11 Mayıs 2015 00:58

AKP ve Akkuyu'nun reklamını aynı şirket yapıyor

AKP’nin seçim kampanyasını, nükleer santral reklamını yapan şirket yürütüyor. Şirket kamu kurumlarından da çok sayıda iş aldı.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

AKP’nin seçim kampanyalarını yürüten Olçakların imzası, manipülasyonla suçlanan Akkuyu Nükleer Santrali reklamında da dikkat çekiyor. Dahası reklamcılıkta AKP ile tırmanışa geçen Olçaklar, kamu kurumlarından 70’in üzerinde iş aldı.
“Güçlü Türkiye’nin yeni enerjisi”, “Türkiye enerjide dışa bağımlı olmaktan kurtuluyor” sloganlarıyla gündeme gelen ve manipülasyon yapmakla suçlanan Akkuyu Nükleer AŞ’nin reklamını Olçak ailesine ait şirket yaptı. Olçaklar aynı zamanda AKP’nin seçim kampanyalarını da yürütüyor. En son Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da seçim kampanyasını yürüten Olçaklar bazı şirketlerini AKP’nin iktidar olmasının ardından kurdu ve kamu kurumlarından 70’in üzerinde reklam ve organizasyon işi aldı.

UZMANLAR NÜKLEER REKLAMINA TEPKİLİ
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), santralin Rus sermayesine ait olmasına rağmen Türkiye’nin gibi gösterildiği gerekçesiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kuruluna başvuruda bulunmuş ve reklamın kaldırılmasını istemişti. Türk Tabipleri Birliği (TTB) de, “Bu reklamlarda nükleer santrallerin risk potansiyelleri bilimsel kurallara uygun, dürüst bir biçimde ortaya konulmuyor” gerekçesiyle Reklam Kurulu Başkanlığından reklamın kaldırılmasını istemişti. Öte yandan reklam filminde pilot rolünü oynayan Tiyatrocu Ayhan Kanal, bir elektronik firmasının reklamı diye kandırılarak, bu filme dahil edildiğini ileri sürmüştü.

KAMU KURUMLARI OLÇAKLARLA ÇALIŞTI
Akkuyu Nükleer AŞ’nin yanıltıcı reklamını yapan şirket, Olçaklar’a ait Yeni Eski Reklam Ajansı (New&Old). Ajans, Fatih ve Cevat Olçak’a ait. Fatih Olçak aynı zamanda AKP’nin seçim kampanyalarını yürüten ve reklamcılığını yapan Arter Advertising Reklam Şirketi’nin de ortağı. Cevat Olçak ise eski ortaklardan. Olçakların ilk reklam şirketi ise Arter Advertising.
AKP’nin seçim kampanyalarını üstlenen şirket kamudan şu işleri aldı: “Cumhurbaşkanlığı, ‘Çanakkale Zaferi 100. Yılı’ organizasyonu; Ulaştırma Bakanlığı, ‘3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli’ tanıtım organizasyonu; Başbakanlık, Medeniyetler İttifakı İştirakçiler Forumu organizasyonu; Anadolu Ajansı, yeni logo, kurumsal kimlik, tanıtım filmi işleri.”
Yine Olçaklara ait Yeni Eski Reklam Ajansı (New&Old) ise kamu kurumlarından işler: “TCDD, 2015’teki 23 Nisan yüzde 50 indirim reklamı, Konya, İstanbul Buluşuyor reklamı, Marmaray 1 Yaşında reklamı, Yüksek Hızlı Tren (YHT) İstanbul’da reklamı, YHT Wifi Bedava reklamı, Aile İndirim Kampanyası reklamı, Kupaya Giden Hızlı Yol reklamı, Marmaray Kampanyası reklamı, Yeni Bilet Satış Sistemi reklamı, 2014 Yeni Yıl Kampanyası reklamı, 2013 Kurban Bayramı Kampanyası reklamı, 2013 Ramazan Bayramı Kampanyası reklamı; PTT Cell reklamı ve Rakip Tarife reklamı; Sağlık Bakanlığı, Ankara DEV Şehir Hastanesi Temel Atma Lansmanı; Ulaştırma Bakanlığı, Marmaray Açılış Lansmanı; Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2014’teki  19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı reklamı; Ordu Belediyesi, Logo Lansmanı.”

ÖNCEKİ HABER

Kent merkezleri de müteahhitlerin hedefinde

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Diyanet İşleri başkanıma 'sakın arabayı verme' derdim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...