15 Ocak 2014 06:00

Gaziosmanpaşalıların ‘riskli alan’ itirazı

Mahalleleri ‘afet riskli alan’ ilan edilen Gaziosmanpaşalılar kararın durdurulması ve iptali için Danıştaya başvurdu. Mahalleliler, bölgenin zemin yapısına ve taşıdığı risklere dair bilimsel analiz ve tespitler yapılmadığını söyleyerek, “Karar halkın mı yoksa inşaat şirketlerinin mi çıkarı için alındı?’ diye sordu.

Gaziosmanpaşalıların ‘riskli alan’ itirazı
Paylaş

Sinem UĞURLU
İstanbul


Mahalleleri ‘afet riskli alan’ ilan edilen Gaziosmanpaşalılar kararın durdurulması ve iptali için Danıştaya başvurdu. Mahalleliler, bölgenin zemin yapısına ve taşıdığı risklere dair bilimsel analiz ve tespitler yapılmadığını söyleyerek, “Karar halkın mı yoksa inşaat şirketlerinin mi çıkarı için alındı?​’ diye sordu.

Gaziosmanpaşa’ya bağlı Bağlarbaşı, Sarıgöl ve Yenidoğan Mahallesi, 15 Aralık 2013’te Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edildi. Ancak mahalleliler, bu kararın bölgenin riskli alan ilan edilmesine dayanak olan 6306 sayılı ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’a dahi aykırı olduğunu ifade ediyor.

Bu kanuna göre, bir bölgenin afet riskli bölge ilan edilebilmesi için, o bölgenin zemin yapısına ve taşıdığı risklere  dair çeşitli teknik raporların hazırlanması gerekiyor. Oysa, bu 3 mahallenin “afet riskli alan” ilan edilmesini gerektirecek, jeolojik yapıya yönelik bilimsel analiz ve tespitler bulunmuyor.

Bu 3 mahallede yaşayan vatandaşlar da itiraz dilekçelerinde, kararın hukuka aykırı olduğunu ifade ederek öncelikle durdurulmasını ve kararın iptal edilmesini talep etti.

HALKIN MI YOKSA İNŞAAT ŞİRKETLERİNİN ÇIKARI MI?

Gaziosmanpaşalılar itirazlarının ardından yaptıkları basın açıklamasında, bu kararın kendilerini yerinden sürme projesi olarak ifade etti. Mahallelilerin açıklaması şöyle devam etti: “14 Aralık günü güvenli bölgede yaşadığını düşünen bizler, 15 Aralık sabahı uyandığımızda birden riskli bölgelerde yaşadığımızı görmüş olduk. Peki gerçek bu mu? Herhangi bir bilimsel veriye dayanmadan, sadece inşaat firmalarının tercihleri doğrultusunda Kentsel Dönüşüm bahanesi ile Riskli Alan ilan kararları veren Gaziosmanpaşa Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Bakanlar Kurulu halkın mı yoksa inşaat firmalarının mı çıkarları doğrultusunda kararlar aldığını kendimize sormadan edemiyoruz. Bizlere Gaziosmanpaşa’da lüks siteler yapılacağı söylenirken bizlerin de buralardaki yaşamlara uyum sağlayamayacağımız, buralardaki yaşamın ne olduğunu bilmediğimiz ithamları dahi yapılmakta, eski adı ile Taşlıtarla olan ilçemizi Gaziosmanpaşa yapan bizleri buralardan sürmenin hesapları yapılmaktadır.”

ÖNCEKİ HABER

Halet Çambel için üniversitesinde anma

SONRAKİ HABER

Çocuktum ve oyun oynuyordum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa