01 Nisan 2014 17:47

NSU Davası'nda 100. duruşma geride kaldı

Almanya’da 2000-2007 yılları arasında 8 Türkiye kökenli, bir Yunanistanlı ve bir Alman polisini katleden ırkçı terör örgütü NSU Davası’nda 100. duruşma bugün geride kaldı.

NSU Davası\'nda 100. duruşma geride kaldı
Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Münih


Almanya’da 2000-2007 yılları arasında 8 Türkiye kökenli, bir Yunanistanlı ve bir Alman polisini katleden ırkçı terör örgütü NSU Davası’nda 100. duruşma bugün geride kaldı. Münih Eyalet Yüksek Mahkemesinin 101 A salonunda 6 Mayıs 2013’te kamuoyunun yoğun ilgisiyle başlayan davada, bugüne kadar 266 tanık ve 27 uzman dinlendi. Buna rağmen, mahkeme tutuklu ve tutuksuz olarak yargılanan sanıkların arkasında hangi güçlerin olduğu konusunda somut bir bilgiye ulaşılabilmiş değil.

Başsanık Beate Zschaepe ve cinayetlerde kullanılan Çeşka 7.65 silahını temin eden Ralf Wohlleben’in tutuklu, Andre Eminger, Carsten Schulz ve Holger Gerlach’in tutuksuz yargılandığı davada, bugüne kadar istihbarat örgütü elemanlarının cinayetler sırasında hangi rolü oynadığı konusunda somut bir bilgiye ulaşılamadı. 6 Nisan 2006’de Kassel’de son cinayet olarak işlenen Halit Yozgat’ın öldürüldüğü İnternet kafede tespit edilen istihbarat elemanı Andreas Temme bugüne kadar katıldığı duruşmalarda pek çok önemli soruya “bilmiyorum”, “hatırlamıyorum” diye yanıtladı. Böylece, cinayet sırasında neden olay yerinde olduğu bugüne kadar aydınlatılabilmiş değil.

HÂLÂ ÖRGÜT YOK

100 duruşma geçtiği halde, cinayetlerin ırkçı bir terör örgütü tarafından işlendiği kesin olarak kanıtlanabilmiş değil. Bu nedenle sanıkların avukatları ortada bir örgütün olmadığını savunarak, dava sonunda verilecek cezanın düşük olmasını sağlamayı amaçlıyorlar. Aynı şekilde Federal Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede Beate Zschaepe’nin, cinayetleri işleyen Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhard ile eşit statüde, bu nedenle “suç ortağı” olduğu ileri sürülüyor. Ancak aradan geçen 100 duruşmada Zschaepe’nin suç ortağı olduğu kesin olarak ispatlanamamış durumda. Verilen bazı ifadelerde Zschaepe’nin Mundlos ve Böhnhardt ile aynı sorumlulukta olduğu ifade edilmesine rağmen, kesin olarak kanıtlanamadı.

Cinayetlerin tek sağ tanığı olarak gösterilen Zchaepe, ilk günden bu yana konuşmamaya ve her duruşmada salona girdiğinde basın mensuplarına sırtını dönmeye devam ediyor.
Bu konuda yaklaşık 11 aydır değişen bir şey yok. Mahkeme karşısında yargılanan Carsten Schulz ve Holger Gerlach ifade vererek, kurban yakınlarından özür dilerken, diğer sanıklar yaptıklarından pişman olduklarını dahi söylemediler.

DAVANIN NE ZAMAN BİTECEĞİ BELİRSİZ

İlk başladığında 2014’ün ocak ayında biteceği ilan edilen davanın en erken bu yılın aralık ayında bitmesi planlanmış durumda. Konuyla ilgili basına bir açıklama yapan Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi Sözcüsü Andrea Titz, 18 Aralık 2014’e kadar olan bütün duruşmalara çağrılacak tanıkların şimdiden belli olduğunu, bu nedenle davanın bu tarihten önce bitmesinin söz konusu olmadığını ifade etti. Titz, davanın 2015’e sarkabileceğine işaret etti. Böylece, “yüzyılın davası” olarak ilan edilen NSU davası, tahmin edilenden de uzun sürecek.

AİLELERİN SORULARI YANITSIZ

Davanın başladığı 6 Mayıs günü, sanıkların arkasındaki güçlerin ortaya çıkarılmasını isteyen ve bu konuda umutlu olduklarını söyleyen mağdur aileleri, şimdi başlangıçtaki gibi iyimser değiller. Son kurban Halit Yozgat’ın babası İsmail Yozgat tanık olarak katıldığı duruşmada oğlunun resmini oturduğu masaya asarak, sanıklara seslenerek “Oğlumu neden öldürdünüz? Ondan ne istediniz” diye sormuştu. Dortmund’da 4 Nisan 2006’de öldürülen Mehmet Kubaşık’ın kızı Gamze Kubaşık da, 100 duruşma öncesine bir gazeteye verdiği demeçte, “Eğer sadece mahkeme karşısına çıkanlar ceza alırsa adalete olan güvenim kaybolur” diyerek durumu özetledi. Kubaşık gelinen durumu, “Benim için kötü olan cevapsız sorular artarken yanıtları azalıyor” dedi.

Hakikaten de 100 duruşmada kayda değer bir bilginin ortaya çıkmaması, bundan sonra yeni bilgilerin orta çıkma olasılığını azaltıyor.

DAVAYA TAKİPÇİ OLANLAR AZ

Bugüne kadar olup bitenler, NSU elemanlarının arkasında istihbarat örgütlerinin nasıl bir rol oynadığını açığa kavuşturmuş değil. Mahkeme heyeti de bu konuda çok fazla zorlayıcı bir tutum içinde değil. Davanın gerçek anlamda ırkçılıkla mücadele davasına dönüşmesi için davanın ciddi olarak takip edilmesi, baskı oluşturulması gerekiyor. Ancak, antifaşist, demokrat örgüt ve kurumların dışarıdan bir baskı oluşturarak, davanın takipçisi olduklarını bugüne kadar görmek zor. Bu açıdan bütün antifaşistlerin ve demokratların önümüzdeki dönemi daha ciddi bir şekilde ele alarak davanın takipçisi olması büyük bir önem taşıyor.

IRKÇI AJANLARIN ŞEFİ İFADE VERDİ

Tesadüf o ki; 100. duruşmada merak edilen soruların aydınlığa kavuşturulmasında önemli rolü olması gerekenler arasında yer alan İstihbarat Elemanı Reiner Bode ifade verdi. Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos ve Beate Zschaepe’nin 1995 yılından beri parçası oldukları Thüringen Anavatanı Koruma (Thüringer Heimatschutz- THS) adlı Örgütün Başkanı ve İstihbarat Elemanı Tino Brandt ile ilişkiyi sürdüren Bode, bu örgüt içinde olup bitenleri en yakından bilenlerden birisi. Düzenli olarak aynı zamanda ırkçı örgütün başkanı olan İstihbarat Elemanı Brandt ile görüşen Bode, eyalet çapında ırkçı örgütlenmenin güçlenmesi için maddi kaynak aktarmıştı. Brandt’ın istihbarat örgütünden yılda 200 bin mark aldığı daha önce ortaya çıkmıştı. Bode, verdiği ifadede THS’nin istihbarat örgütüne 6 bin Alman markı borcunun olduğunu ifade etti.

İstihbarat örgütlerinin neden ve nasıl ırkçı örgütler kurduğu, bu örgütlerin üyelerinin hangi eylemler yaptığı, nerelerde gizlendiği, 2000-2007 yılları arasında göçmen esnafları katlettikleri halde neden yakalanmadıkları yönündeki soruları en iyi bilmesi gerekenlerin elbette istihbarat örgütleri ve onların ırkçı örgütleri yöneten elemanları olduğu açık. Bu nedenle, 100. duruşmada her ne kadar istihbarat örgütüyle NSU üyeleri arasında somut bir bilgi çıkmasa da, NSU üyelerinin attığı her adımın istihbarat tarafından izlendiği artık sır değil. Önemli olan bunun dava sırasında ortaya çıkması ve tutanaklara geçmesi.

ÖNCEKİ HABER

Rusya\'dan Ukrayna’ya yaptırım

SONRAKİ HABER

Takvim\'in dünyası karışık!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa