22 Mart 2013 11:03

‘Anlaşma bozulursa daha kötü olur’

Eğer herhangi bir anlaşma sağlanmazsa, Türkiye Hükümeti ve Kürt halkı arasındaki çatışma daha da kötüye gidecektir. Bu ateşkes son olabilir.PKK lideri Öcalan’ın, PKK’ye sınır dışına çekilin çağrısı, Türkiye Kürtleri ile hükümet arasında yaşanan tarihi bir anlaşma mı?Yeni atılan ad

‘Anlaşma bozulursa daha kötü olur’
Paylaş
Patrick Cockburn

Eğer herhangi bir anlaşma sağlanmazsa, Türkiye Hükümeti ve Kürt halkı arasındaki çatışma daha da kötüye gidecektir. Bu ateşkes son olabilir.
PKK lideri Öcalan’ın, PKK’ye sınır dışına çekilin çağrısı, Türkiye Kürtleri ile hükümet arasında yaşanan tarihi bir anlaşma mı?
Yeni atılan adımın en umut verici yanı, bölgesel olarak değişimde uzlaşma sağlanması. Türkiye eğer bölgede etkisini arttırmak istiyorsa Irak ve Suriye üzerinde etkili olması önemlidir ve bu yüzden Kürt sorununu çözmelidir.
Bir zamanlar İran sınırında geçit vermeyen Kandil Dağlarında PKK gerillalarına yardım ettiği için öcü gibi gösterilen Kürdistan Bölgesel Yönetimiyle Türkiye’nin arası şimdilerde iyi. Irak Kürtlerinin Bağdat’la arası bozuk, Kürtler kendi bölgelerinden Türkiye’ye petrol vererek ekonomik fayda yaratmaya çalışıyorlar. Şu anda da, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Türkiye arasında yeni bir petrol hattının inşasına başlandı.
Ama son 10 yıldır Erdoğan, Türkiye Kürtlerinin istekleri doğrultusunda bir adım atmadı.
AKP yöneticisi Erdoğan’ın geçmişte yaptığı bazı değişiklikler, ulusalcı ve laik kesim tarafından vatansever olmayan davranışlar olarak değerlendirilmişti. Diyarbakır’da gerçekleşen mitingde Erdoğan, Türk bayrağı olmadığından şikayet etti. Bu, onun için, gelecek için iyi bir kehanet değil.
Erdoğan ve partisi geçmişte PKK silah bıraktığında, PKK ve tutuklu lideriyle müzakere sürecine ihtiyacı olmadığını düşünmüştü. Eğer Erdoğan şimdi Türkiye Kürtleri ve PKK ile bir anlaşmaya oturmazsa durum eskisinden de kötü olacak. PKK’nin diğer kolu, Suriye’de Kürt bölgesini kuşatmış durumda. En önemlisi, Türkiye Hükümetiyle arası bozuk olan İran ve Suriye hükümeti, eğer çatışma sürecine girilirse, PKK’ye yardım edecektir.

*The Independent

ÖNCEKİ HABER

Kayseri’de Newroz 24 Martta

SONRAKİ HABER

Müslüman Budist çatışması kanlı bitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa