10 Mart 2015 14:34

'Soma 301' filminin çekimlerine engel

Soma'da 301 madencinin yaşamanı yitirmesini konu alan 'Soma 301' filminin çekimini yapmak isteyen yönetmen Faik Ahmet Akıncı'nın film çekmek için Manisa Valiliğine yapmış olduğu başvuruya yanıt alamadığını söyledi.

Paylaş

Soma'da 301 madencinin yaşamanı yitirmesini konu alan 'Soma 301' filminin çekimini yapmak isteyen yönetmen Faik Ahmet Akıncı'nın film çekmek için Manisa Valiliğine yapmış olduğu başvuruya yanıt alamadığını söyledi. 

Manisa'nın Soma ilçesinde madende meydana gelen göçük sonucu yaşamını yitiren 301 madencinin hayatını konu alan 'Soma 301" isimli filmin yönetmeni Faik Ahmet Akıncı, çekimler için başvurduğu Manisa Valiliğinin cevap verilmemesine ilişkin basın açıklaması yaptı. Akıncı, "Soma faciasının yıldönümünde vizyona girecek şekilde, Soma'nın filmini çekmeye geldim. Bir sinema filmi çekmeden önce bakanlığa ve valiliğe müracaat ederiz. Valiliğe, sinema filmi yapımcı kodumuzu veririz. Ticaret odası faaliyet belgesini, imza sirküsünü ve vergi levhamızı veririz. Bunların dışında sadece filmde oynayan oyuncuların ismini ve teknik ekibin isimlerini yazar veririz. Bu bilgilerimizi, işte oyuncularımızı, teknik ekibimizi ve filmimizin adı ile hepsini valiliğe yazdım ancak 10 gündür, müracaat etmemize rağmen hiç bir şey çıkmadı" dedi.

'YÖNETMENLİKTE OLMAYAN BİR ŞEY İSTİYORLAR'

Yapılan müracaatlara cevap alamayan Akıncı, tekrar Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne giderek görüştüğünü söyledi. Akıncı, "Kültür Müdürlüğü, 'Valilikle görüşüp size döneceğiz' dediler. Ben de hemen vali beyi arayıp durumu açıklayıp gerekli iznin çıkarılması hususunda yardımcı olmasını talep ettim. Daha sonra yetkililerle iletişim kurduğumda bana dedikleri şey ise, 'Şirketinize bir yazı yazdık, sizden senaryoyu ve sinopsisi istiyoruz' dediler. Ben yönetmelikte böyle bir şeyin olmadığını ifade edince, 'Evet, yönetmelikte böyle bir şey yok ama siz, Faik Ahmet Akıncı'sınız. Sizden senaryoyu ve sinopsisi istiyoruz' dediler. 

Yönetmelikte olamayan bir şeyi benden istiyorlar. Yasal olmayan bir şeyi, Kültür Müdürlüğü benden istiyor. Daha sonra bu olayı vali beye anlattım, konuyla ilgili bana döneceğini söyledi ama bana şu ana kadar kimse olumlu olarak dönmedi" dedi. 

'BU FİLMİ ÇEKECEĞİM'

Soma'ya Genel Maden-İş Sendikası'nın eğitmeni ve uzmanıyken eğitim vermek için üç defa geldiğini söyleyen Akıncı, her gelişinde Soma'da gözaltına alındığını belirtti. "İstanbul'dan aramanız var' deyip beni gözaltına alıp üç gün nezarette tutup seminer ve eğitim tarihini geçirip buradan gönderdiler. Daha önce üç kere bana bunu yapan Manisa Valiliği, bu sefer burada film çekmemi engellemeye çalışıyor ama ben şunları belirtmek istiyorum, Türkiye sinema sektörü beni çok iyi tanır. Faik Ahmet Akıncı, çekiyorum dediği bir şeyi çeker. Ben Soma maden faciasını çekeceğim, ama Soma'da ama Soma dışında Soma maden faciasını çekeceğim ve 13 Mayıs'ta vizyona sokacağım" şeklinde konuştu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Merkez Bankasından ‘Telaş’ hamleleri

SONRAKİ HABER

Soma İşçileri Komitesi yeni kararlar aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...