06 Nisan 2014 13:23

Türkiye itiraf etti: Reyhanlı'yı el Kaide yaptı

Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında gerçekleşen ve 52 kişinin ölümüne mal olan Reyhanlı saldırısının el Kaide tarafından yapıldığı, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Türkiye Büyükelçisi Tacan İldem tarafından itiraf edildi. Bugüne kadar sürekli gündeme gelen bu iddia, hükümet yetkililerince kesin bir dille reddediliyordu.

Türkiye itiraf etti: Reyhanlı\'yı el Kaide yaptı
Paylaş

El-Monitor'da yayınlanan habere göre, AGİT Türkiye Büyükelçisi Tacan İldem, AGİT'te yapılan toplantıda soruları yanıtlarken, Reyhanlı saldırısının el Kaide tarafından yapıldığının kanıtlandığını söyledi. Böylece, daha önce defalarca dile getirilmiş olan Reyhanlı saldırısının failinin el Kaide olduğu iddiaları doğrulanmış ve Türkiye hükümetinin yetkili bir ağzından da itiraf edilmiş oldu. Başbakan Erdoğan ve hükümet yetkilileri, olaydan el Kaide'nin sorumlu olduğu yönündeki iddiaları her defasında reddediyordu.

BİR İTİRAF, BİR İNKAR
Al Monitor'da, Tülin Daloğlu imzasıyla yayınlanan habere göre Eldem, AGİT toplantısında Ermenistan Büyükelçisi Arman Kirakossian Türkiye'nin bir Suriye savaş uçağını düşürdüğü Kesab'daki İslamcıların Ermenilere saldırılardan doğrudan Türkiye'yi sorumlu tuttu. Son günlerde Kesab'ın Türkiye'den gelen El Kaide bağlantılı grupların saldırısı altında olduğunu söyleyen Kirakossian, sivillerin de hedef alındığı bu saldırılar nedeniyle çok sayıda Ermeni'nin güvenli yerlere çekilmek zorunda kaldığını ifade etti. Kirakossian Türkiye'yi terörist grupların kendi topraklarını kullanarak Kesab'a yaptığı saldırılara karşı acil ve etkili önlemler almaya çağırdı. Kirakossian'ın iddialarına yanıt veren Büyükelçi Tacan İldem, yanıtında "Reyhanlı'da 52 kişinin yaşamını yitirmesine ve 146 kişinin yaralanmasına neden olan bombalı saldırılar, El Kaide unsurları tarafından yapıldı ve El Kaide unsurlarının Suriye dışındaki operasyonudur" dedi. İldem böylece Reyhanlı'daki patlamaların El Kaide tarafından yapıldığını söyleyen ilk Türk yetkili oldu. Reyhanlı saldırısının El Kaide tarafından yapıldığını nihayet itiraf eden büyükelçi bu kez de Kesab'daki saldırıların, Türkiye'de üslenmiş olan El Kaide unsurlarının operasyonu olduğu iddialarını reddetti.

ERDOĞAN, EL KAİDE DIŞINDA HERKESİ SUÇLAMIŞTI
İldem, Dışişleri Bakanlığı tarafından reddedilen iddiaları “Türkiye, el Kaide'nin üssü değil, hedefidir. Dört büyük el Kaide saldırısının İstanbul'da yaşandığını unutmayalım" sözleri ile yanıtladı. Konuşmasında saldırıları tek tek anlatan İldem, Türkiye'nin hiçbir mezhep, din, uyruk ayırt etmeden Kesab'a yardım önerisinde bulunduğunu da söyledi.
Başbakan Erdoğan, Reyhanlı saldırısının sorumluluğunu, el Kaide'den üstlenme mesajı geldiği haberlerine karşın, Suriye'nin, CHP'nin, Gezi eylemlerinin, Acilciler ve DHKP/C'nin, Suriye istihbarat örgütü Muhaberat’ın üzerine yıkmaya çalışmış, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler de el Kaide'yi kastederek, saldırının 'örgütle ilgisi yok' demişti.
11 Mayıs 2013'te, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamada 52 kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda insan da yaralanmıştı. (DİHA)


ERDOĞAN. 'REYHANLI PLANLAYICILARI, CHP’NİN ELÇİLERİ' DEMİŞTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 24 Mayıs 2013’te, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, Reyhanlı saldırısı ve Suriye konusundaki yaklaşımından dolayı CHP yönetimini sert ifadelerle eleştirmiş ve ellerinde olduğunu iddia ettiği bir belgeye dayanarak da saldırının arkasındaki kişilerle CHP heyetlerini Beşar Esad'la görüştürenlerin aynı kişiler olduğunu iddia etmişti.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Avrupa Parlamentosu'nda yaşadıklarına göndermede bulunan Erdoğan, "CHP Genel Başkanı'nın düştüğü durum o kadar vahim ve acıklı ki AP Sosyalist Grup Başkanı bile hakaretlere tahammül edemiyor ve kendisini geri çeviriyor. Yurt dışına gidip kendi ülkesinin başbakanı için katil sıfatını kullanan birine nerede olursa olunsun zavallı gözüyle bakılır. Bu zata sadece zavallı gözüyle bakmadılar, o zavallıyı son derece haklı olarak odalarının kapısından da geri çevirdiler. Biz elbette bu zatın bu seviyesine düşmeyeceğiz, zavallı hezeyanları ciddiye alıp cevap vermeyeceğiz. Ama yargıda o ahlak dışı durumun hesabını da sonuna kadar takip edeceğiz ve soracağız." şeklinde konuşmuştu.
Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürmüştü: "Çıkıyor son derece ahlaksızca 'Esed ile Erdoğan arasında ton farkı var' diyor. Ama CHP'lilerin, milletimizle çektirdiklerinden çok daha fazla Esed'le çekilmiş hatıra fotoları var. CHP'li vekilleri Diyarbakır'dan çok Şam'a gittiler, Esed'le hatıra fotoğrafı çektirdiler. Reyhanlı'daki olayların içerisine karışanların bunları alıp Esed'e götürdüklerine dair belgeler artık elimizde. İş bu noktaya geldi. Sen neyi konuşuyorsun? Hangi Reyhanlı halkının, hangi Hatay'daki kardeşimin yanında olduğunu savunuyorsun. Size elçilik edenler ne yazık ki, ne yazık ki Reyhanlı olayının planlayıcıları. Bu işin içinde olanlar. Şimdi bu genel başkan çıkıyor utanmadan ahlaksızca ve terbiyesizce bizi Esed ile kıyaslıyor. Üstelik bunu da AP'de yapıyor. Ortaya çıkan manzara utanç verici bir manzaradır. Ortaya çıkan manzara CHP adına son derece talihsiz bir manzaradır. CHP Genel Başkanı sadece CHP'yi küçük düşürmekle kalmamış, CHP seçmenine de çok büyük haksızlık yapmıştır."

Suriye'de kanlı saldırılar başladığı andan itibaren bir atasözünü defalarca hatırlattıklarını söyleyen Erdoğan, "Kurda merhamet kuzuya zulümdür. CHP Genel Başkanı Suriye'deki özgürlük ve halk hareketini eleştirerek, bunları terör olarak nitelendirerek, sığınmacılara karşı kışkırtmalar yaparak kurda merhamet etmiş, zalim Esed'e her fırsatta destek çıkmıştır. Suriye meselesinde CHP'nin tavrı asla ve asla tarafsızlık değildir. Utanmadan gayri meşru rejimin yanında yer almış, zalim diktatörün tarafını tutmuştur." şeklinde ifadeler kullanmıştı. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Boşanmak istediği için öldürüldü

SONRAKİ HABER

Kadir Abi işten atıyor...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa