03 Eylül 2013 15:19

Meksika’da eğitim reformuna karşı kitlesel gösteri

Meksika’da hükümet tarafından eğitim ve enerji alanında yapılmak istenen özelleştirmelere karşı hafta sonunda binlerce emekçi sokağa çıktı. Yapılan gösterilere pek çok kentte polis tarafından saldırılar düzenlendi. Öğretmen ve öğrenci örgütleri tarafından çağrısı yapılan gösterilere ç

Meksika’da eğitim reformuna karşı kitlesel gösteri
Paylaş

8 BİN KİŞİ ALANLARDA

Özellikle başkent Mexiko City’de kamuya ait enerji tekeli PEMEX’in özelleştirilmesine karşı düzenlenen gösteri sırasında göstericiler ile polis arasında sert çatışmalar yaşandı. Polis saldırısı nedeniyle çok sayıda gösterici yaralandı. Polisin verdiği bilgiye göre 8 bin kişinin katıldığı gösteri sırasında sık sık enerji sektörünün yabancı tekellere satılmasına karşı pankart ve dövizler taşındı. Polis gösteriyi dağıtmak için göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su kullanırken, eylem çağrısı yapan örgütler güvenlik birimlerinin provokasyon yaptığını dile getirdiler.

EĞİTİME BÜTÇE TALEBİ

Öte yandan aynı gün eğitim alanındaki değişikliklere karşı da ülke genelinde çok sayıda gösteri ve yürüyüş yapıldı.

Bakanlıkların olduğu bölgede yapılan eylem sırasında göstericilerin eğitim bakanlığına girmesi engellendi. Meksika’da devlet Başkanı Enrique Peña Nieto tarafından gündeme getirilen bir yasa tasarıyla öğretmenlerin aylıkları çalışma sürelerine endekslemek ve böylece maaşları düşürülmek isteniyor. Ayrıca öğrencilerin ders materyallerinin tamamını karşılaması ya da bazı ders materyallerinin öğretmenler tarafından satın alınması öngörülüyor.  

Reform planına karşı çıkan öğretmenler haftalardır Oaxaca, Guerrero, Tabasco ve Michoacán eyaletlerinde ders boykotu yapıyor. Protestolar nedeniyle Devlet Başkanı Peña Nieto, yapmayı planladığı “Ulusa sesleniş” konuşmasını bir gün ertelemek zorunda kaldı. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Depremzedeler 8 gündür açlık grevinde

SONRAKİ HABER

Tutuklu KESK’liye gardiyan saldırısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...