15 Şubat 2020 00:30

Malware tehditleri yön değiştiriyor

elindeki maskeyi yüzüne yakın tutan kapüşonlu bir adam

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Cihazınızda bilginiz ve isteğiniz dışında eylemlerde bulunan kötü amaçlı yazılımlara malware adı veriliyor. Bilgisayar virüslerinden tutun da dosyalarınızı şifreleyip fidye isteyenine çokça çeşidi var malwarelerin. USB diskler, e-posta eklentileri, link tıklama ve hatta otomatik güncelleştirmelerle bile bulaşabiliyorlar. İşletim sistemi üreticileri çeşitli tedbirler alıp her biri kendi sistemlerinin “en güvenli sistem” olduğunu iddia etse de sürekli değişen ve gelişen malwareler kullanıcılar için ciddi bir sorun olmayı sürdürüyor.

Malwarebytes’ın birkaç gün önce yayınlanan “2020 Malwarelerin Durumu” raporu tehlikenin büyüklüğüne ve yönüne dair önemli bilgiler içeriyor. Rapora göre tüketicilere yönelen malware saldırıları bir önceki yıla göre yüzde 2 azalırken ticari işletmelerdeki kullanıcılara yönelik saldırılar yüzde 13 arttı. 2017 mayısında WannaCry ile doruğa çıkan fidye saldırılarının yaygınlığı bir miktar azaldı.

Cihazınızda istenmeyen reklamların gösterilmesine yol açan adware saldırıları yüzde 13’lük artışla hâlâ en yaygın saldırı biçimi olmayı sürdürüyor. Rapora göre Windows kullanıcılarında 24 milyon, Mac kullanıcılarında ise 30 milyon adware vakası tespit edildi. Windows’a kıyasla epey daha düşük sayıdaki kullanıcı tabanına rağmen Mac’lere yönelik adware saldırılarının Windows’tan yüksek olması dikkate değer. Mac’lere yönelik diğer tehditlerde de ciddi bir artış söz konusu. 2019’da Windows cihaz başına düşen tehdit ortalaması 5,8 iken Mac cihaz başına düşen tehdit ortalaması Windows’u neredeyse ikiye katlayarak 11’e ulaştı. Bu durumda “Mac’te virüs olmaz” şehir efsanesinin kullanıcılarda yarattığı altı boş özgüvenin de etkisi olduğunu not düşelim. Windows kullanıcıları daha uzun süredir malware ve benzeri tehditlerin hedefinde olduğundan hem antivirüs kullanımı daha yaygın hem de daha deneyimliler. Mac kullanıcıları ise hem işletim sistemine aşırı güveniyor hem de geçmişte benzer tehlikelerle karşılaşma oranı daha düşük. Bu da onları Windows kullanıcılarına kıyasla malwareler için daha makul hedefler haline getiriyor.

Malwarebytes’ın raporu mobil cihazlar açısından çok fazla veri içermese de çalışmanın özellikle dikkat çektiği bir başlık var: Stalkerware. Cihazın kullanıcısının izni ve bilgisi dışında bir başkası tarafından takip edilebilmesini sağlayabilen yazılımlara stalkerware adı veriliyor. Stalkerware’ler konum bilgilerini, arama günlüklerini, rehberi ve özel mesajları üçüncü şahıslara aktarma ya da üçüncü şahıslara ekrana, mikrofona ve kameraya gizlice erişim verme gibi çeşitli özellikler taşıyabiliyorlar. Bu yazılımların bir kısmı kurulduktan sonra cihazda mevcut olduklarına dair herhangi bir belirti göstermeyebiliyor. 2019’da yüzün üzerinde yeni stalkerware varyantı çıktığını ve bu yazılımların bir kısmının Google ve Apple marketlerinden kolayca yüklenebildiğini vurguluyor rapor.

Kullandığınız A ya da B işletim sistemi malwarelerin hedefi olmanızı engellemiyor. Öte yandan alabileceğiniz bazı basit tedbirler mevcut: Yazılımlarınızı güncelleyin. Verilerinizi yedekleyin. Bir linke ya da e-posta ekine tıklamadan önce aldatmaca olup olmadığını kontrol etmeye çalışın. Cihazlarınıza kimlerin erişimi olduğunu kontrol edin. Antivirüs kullanın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...