Menu

İHVAN İKTİDARI


  • Seçimlerin birinci turundan Muhammed Mursi birinci, Ahmet Şefik de ikinci olarak çıktı.

MURSİ SAHNEDE

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için tarihin açıklanmasının ardından adaylar da yavaş yavaş belli olmaya başladı. Bu sefer gösteriler “eski rejim kalıntıları’’ olarak adlandırılan adaylara karşı başladı. Devrimi gerçekleştirenlere göre eski rejim devrimi çalmaya çalışıyordu. İhvan, Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Başkanı Muhammed Mursi’yi aday gösterdi.

Seçimlerin birinci turundan Muhammed Mursi birinci, Ahmet Şefik de ikinci olarak çıktı.

ORDUDAN ‘ŞEFFAF DARBE’

İkinci tur seçimleri için sayım işlemleri devam ederken, Askeri Konsey yayınladığı bildiride yeni anayasal düzenlemeleri ilan etmişti. Bu düzenlemelere göre askerin yetkileri arttırılarak, cumhurbaşkanı neredeyse ‘yetkisiz kılınmıştı’. Seçimleri ise az bir farkla Mursi kazanmıştı. MK da askerin anayasal düzenlemelerine karşı Tahrir’de oturma eylemi başlattı. Mursi yönetimi devraldıktan sonra hemen radikal kararlar almaya başladı. Bunlardan ilki anayasa mahkemesinin feshettiği parlamentoyu geri çağırmak oldu. Ancak anayasa mahkemesi “kararlarım tartışılamaz’’diyerek bu adımı geçersiz ilan etti. Mursi yargı ile karşı karşıya gelmişti.

Mursi’nin asıl şok etkisi yaratan kararı ise Askeri Konsey başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi’yi ve diğer askeri konsey üyelerini emekli etmesi oldu.

ORDUYA DİNDAR BİR GENERAL

Mursi’nin askeri bertaraf ettiği yönündeki söylemler ise gerçeği yansıtmıyordu. Ülkedeki birçok kesime göre Mursi, askerle anlaşarak, sicili bozuk olan Mareşal Tantavi ve diğer askeri konsey üyelerine “güvenli bir çıkış yolu’’ vermişti. Askeri Konsey, geçiş dönemi boyunca birçok suç işlemişti. Tahrir ruhunu oluşturun kesimler de başta Mareşal Tantavi olmak üzere Askeri Konsey üyelerinin yargılanmasını talep ediyorlardı. Asker, geçiş dönemi boyunca çok kan dökmüştü. Ancak Tantavi ve ordunun ikinci adamı Sami Anaan, devlet nişanıyla onurlandırılarak emekli edilmişlerdi. Hem de “asker vaat ettiği gibi yönetimi sivillere devretti’’ şeklindeki propaganda eşliğinde… Mursi, ordunun başına genç bir ismi atadı. O dönemlerde, Arap Dünyası’nın en büyük ordusunun başına getirilen bu genç generalin dindar kimliği hem Mısır sokaklarında sıkça konuşuluyordu hem de dış basında işleniyordu. Mursi’nin önünde yemin ederek görevine başlayan bu isim şimdikinin Cumhurbaşkanı General Abdülfettah El Sisi’ydi.

DÜNYAYI SARSAN 18 GÜN