Menu

MÜBAREK'İ DEVİREN 18 GÜN


  • 25 Ocak 2011’de başlayan ve 11 Şubat’ta Hüsnü Mübarek’in devrilmesiyle sonuçlanan '25 Ocak Devrimi' Ortadoğu tarihi için büyük bir dönemeç oldu.

TAHRİR DEVRİMİ

Tunus’ta başlayan devrimin ilk yankıları 25 Ocak’ta karşılık buldu. Milyonlarca Mısırlı 30 yıldır iktidarda olan Hüsnü Mübarek’e karşı eylem çağrısında bulundu. Tahrir’de başlayan eylemler Mısır’ın diğer kentlerine de sıçradı. 25 Ocak, “öfke günü” olarak ilan edildi.

Eylemlerin büyümesinin ardından, polis işgal edilmiş meydanlara saldırdı. Ülkede protestoların başlamasından birkaç saat sonra İçişleri Bakanlığı, yayımladığı bir bildiriyle kargaşa ve gösterilerden Müslüman Kardeşleri sorumlu tuttu. Mısır’da tüm faaliyetleri yasaklı olan ve en büyük muhalefet grubunu oluşturan Müslüman Kardeşler bu iddiayı yalanladı.

Mısır’da polisin gösterilere sert saldırısıyla, dönüşü olmayan bir yola girildi. Gösteriler ülke çapında büyüyerek yayıldı. Üniversitelerde boykotlar başladı. Binlerce işçi greve çıktı. Fabrikalara ‘Devrim gerçekleşene kadar grevdeyiz’ pankartları asıldı.

Polis baskısını daha da arttırmasına rağmen, eylemler durmadı. Yüzlerce kişi tutuklandı, yaralandı. Ancak Mısırlılar taleplerine yanıt verilene dek gösterilere devam edeceklerini belirttiler. Facebook, Twitter ve BBM (Blackberry Messenger) servisleri engellendi.

ÖFKE CUMASI

Gece yarısından sonra yaptığı konuşmada Mübarek, kabineyi görevden aldığını ancak kendisinin iktidardan çekilmeyeceğini belirtti. Hüsnü Mübarek’in nerede olduğunu kimse bilmiyordu. Mübarek’in istafa etmemesi öfkeyi daha da arttırdı. Halk Tahrir Meydanını terk etmedi. Milyonlarca Mısırlı ordunun ateş açmasına rağmen dağılmadı.

MÜBAREK: İSTİFA ETMİYORUM

Mübarek istifasını isteyen milyonlara rağmen geri adım atmayacağını bildirdi. Halk, ordunun sokağa çıkma yasağına meydan okumaya devam etti. Tahrir Meydanı’nda milyonlarca kişi toplandı. Mısır’da internet erişimi sağlanamadı.

Mısır’ın yeni Cumhurbaşkanı Yardımcısı, diyaloğa geçme sözü verdi.

ADAY OLMAYACAĞINI AÇIKLADI

Mübarek, televizyon konuşmasında, gelecek seçimlerde aday olmayacağını ancak görevi bırakmayı reddettiğini belirtti. Anayasal reform sözü veren Mübarek özellikle yeniden Cumhurbaşkanı olmasını imkansız kılan 76. Madde üzerinde durulacağını belirtti. Mübarek ayrıca ekonominin düzeltileceği ve iş imkanlarının arttırılacağı yönünde açıklamalar yaptı. Mısır eski Cumhurbaşkanı Cemal Abdül Nasır’ın oğlu Halid Abdül Nasır da Tahrir Meydanı’nda gösterilere katıldı.

Sayıları 1 milyonu aşan Mısırlı, Kahire’nin merkezindeki Tahrir Meydanı’na akın etmeye devam etti. Süveyş ve İskenderiye sokakları da dahil olmak üzere binlerce kişi Mısır sokaklarını doldurdu.

Kahire’nin merkezindeki Tahrir Meydanı’nda çatışmalar şiddetlendi. 1.500 kişi yaralandı. Çatışmalarda onlarca kişi öldü.

DEVE SAVAŞI

Medyaya "Deve Savaşı" olarak geçen kanlı karşı devrimci saldırı yaşandı. Mübarek yanlıları deve ve atlarla, sopa, molotof ve kılıçlarla Tahrir Meydanına saldırdı. Tahrir'e kurulan hastane çadırında binlerce gönüllü doktor çalıştı. 1000 kadar Mısırlının yaralandığı duyuruldu.

KRİTİK CUMA

Eylemlerin 11. gününde halk Hüsnü Mübarek’in istifasını istemeye devam etti. Bir yandan da halk, ordunun meydanı boşaltma girişimi konusunda endişeliydi. Protesto ve çatışmaların 11. gününde ölü sayısı tam olarak belirlenemedi. İskenderiye, Süveyş ve Kahire’de bulunan morglarda 150’den fazla kişi olduğu bildirildi. Aralarında Hüsnü Mübarek’in oğlu Cemal Mübarek’in de bulunduğu Ulusal Demokratik Parti liderleri görevlerinden istifa etti. Parti’nin yeni Genel Sekreteri olarak göreve Husam Bedravi getirildi.

DEVRİME SENDİKALARDAN DESTEK GELDİ

Hareketin en başından beri işçilerin fabrikalarda grev ilan ederek katıldığı ayaklanmaya işçi sendikaları da katıldı. Sendikalar ülke çapında büyük gösteriler düzenledi. İnsan Hakları Gözcüsü’nün bildirdiği üzere, ayaklanmaların başlangıcından itibaren 302 kişi hayatını kaybetti. Mısır hastanelerinin kayıtlarına göre ölü sayısı Kahire’de 232, İskenderiye’de 52 ve Süveyş’te 18 olarak belirlendi. Mübarek yeniden halka televizyondan seslenerek, “tüm kalbiyle” sözünü tutacağını, Eylül’de gerçekleşecek bir sonraki seçimde aday olmayacağını ve “barışçıl geçiş dönemi”nde sorumluluklarını yerine getirmeye devam edeceğini belirtti. Tahrir Meydanı’nda Mübarek’in Eylül ayına kadar iktidarda kalacağını duyan halkın öfkesi daha da arttı.

MÜBAREK İSTİFA ETTİ

Hüsnü Mübarek istifasını verdi ve yetkilerini orduya bıraktı. Sabahın erken saatlerinde binlerce Mısırlı, kutlama yapmak için Tahrir Meydanı’na indi. Geçici olarak yönetimi elinde bulunduran ordu, iktidarı yeni seçilecek sivil hükümete vereceğine dair söz verdi.

DÜNYAYI SARSAN 18 GÜN