08 Ocak 2015 11:14

İztuzu'da mahkeme kararına kadar geçici anlaşma

Nesli tükenme tehdidi altında olan Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanlarından dünyaca ünlü İztuzu Plajı’nın özel sektöre devredilmesine karşı halkın direnişi sürüyor.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Nesli tükenme tehdidi altında olan Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanlarından dünyaca ünlü İztuzu Plajı’nın özel sektöre devredilmesine karşı halkın direnişi sürüyor. İztuzu Kurtarma Platformu (İKUT) üyeleri Ortaca Kaymakamı ile görüştükten sonra çadırlarını yarın kaldıracaklarını açıkladı. Şirket yetkilileri ise plajın devrini engelleyen ihtiyati tedbir kararına itiraz etti.

ŞİRKETE HUKUKSAL SÜRECİ BEKLEYİN YAZISI

Dün Muğla Valiliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortaklığı ile kurulan Muğla Turizm Çevre Vakfı (MUÇEV) İztuzu’ndaki tesislerin işletmesini Ortaca Belediyesinden devralmak isteyen DALÇEV’e gönderdiği yazıda, hukuksal süreç sona erene kadar faaliyette bulunmamasını istedi. MUÇEV Müdürü İbrahim Akoğlu imzasıyla DALÇEV’e 06.01.2015 tarihinde gönderilen resmi yazıda şu ifadelere yer verildi; “...Ortaca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin aldığı kararlar doğrultusunda hassasiyet göstermeniz, herhangi bir faaliyette bulunmamanız ve hukuksal sürecin sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın talimatlarının doğrultusunda hareket edileceği hususunu bilgilerinize rica ederim.”

Ortaca Belediyesinin avukatı Berna Babaoğlu Ulutaş, o yazının şimdilik kendileri için bir anlamı olmadığını belirterek, “MUÇEV aynı zamanda Çevre Şehircilik Bakanlığına da yazmış. Bu protokolü yapan ana taraf olarak bu konudaki görüşünüzü bildirin diye. Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın MUÇEV’e vereceği cevap önemli” dedi.

DİRENİŞ ÇADIRLARI BUGÜN KALDIRILIYOR

Öte yandan Ortaca Kaymakamı’nın talebi üzerine İKUT üyeleri ile Kaymakamın arasında yapılan toplantı sonrası anlaşma sağlandı. Mahkeme kararları ile plajın özel şirket ya da belediyeye ait olmadığını belirten kaymakam, plajın şu an Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ait olduğunu, ama mahkemeler sonuçlanıncaya kadar herhangi bir işlem yapılmayacağı sözünü verdi. Kaymakam Hüseyin Yılmaz, İKUT üyelerinden kamuoyuna yeterince seslerini duyurduklarını belirterek, plaj girişindeki direnişi bitirmelerini talep etti. Kaymakamlıkta yapılan toplantı ile ilgili bilgi veren Dalyan Çevre Koruma Derneği Başkanı Recai Keçeci, bugün bir basın açıklaması yaparak çadırları kaldıracaklarını söyledi. Keçeci, İztuzu'nun özel sektöre devrine karşı mücadeleye devam edeceklerini kaydederek, herkesi pazar günü plajda yapacakları keşkek gününe çağırdı.

YUVALARI VE NESİLLERİ TEHDİT ALTINDA

Nesli tükenme tehdidinde olan deniz kaplumbağaları 30 yıl önce 37 kumsalda yuva yaptığı belirtilirken günümüzde bu sayının 21'e düştüğü ifade ediliyor. Deniz kaplumbağalarının kasten öldürülmeleri, avlanmaları ve yaşam alanlarının tahrip edilmesi yasaklanmış durumda.

Plajda açtıkları çukurlara 80-100 yumurta bırakan Caretta yumurtalarının kuluçka dönemi 1,5-2 ay sürüyor. Gece kabuklarından çıkan yavrular içgüdüsel olarak ufuk aydınlığını kullanarak denize yöneliyor. Temmuz başlarında yumurtadan çıkan kaplumbağa yavruları çevrede başka bir ışık kaynağı görmeleri durumunda oraya yönelerek ölüyorlar. Bu nedenle gün batımından doğumuna kadar plaja girmek yasaklanmış durumda. Boyları 115 ile 150 santim arasında değişen Carettaların ağırlıkları ise 150 kiloyu bulabiliyor.  Koloniler halinde yaşayan kaplumbağaların ortalama ömrü ise 70 yıl. 2-3 yılda bir yumurta yapan Caretta Caretta'lar yumurtalarını sadece kendilerinin dünyaya geldiği kumsala bırakıyor.

ÖNCEKİ HABER

EMEP’ten Charlie Hebdo ile dayanışma eylemi

SONRAKİ HABER

‘Cadı avı devam ediyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa