12 Şubat 2014 20:58

Mars’ta akan bir nehir mi gözlendi?

NASA JPL’den bilim insanları Mars’ta akan su bulunduğuna dair en güçlü belirtilerin fotoğraflarını çekti.

Mars’ta akan bir nehir mi gözlendi?
Paylaş

NASA JPL’den bilim insanları Mars’ta akan su bulunduğuna dair en güçlü belirtilerin fotoğraflarını çekti. Kırmızı gezegende daha önce de ırmakların aktığı söylense de yeni çekilen fotoğrafların şimdiye kadar tespit edilen en güçlü kanıt olduğu belirtiliyor. Fotoğrafta görülen siyah çizgilerin, kaynak sularını ya da yazın akan tuzlu suları temsil edebileceği düşünülüyor. Mars’ın yörüngesinde bulunan uydu tarafından alınan resimlerde su akıntısına benzer bir akışın olduğu gözleniyor.

Araştırmacılar Mars’ta halen bir yerlerde akan bir su olduğunu ve bunun da muhtemelen donmuş sudan kaynaklanabileceğini düşünüyor. Fakat aşağı doğru hareket eden koyulaşan çizgilerin farklığı ılık aylarda sıcaklık artışı nedeniyle halen burada suyun akıyor olabileceğini akla getiriyor.

Peki Mars’ın yazlarda bile dondurucu ikliminde su nasıl akıyor? Araştırmacılar bu bölgede doğal olarak bulunan yüksek demir içeriğinin aynen bir antifriz gibi davranarak suyun donmasına engel olabileceğini  düşünü-yorlar.  Çünkü yapılan gözlemlerde tuza rastlanmadı. Çekilen fotograflarda Mars’taki mineral-haritalama spektrometresiyle gözlenen demir yoğunluğu gözleniyor. Burdaki demir , demir sülfat bileşiği halinde bulunuyor.

Araştırmacılar suyun gerçekten nasıl aktığından emin olamasa da bu sefer Mars’ta akan bir suya gerçekten yaklaştılar. “Biz halen RSL’de kesin bir delile sahip değiliz. Emin olmasak da bu prosesin su olmadan nasıl gerçekleşeceğini bilmiyoruz” diyor Georgia Teknoloji Enstitüsünden Lujendra Ojha.
Mars’ta halen akan su bulunması ise Mars ikliminde  hayat olabileceğini akla getiriyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

200 kişilik kurumda 465 kişilik kadrolaşma!

SONRAKİ HABER

Son Likyalı sergisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...