05 Eylül 2014 17:21

Munzur yok oluyor

Munzur Vadisi’nde birçoğu tamamlanan, bazılarının ise yapımı devam eden baraj projeleri doğayı katlediyor. Kentin içinden geçen Munzur Çayı’nın azalan su seviyesi tahribatın boyutlarını gözler önüne seriyor.

Munzur yok oluyor
Paylaş

Munzur Vadisi’nde birçoğu tamamlanan, bazılarının ise yapımı devam eden baraj projeleri doğayı katlediyor. Kentin içinden geçen Munzur Çayı’nın azalan su seviyesi tahribatın boyutlarını gözler önüne seriyor. Dersim Belediyesi Çevre Mühendisi Bülent Yeşilgöz, baraj yapımından önce ÇED raporları alınması gerekirken, Dersim’de yapılan ve yapılacak olan barajların tümünün ÇED raporundan muaf tutulduğunu söylüyor.

BAKANLIK KENDİ RAPORUNU ONAYLAMADI

“Bildiğim kadarıyla dünyanın hiçbir noktasında kent merkezine kadar sokulan baraj yok” diyen Yeşilgöz, baraj yapımından önce ÇED raporlarının alınması gerektiğini, oysa Dersim’de yapılacak olan barajların hepsinin ÇED raporundan muaf tutulduğunu söyledi. Yeşilgöz, bir yere baraj yapılmadan önce, planlamasının önceden yapılması gerektiğini ancak Dersim’de böyle bir planlama da olmadığını dile getirdi. 2006’da Munzur Vadisi Milli Parkı’nın uzun devirli gelişim planının hazırlandığı, bakanlığın kendi çalışanlarının yaptırdığı,planın sonuç bölümünde ‘Munzur Vadisi’nde baraj yapılmamalı’ dendiğini söyleyen Yeşilgöz, “Fakat bakanlık bunu onaylamadı. 2-3 yılın ardından yeni bir rapor hazırlatıp ‘baraj yapılabilir’ onayını aldıktan sonra çalışmalara devam edildi. Dersim’de yapımı devam eden barajlar Munzur Vadisi’nin sonu olacak” dedi.

İKLİM DEĞİŞTİ

Munzur Çayı’ndaki suyun azaldığını gören Dersimliler endişeli. 35 yaşındaki Ali Haydar Karakoç, “Eskiden Munzur kenarında rahatça oturabiliyorduk. Şimdi evimizde bile rahatsız oluyoruz. Barajın etkisiyle kötü kokular yayılıyor. Su bırakıldıktan sonra çöp birikiyor. Suyun azalmasının sebebi barajlar. Bu durum iklimi değiştirdi. Kışı bile doğru düzgün yaşamadık” diyor. (Dersim/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

40 yıllık umursamazlık!

SONRAKİ HABER

Obama: Erdoğan ittifakımız için önemli bir lider

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...