18 Nisan 2015 12:05

Sansüre karşı özgür sinema yürüyüşü: Bu daha fragman, film yeni başlıyor!

Sinema emekçileri ve sinemaseverler 'Bakur' filminin 34. İstanbul Film Festivali’ndeki gösteriminin engellenmesinin ardından sansüre karşı yürüdü.

Paylaş

Sinema emekçileri ve sinemaseverler “Bakur” filminin 34. İstanbul Film Festivali’ndeki gösteriminin engellenmesinin ardından sansüre karşı yürüdü.

Fransız Kültür Merkezi’nden Atlas Sineması’na yapılan yürüyüşte “Bu daha fragman film yeni başlıyor”, “Filmi durdurma sansürü durdur”, “Sansür mü? N’ayır, n’olamaz” sloganları atıldı. Yürüyüş sonrası sanat üzerindeki tüm baskıların kaldırılması, filmlerin özgürce izleyiciyle buluşması ve festivallerin bağımsızca var olabilmesi için mücadele çağrısı yapıldı.

MESLEK ÖRGÜTLERİ SANSÜRE KARŞI BİRLEŞTİ

Eyleme Sinema Emekçileri Sendikası, Oyuncu Sendikası, Sinema Yazarları Derneği, Türkiye Görüntü Yönetmenleri Derneği, Sinema Televizyon Sendikası, Yeni Sinema Hareketi, İşçi Filmleri Festivali, Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, Emek Bizim İstanbul Bizim ve Gökyüzü Oyuncuları destek verdi.

Yönetmen Önder Çakar, Kazım Öz, Emin Alper, oyuncu Menderes Samancılar, Rıza Kocaoğlu, Rıza Akın, Defne Halman ve Vildan Atasever de yürüyüşe katılan sinemacılar arasındaydı.

ESER İŞLETME BELGESİ ZORUNLULUĞU KALDIRILMALI

Galatasaray Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında konuşan oyuncu Defne Halman “Önümüzdeki dönemde, filmlerin ve festivallerin çok daha büyük engellemelerle karşılaşma olasılığı yüksek görülüyor. Bizler, sansüre imkan tanıyan açık ya da örtük bütün uygulamaların bir an evvel kaldırılması için bütün gücümüzle mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz” dedi. Kültür Bakanlığını “Bakur” filminin özgürce gösterilmesi için gerekli adımları atmaya davet eden Halman, “Sansüre karşı verilecek uzun soluklu mücadelenin ilk adımı olarak, festival gösterimlerindeki Eser İşletme Belgesi zorunluluğunun acilen kaldırılmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yönetmen Kazım Öz de açıklamayı Kürtçe okudu.

Yürüyüşün ardından Beşiktaş Abbasağa Parkında yapılacak “Yollara Düştük” belgesel gösteriminin ve sansür konulu forumun duyurusu yapıldı. (İstanbul/EVRENSEL)


TÜRKİYE’NİN KISA SANSÜR TARİHİ

Geçmişte “Susuz Yaz” ahlaksız bulunarak, “Umut” ya da “Hakkari’de Bir Mevsim” ‘ülkeyi yoksul gösteriyor’ gerekçe gösterilerek yasaklanmıştı. Bugün de “Dersim 38”, “Berivan”, “Yeryüzü Aşkın Oluncaya Dek” ve “Bakur” gibi sayısız film sansürcü zihniyetin hedefi haline gelmiş durumda. Yasaklayan zihniyet aynı kalırken aradan geçen yıllarda sadece gerekçeler ve araçlar değişti. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Cemil Çiçek, Hidayet Karaca'yı resepsiyona davet etti

SONRAKİ HABER

Uzaklaştırma kararı olan eşi tarafından öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...