20 Ocak 2015 12:47

NSU Davası'nda Keup Caddesi saldırısı görüşüldü

Almanya’da göçmenlere saldırı düzenleyen ırkçı örgüt NSU ile ilgili dava devam etti. Dün, Keup Caddesi saldırısı görüşüldü.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Münih

Münih Eyalet Yüksek Mahkemesinde devam eden ırkçı örgüt NSU Davası’nın 175. duruşmasında, 9 Haziran 2004’de Köln’de Türkiye kökenli göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Keup Caddesi’ne yönelik bombalı saldırı ele alınmaya başladı.

‘TÜRK-KÜRT ÇATIŞMASI’ DEMİŞLERDİ

NSU üyeleri Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt tarafından bir bisiklet üzerinde getirilerek, dükkanının önüne konulan çivili bombanın uzaktan patlatılması üzerine 22 kişi yaralanmıştı. 3 kiloluk tüpün patlaması üzerine 10 santimlik çiviler çok sayıda kişiyi yaralamış ve mal kaybına yol açmıştı. Bombalı saldırıdan hemen sonra dönemin Federal İçişleri Bakanı Otto Schily tarafından yapılan açıklamada, bombalı saldırının arkasında “Kürtlerle Türkler arasındaki çatışma”nın olduğunu ileri sürülmüştü. Dönemin eyalet içişleri bakanı da olayın bir terör saldırısı olmadığını açıklamış ancak daha sonra bombalı saldırı sırasında Keup Caddesi’nde iki sivil polisin olduğu ortaya çıkmıştı. 

HER YER KEUP CADDESİ!

Davayı takip etmek için Köln’de kurulan “Keup Caddesi Her Yerde” adlı inisiyatifin çağrısıyla otobüslerle Münih’e gelen Keup Caddesi etrafında yaşayanlar  ve antifaşistler, mahkeme önünde pankart ve dövizler açarak, Almanya’da ırkçılar tarafından öldürülen insanları andılar. İnisiyatif sözcüleri, gün boyunca yapılan açıklamalarda, NSU Davası’nda saldırıyı yapanlarla istihbarat örgütleri arasındaki bağlantının açığa çıkarılmasını talep etti.

NSU üyeleri Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt tarafından çivi bombasının konulduğu sırada Türkiyeli bir arkadaşıyla birlikte Keup Caddesi’nde bulunan ve saldırıda ağır yaralanan Sandro Delauro duruşmaya katılarak yaşadıklarını anlattı. Bombanın patladığı sırada ne olduğunu anlamadığını söyleyen Delauro, haftalarca hastanede kaldığını, zor günler geçirdiğini anlattı. 

Yemek için Keup Caddesi’nde arkadaşlarıyla birlikte gittiğini anlatan Delauro, polis olduğunu sandığı kişilerin kendilerini suçladığını, kendilerinin bu saldırının arkasında olabileceği kanısı oluşturmaya çalıştığını anlattı. 

Tanık Delauro, kendisinin de yaralı olduğunu gösteren fotoğrafın 10 yıldır hayatındaki en kötü anı anımsattığını da anlattı.  

ÖNCEKİ HABER

4 eski bakanın Yüce Divan'a gönderilmesi engellendi

SONRAKİ HABER

Yemen'de Başkanlık Sarayı Husiler'in kontrolünde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...