01 Haziran 2020 19:55

İsviçre’den Kamilet’e

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Geçtiğimiz hafta internette #KamiletteMNGTalanı başlığıyla yayılan bir oluşum gözlendi. Bu hashtag, Türkiye’nin doğal güzelliklerinden birisi ve Avrupa’nın “Korunması Gereken 100 Doğal Mirası” arasında yer alan Arhavi’deki Kamilet Vadisi’ne HES inşa eden MNG Holdingin, hafriyat çamurlarını da vadiye boşaltmaktan; dolayısıyla hem doğal ekosisteme hem de bölge halkının sağlığına zarar vermekten beis duymaması üzerine geliştirilmiş sosyal bir inisiyatifi işaret ediyordu.

Bu gündemden hareketle, MNG’nin İsviçre’ye yaptığı manasız(!) futbol akınını anımsayalım bu hafta.

Yıl 2015. Yani, Arhavi’ye HES yapmak için yol izni alınmasının bir yıl sonrası.

Temmuz 2015 itibarıyla İsviçre liglerinde mücadele eden FC Wil 1900 kulübü, MNG Grubu tarafından devralınır. Aslında FC Wil, İsviçre’de spor kamuoyunun yakından tanıdığı ‘mimli’ bir kulüptür. Zira kulüp, UEFA elemelerinde mücadele ettiği 2004-2005 sezonunun öncesinde kulüp başkanı olan bankacı Andreas Hafen’ın UBS Bankasından ihlal ettiği 51 milyon İsviçre frangı ile gündeme gelir. Beş yıl hapis cezası verilen Hafen’ın ardından yapılan incelemelerde FC Wil üzerinden yaklaşık 10 milyon İsviçre frangının ‘kaybedildiği’ tespiti yapılır. Ancak diğer kurul üyelerinin hiçbir şey bilmemesi üzerine, bu olağanüstü meblağ UBS tarafından feragat edilir.

Böylesine mimli bir kulübü devralan MNG Grubu, hamlelerini kısa sürede gerçekleştirir.

Ergün Berisha, Endoğan Adili, Kağan Söylemezgiller gibi kalburüstü futbolcuların yanı sıra Egemen Korkmaz, Murat Akın, Andre Santos, Lucas Ontivero, Selçuk Şahin ve Mert Nobre gibi Türkiye’de de spor kamuoyunun yakından tanıdığı futbolcular transfer edilir.

Sözün özü İsviçre 2. Ligi’nde mücadele eden bir takıma, neredeyse Türkiye’de Süper Lig’de ilk üçü zorlayacak bir kadro kurulur. Takımın başında da Fuat Çapa vardır. Takımın futbol şube sorumlusu ise Galatasaray’dan anımsanabilecek Erdal Keser’dir.

Fakat mutlu günler uzun sürmez. Kulüp, 2. Lig’de zirve mücadelesi verirken; dönemin İsviçre gazetelerinin iddialarına göre futbolculara galibiyet başına 3 bin İsviçre frangı (o dönemin parasıyla 9 bin Türk lirası), Egemen Korkmaz ve Mert Nobre’ye ise ev tutulması ve araba tahsis edilmesi gibi sözlerin yerine getirilmemesi sebebiyle takımda gerginlik hasıl olur.

En nihayetinde MNG Grubu takımda iki yıl kalır. Daha doğrusu, MNG Grubu, Turkven ve Sancak Group tarafından satın alındığı 2017 itibarıyla kulüpten elini eteğini çeker.

Bu iki yıl boyunca kulüp önce 53 puanla liderin 12 puan gerisinde ligi üçüncü sırada bitirir, ikinci sezonunda ise sonuncu sırayı alarak küme düşer. Yani MNG Grubu kulübü devraldığında ortaya koyduğu hedeflerin hiçbirisini gerçekleştirmediği gibi, iddialara göre futbolculara olan sözlerini tutmamakla birlikte bir de kulübü aldığı noktadan çok daha kötü bir seviyede teslim etmekten beis duymaz.

Kamilet’te bizi bekleyen tablo da FC Wil’in iki sezonluk hikayesinden çok farklı değil.

Fakat bir farkla.

Futbol kulüpleri tekrar liglere dönebiliyor (Ki nitekim FC Wil, aynı lige geri döndü) ancak korunması gereken bir doğa harikasını katlettiğiniz zaman dönüşü olmuyor.

Ancak ne gam! MNG Holdingin turizm acentesi, İsviçre’ye turistik gezi düzenliyor.

Başka ülkelerin Kamiletlerini seyretmek için, onlara başvurabilirsiniz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...