25 Ağustos 2013 16:14

Köleliğe karşı Katar’ı boykot çağrısı

2022 Dünya Kupası’nı düzenleyecek olan Katar, bu uğurda 138 milyar sterlin harcayacak. Toplam 107 milyar sterlin maliyetindeki 12 stadyum ve 31 milyar sterlin maliyetli ulaşım altyapısı ise kölelik koşullarında çalıştırılan işçilerin emeği üzerinden yükseliyor.Konu hakkında Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu

Köleliğe karşı Katar’ı boykot çağrısı
Paylaş

Konu hakkında Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC)’ndan sonra Uluslararası Kölelik Karşıtları da bir açıklama yayınladı. UNESCO’nun 23 Ağustos ‘köle ticaretini anımsama günü’nde konuşan grubun yöneticisi Aidan McQuade, “İnsanların kölece sömürüsü üzerinden hazırlanan bir dünya kupasına katılmak hepimiz için büyük bir utanç olur” dedi.
ITUC, Katar’da stadyum inşaatlarında yaşanan işçi ölümleri sonrası yaptığı açıklamada ülkedeki işçi haklarının geriliğine dikkat çekmiş ve gerekli düzenlemeler yapılmazsa ölümlerin devam edeceğini belirtmişti. Katar ise Nisan ayında işçi haklarında birtakım iyileştirmeler gerçekleştirildiğini açıklamış ancak konu hakkındaki ayrıntıları paylaşmamıştı. ITUC bu tavrı “Hayal kırıklığı” olarak nitelemişti.

Katar’ın yayınladığı istatistiklere göre ülkede çalışan 1.2 milyon göçmen işçi, iş gücünün yüzde 94’ünü oluşturuyor. Katar Üniversitesi’nin hazırladığı bir ankete göreyse ülkedeki işçilerin yalnızca yarısı resmi bir sözleşme karşılığı ülkede çalışıyor. Geri kalanların hiçbir yasal hakkı bulunmuyor.

Ülkede çalışan işçilerin çoğunluğunun Hindistan, Bangladeş ve Nepal gibi ülkelerden insan kaçakçılarının aracılığıyla getirildiğini vurgulayan McQuade ise Katar örneğinin köleliğin yeni bir biçimi olduğunu dile getirdi.

Konu hakkında EurActiv’e konuşan Uluslararası Af Örgütü Sözcüsü James Lynch ise, “Körfez ülkelerinde iş yapan Batılı ülkelerin, kendi şirketleri tarafından çalıştırılan göçmen işçilerin hakları hakkında konuşması bir hayli garip” diyerek bir başka çelişkiye dikkat çekti. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

MANU-Chelsea maçı Rooney gölgesinde

SONRAKİ HABER

BM denetçilerine Suriye'den izin çıktı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...