06 Nisan 2015 15:39

Kulp davasında katliam sanığı adliyeye geldi, duruşmaya katılmadı

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 11 köylünün gözaltına alındıktan sonra öldürülmesine ilişkin davanın 8. duruşması dün Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Paylaş

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 11 köylünün gözaltına alındıktan sonra öldürülmesine ilişkin davanın 8. duruşması dün Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Davanın sanığı dönemin Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Yavuz Ertürk, adliye binasında görüldü ancak duruşmaya katılmadı. Avukatı Kara Kuvvetleri Komutanlığından sağlık durumunun uygun olmadığına dair aldıkları raporu mahkemeye sundu. Ertürk’ün adliye binasına kadar gelip duruşmaya katılmaması tartışma yarattı. 

Kulp’ta 1993 yılının eylül ayında 11 köylünün gözaltında kaybedilmesine ilişkin davanın dünkü duruşmasında mağdur avukatlarından Tahir Elçi, Sanık Emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk’ün adliyeye geldiği halde neden duruşmaya katılmadığını sordu. Sanık Ertürk duruşmaya katılmadan sağlıklı bir yargılama yapılamayacağını söyleyen Elçi, Mahkeme Başkanı Mehmet Önder Kabasakal’dan duruşmayı tatil etmesini talep etti. Bunun üzerine Kabasakal, Ertürk’ün duruşmaya katılması için yargılamayı 14.30’a erteledi.

ERTÜRK’ÜN RAPORU MANİDAR BULUNDU

Aradan sonra avukatları Ertürk’ün rahatsızlandığını öne sürerek, Kara Kuvvetleri Komutanlığından alınan sağlık raporunu mahkemeye sundu. Avukat Tahir Elçi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu davada Türkiye’yi mahkum ettiğini hatırlatarak yargılamanın daha sağlıklı sürmesi, keşif yapılabilmesi ve görgü tanıklarının bulunup, dinlenmesi için davanın tekrar Diyarbakır’a taşınmasını talep etti. Elçi ayrıca, Emekli Tuğgeneral Ertürk’ün aldığı raporun da doğru olmadığını söyledi. Ertürk’ün adliyeye kadar geldiğini ancak daha sonra sağlık raporu aldığını söyleyen Elçi, sanığın açıkça kaçma şüphesi bulunduğunu ve bu nedenle hakkında tutuklanması istemiyle yakalama kararı çıkartılmasını talep etti. 
Öte yandan gözaltındayken öldürülen 11 kişiden Sabri Tutuş’un oğlu Harun Tutuş sabah yanlarına bir polisin geldiğini ve ‘Buraya kaç arabayla, kaç kişi geldiniz’ diye sorarak gittiğini belirterek, bu durumun kayıtlara geçmesini istedi. 

Mahkeme Başkanı Kabasakal, AİHM kararının çevirisinin yaptırılarak gönderilmesine, Emekli Tuğgeneral Ertürk’ün bir sonraki duruşmada hazır bulunması için uyarılı çağrı kağıdı gönderilmesine ve operasyon yapıldığı dönemde Bolu 2. Komando Tugay Komutanlığında görevli subay ve astsubayların isimlerinin Genelkurmay Başkanlığı ile Bolu 2. Komando Tugay Komutanlığından istenmesine karar vererek, duruşmayı 8 Temmuz 2015’e erteledi. (Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

TÜBİTAK Eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz tutuklandı

SONRAKİ HABER

TGC: Sosyal medyaya yasak sansürdür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...