20 Şubat 2014 06:00

Hesenê Metê’den yeni öyküler

Çağdaş Kürt edebiyatının önemli yazarlarından Hesenê Metê’nin yeni öyküleri okurlarıyla buluşuyor.

Hesenê Metê’den yeni öyküler
Paylaş

Çağdaş Kürt edebiyatının önemli yazarlarından Hesenê Metê’nin yeni öyküleri okurlarıyla buluşuyor. Peywend Yayınları tarafından yayımlanan  Pêsîrên Dayê, Hesenê Metê’nin ironik ve eğlenceli üslubunun temel özelliklerini yansıtıyor. 12 öykünün yer aldığı kitapta, aile, kadın erkek ilişkileri, gurbet yaşamı, yabancılaşma, yazarlık halleri gibi temalar ağır basıyor. Öyküleriyle yazar, küçük gibi görünen meselelerin aslında ne kadar aslî ve derin olduğunu irdeliyor.
Bütün bu temalara eşlik eden laytmotif ise, kaybedilen annenin sıcaklığıdır. Kitaba adını veren “Pêsîrên Dayê” adlı öykü bunun en tipik olanı. Çocuk için cennet (dayê) kaybedilmiş, mutluluk pınarları (pêsîr) kurumuştur. Zaman, anıların belleğinde bir gedik açmış, tekrar eden yeni olaylarla bu kaybın kesinliği artırılmıştır. Bu gerilim içinde, yeniden bir araya gelme, bütünleşme özlemi ve isteği belirmişse de bunun imkânsızlığı da görülmüştür. Zaten Hesenê Metê’nin yazarlık serüveninde kolay ve didaktik çözümler yoktur. Bunların yerine o, karamsar realist sonları tercih eder. Öykülerinin eğlenceli üslubuna ince bir ayar veren bu sonlar, bir denge oluşturuyor gibidir.
Modern Kürt öyküsüne laf kalabalığı yapmadan ve psikolojik betimlemelere girişmeden, duruluğu ve derinliği katan ender yazardandır Hesenê Metê.

Hesenê Metê
Pêsîrên Dayê
Peyvvend Yayınları
96 sayfa

ÖNCEKİ HABER

Gezi’nin çizgileri Çekül Evi’nde

SONRAKİ HABER

Bir İstanbul masalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...