20 Ocak 2014 06:00

Bir insan, bir ağaç, bir köpek seyirci ile buluşuyor

Yunus Emre’yi canlandırdığı, “Yunus Emre, Aşkın Sesi” filmi vizyonda olan Devrim Evin’in yeni oyunu “Bir İnsan, Bir Ağaç, Bir Köpek” 21 Ocak’ta Adana Devlet Tiyatrosunda prömiyerini yapıyor.

Bir insan, bir ağaç, bir köpek seyirci ile buluşuyor
Paylaş

Yunus Emre’yi canlandırdığı, “Yunus Emre, Aşkın Sesi” filmi vizyonda olan Devrim Evin’in yeni oyunu “Bir İnsan, Bir Ağaç, Bir Köpek” 21 Ocak’ta Adana Devlet Tiyatrosunda prömiyerini yapıyor.  Bulgar Yazar Yordan Radiçkov’un yazdığı, Hüseyin Mevsim’in çevirdiği tek kişilik oyunun yönetmenliğini Umut Toprak yapıyor.  Orijinal ismi “Lazaritsa” olan oyun doğaya hükmetmeye çalışan insanın iktidar ilişkilerini ve doğa karşısında kaldığı çaresizliği anlatıyor. Lazar İncil’de İsa’nın ölümden dirilttiği kişi olarak geçiyor. “Tanrının koruduğu, yardım ettiği” olarak tanımlanıyor. Oyunda Lazar, kuduz olduğunu düşündüğü köpeğini ormanda öldürmeye karar verir. Ancak mermi yıllarca kendisine sadakatle hizmet eden köpeğe değil, onu bağladığı zincire isabet eder ve köpek özgür kalır. Bu andan itibaren dengeler değişir. Korkudan ağaca tırmanan Lazar köpeğin ısrarlı direnci sonucu ağacın üzerinde tutsaklaşır. Doğaya hükmeden insan başa dönmüştür ve bir arınma sürecine girer. İktidar, mülkiyet gibi evrensel konular çevresinde dönen oyun, çevrenin ve kentlerin metalaştığı, kar uğruna doğanın döngüsünün bozulduğu günümüz dünyası için de mesajlar taşıyor.
Oyunun Yönetmeni Umut Toprak, İnsan ayrıcalıklı konumuyla, kibiri, hırsı ve mülkiyetçi duygularıyla doğaya hep egemen olmaya, hükmetmeye çalışmış. Oysa doğa kendi doğal döngüsünü her koşulda sürdürmeyi başarmıştır.  O güne kadar çevresine sürekli hükmeden her şeyi kendi kontrolünde tutmaya çalışan Lazar yani insan, aslında kendi sonunu kendi hazırlamaktadır” şeklinde oyunu özetliyor. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşçi ve emekçilerin enstrümanı: Evrensel

SONRAKİ HABER

‘Sönmeyen Işık Uğur Mumcu Fotoğraf Sergisi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...