04 Nisan 2020 00:18

Kovid-19 günlerinde dijital çocuk oyunları

SuperTuxKart

SuperTuxKart (STK dev team/Wikimedia Commons CC BY 3.0)

Paylaş

Koronavirüs nedeniyle yapılan "Evde Kal!" çağrılarının çalışmak zorunda olan ciddi bir kesim için gerçekçi bir karşılığı olmadığını gazetemizde sürecin başlangıcından bugüne yer alan çok sayıdaki haber ve röportajdan biliyoruz. Ancak azımsanamayacak sayıda çalışanın evden çalışmaya başladığı da bir diğer gerçek. Kovid-19 öncesinde evden çalışma bazı işkollarında sınırlı ölçekte kullanılsa da bugünkü durum birçok kişinin hayatında ilk kez uzun süreli evden çalışmasına yol açtı. Pijamalarla çalışabilmek ilk anda kulağa oldukça hoş gelse de büyük bir hevesle evden çalışmaya başlayanlar evden çalışmanın pek de öyle uzaktan göründüğü gibi rahat olmadığının giderek daha fazla ayırdına varıyor. Evden çalışanlar; kişisel hayatla iş hayatının iç içe geçmesi, kontrolsüz bir şekilde aşırı çalışma, çalışmanın sıklıkla çeşitli sebeplerle kesintiye uğraması, iletişim eksikliğinden kaynaklanan koordinasyon sorunları, teknik sorunlar ve yemek hazırlamayı da içeren uzunca bir problem listesi ile karşı karşıya. Hele ki bir de küçük yaşta bir çocuğunuz varsa bu dertler katlanarak artıyor.

Eğer evden çalışan bir ebeveynseniz çocuğunuzun sizin rehberliğinize çok fazla ihtiyaç duymadan vakit geçirebileceği dijital oyunlar hem çalışırken işinizi biraz da olsa kolaylaştırabilir hem de doğru oyun seçimi ile çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunabilir. Çocukların dijital oyunların başında en fazla ne kadar zaman geçirebileceğine dair çok sayıda çalışma mevcut. Ancak bu çalışmalar büyük ölçekte birbiriyle çelişiyor. Üstelik söz konusu çalışmaların çoğunluğu tüketilen içeriğin niteliğini hesaba katmayan çalışmalar. Nasıl ki kitap, film gibi kültürel ürünlerin çocuklara daha uygun olanları, daha eğiticileri, daha öğreticileri varsa oyunların da çocuklar için daha uygun olanları mevcut. Bu nedenle çocuğunuzun oyun oynayarak geçireceği zamana ve oynayacağı oyunlara içeriğe bakarak sizin karar vermeniz yerinde olacaktır. Karar verirken ESRB ve PEGI sınıflandırmalarını dikkate almak işinizi biraz da olsa kolaylaştırabilir. Daha da kolaylaştırmak için sizlere kısa bir oyun listesi derledim.


GCompris

GCompris 110’u aşkın eğitici aktivite ve oyun içeren, hemen hemen her platformda çalıştırabileceğiniz ücretsiz bir eğitim ve oyun paketi. Pakette yer alan aktiviteler klavye, fare ve dokunmatik ekran kullanımından aritmetiğe, bilimden oyunlara oldukça geniş bir portföye yayılıyor. GCompris 20 dile tümüyle aralarında Türkçe'nin de olduğu 15 dile ise büyük ölçekte çevrilmiş durumda.

Windows 64 bit - Windows 32 bit - MacOS - Android - iOS


Exo’s Retro Learning Pack

DOS ve Windows 3.1 oyunları koleksiyoncusu Exo’nun derlediği 667 eğitici oyunluk dev paket. Paketin kendi başlatıcısı hem oyunlar hakkında bilgi veriyor hem de bu antikaların yeni sistemlerde sorunsuzca çalışmasını garanti altına alıyor. 128 Gigabyte’lık ücretsiz paket oldukça büyük olsa da içeriği göz önünde bulundurulduğunda indirdiğinize fazlasıyla değecek. Bu dev paketi indirmek için bir torrent istemcisine ihtiyacıınız olacak.

Exo's Retro Learning Pack


SuperTuxKart

 

SuperTuxKart, kahramanları özgür yazılım dünyasının maskotları olan; Windows, Linux, MacOS ve Android’de çalıştırabileceğiniz ücretsiz ve açık kaynaklı bir yarış oyunu. Mario Kart'a oldukça benzer bir oynanışa sahip olan SuperTuxKart'ın tek oyunculu modunun yanı sıra yerel ya da internet üzerinden çok oyunculu modları mevcut.

Windows 64-bit - Windows 32-bit - Linux - MacOS - Android


Untitled Goose Game

Bir kazı canlandırdığınız ve sağda solda koşuşturarak kaos yarattığınız Untitled Goose Game hem çocuğunuzun büyük bir zevkle oynayabileceği bir oyun hem de sizin işin ardından stres atmanızı sağlayabilecek bir oyun.

Windows ve MacOS - Nintendo Switch, PlayStation4 - Xbox One


Where on Google Earth Is Carmen Sandiego?

80'lerin sonu ve 90'ların başında bilgisayara erişimi olan çocuklar için Carmen Sandiego oyunları birer klasikti. Carmen Sandiego'nun çizgifilm uyarlaması ilk olarak 1994'te ardından da 2019 başında Netflix'te yayınlandı. Google da 2019'da Google Earth'e Carmen Sandiago'nun bir macerasını entegre etti. Google Earth'e erişebildiğiniz her platformda Where on Google Earth Is Carmen Sandiego'ya erişebilmeniz mümkün.


Portal 2

 

Portal 2, yanlışlıkla aktive ettiğiniz narsist yapay zekâ GLaDOS'un sizi maruz bıraktığı testlerden kurtulmaya çalıştığınız bir bulmaca oyunu. Testlerden geçebilmek için ise elinizde ağır silahlar değil görüş alanınızdaki herhangi bir yere geçit açabilen bir portal silahınız var. 2011'de yayınlanan Portal 2'yi Windows, Linux, MacOS, Playstation 3 ve Xbox 360'ta oynayabilirsiniz.


Open Sonic

 

Open Sonic, birkaç ay önce filme de uyarlanan klasik Sega platform oyunu Sonic The Hedgehog'u baz alan açık kaynaklı bir oyun. Sonic'in bu versiyonu bilinen klasik versiyonların dışında her üç karakteri de kullanmanızı gerektiren bir işbirliği moduna da sahip. Open Sonic'i Windows, Linux ve MacOS'ta oynayabilirsiniz.


World of Goo

World of Goo, tutkalımsı topçukları engelleri aşarak çıkış noktasına ulaştırmaya çalıştığınız fizik tabanlı bir bulmaca oyunu. "Indie" oyunların en iyi örneklerinden biiri olan ve  çok sayıda ödüle aday olmuş, bir kısmını da kazanmış olan World of Goo'yu hemen her platformda oynayabilirsiniz.

Windows - Linux - MacOS - Android - iOS - Nintendo Switch

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...