Fransa'da gaz bombası yasaklandı
Fransa'da, 21 yaşındaki aktivist Rémi Fraisse'nin bir baraj projesine karşı yapılan eylemde hayatını kaybetmesine yol açması üzerine "saldırı amaçlı el bombası" olarak adlandırılan gaz bombalarının kullanılması yasaklandı. Karar, İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve tarafından açıklandı.

Fransa'da, Tarn bölgesinde yer alan Tescou akarsuyu üzerine yapılması planlanan baraj projesine karşı yapılan eyleme jandarmanın gaz bombalarıyla yöneldiği saldırıda, 21 yaşındaki aktivist Rémi Fraisse'nin hayatını kaybetmesi üzerine "saldırı amaçlı el bombası" olarak adlandırılan gaz bombalarının kullanılması yasaklandı. Karar, İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve tarafından açıklandı.
25 Ekim'i 26 Ekim'e bağlayan gece yaşanan olay sonrası kolluk kuvvetlerinin gaz bombası kullanımının bir süreliğine askıya alındığını açıklamasının ardından İçişleri Bakanı Cazeneuve, yaptığı açıklamayla gaz bombası kullanımının tamamen yasaklandığını duyurdu. Etkisi yasaklanan türden daha az olan diğer gaz bombalarının kullanılması konusunda ise kısıtlamalar getirildi. Fraisse'nin ölümünün ardından yine Tarn Bölgesi Yerel Meclisi'nde yapılan oylama sonucu baraj inşası askıya alınmıştı.
Rémi Fraisse'in ölümüyle ilgili başlatılan idari soruşturma raporunu açıkladığı basın açıklamasında İçişleri Bakanı Cazeneu şuzları söyledi: "Rémi Fraisse'in doğrudan bir gaz bombası nedeniyle ölmesi, bu bombaların kullanılmaya devam edilmesi konusunda sorular uyandırıyor. Bu mühimmat 21 yaşında genç bir erkeği öldürdüğü ve bunun bir daha yaşanmaması için, düzenin sağlanması için düzenlenen operasyonlarda bu mühimmatın kullanılmasının yasaklanmasına karar verdim."
KARARDAN BİR TEK POLİSLER MEMNUN DEĞİL!
Getirilen bu yasak bir tek ülkede bulunan dört polis sendikalarını memnun etmedi. Yasağa tepki gösteren sendikalar, kararın sadece Rémi Fraisse'in ölümüyle ilgili soruşturma süresince devam edecek geçici bir karar olmasını umuyor. Polis sendikalarınca yasağa ilişkin yapılan açıklamada karara dair memnuniyetsizlik "Polis ve jandarma gibi güvenlik kuvvetlerinin, bu zor görevlerine uygun araçlardan kalıcı olarak mahrum edilmemeleri temel bir noktadır. Aşırı şiddet içeren durumlarda, uygun araçlara başvurulması düzenin sağlanması için gerekli olduğu gibi, polis ve jandarmanın vücut bütünlüğünün korunması için şarttır" ifadeleriyle dile getirildi.
Türkiye'de ise bu güne kadar onlarca insan biber gazından kaynaklı hayatını kaybedip, yaralanmasına rağmen en küçük bir protesto da bile biber gazına başvurulmaktan çekinilmiyor.
Evrensel'i Takip Et