat edildi

SONRAKİ HABER

Üç günlük grev bitti ama yarın da nöbete gitmeyecekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...