26 Mayıs 2024 04:15

ODTÜ’de servis hakkımız için mücadele ediyoruz

ODTÜ’den kadın emekçiler: "ODTÜ’deki kadın emekçiler olarak servis bizim hakkımız ve kırmızı çizgimizdir. Bu hakkı korumak için örgütlenip sonuna kadar mücadele edeceğiz."

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

ODTÜ’den kadın emekçiler

‘Kamuda tasarruf’ tartışmaları kamu çalışanları ve emekçilerin yine birçok sorunla burun buruna geleceğini gösteriyor. Bu süreçte kadınlar açısından gündeme gelen ve kısıtlanması beklenen meselelerden biri ulaşım ve servis hakkı

Orta Doğu Teknik Üniversitesinde 12 Haziran 2023 tarihinde gönderilen bir mail ile 3 Temmuz ile 1 Eylül tarihleri arasında personel semt servisleri fiilen kaldırılmıştı.

Bunun üzerine sendika temsilcileri ve ODTÜ yönetimi arasında bir dizi görüşme gerçekleştirilmiş, görüşmelerin tamamında yönetim tarafından bütçe sıkıntıları gerekçe gösterilmiş bunun zorunlu bir gelişme olduğu belirtilmişti. Bu süreçte 6 sendika ortak eylem kararı aldı ve emekçiler yürüyüş yaparak durumu protesto etti. Ancak temmuz ve eylül ayları arasında servisler kaldırıldı.

Geçen yıl kamuyu temsil eden “mavi otobüs” eylemleri yaparak biz ODTÜ emekçileri “Biliyoruz ki ODTÜ gibi sayısız gelir kaynağına sahip olan bir kurumda sorun bütçe bulunamaması değil, bütçenin kullanılmasındaki bilinçli tercihlerdir. Çok açıktır ki üniversite yönetimi tercihini emekçilerin aleyhine kullanmaktadır. İçinden geçtiğimiz zorlu ekonomik ve sosyal koşulların üstüne bir de iş yerimizde hak kaybına uğramak kabul edebileceğimiz bir durum değildir. Soğuk Ankara kışında kararlılıkla sürdürdüğümüz eylemlerde defalarca belirttiğimiz bir hususu yeniden hatırlatma ihtiyacı duyuyoruz; ulaşım, beslenme ve barınma haklarımız kırmızı çizgimizdir, bir adım bile geri atmayacağız” dedik ve günlerce süren eylemler gerçekleştirmiş, tüm üniversitelere ve kamu kurumlarına birliktelik çağrısı yaptık.  

Servis hakkı cinsiyet ayrımı yapılmaksızın herkesin hakkı. Ancak ülkemizde kadın emekçilerin iş ve aile hayatındaki rolünün, erkek emekçilere göre daha ağır olduğu aşikar. O yüzden uzun zaman toplu taşımada vakit sarfetmeden, güvende ve stressiz bir şekilde eve gitmek istiyoruz. Servis bizim için büyük bir kolaylık. ODTÜ’ye uzak semtlerden gelmek zorundayız. Biz kadın emekçiler çocuklarımızı ODTÜ çevresindeki okula yazdırdık. Şimdi servislerin olmaması bizim için çok zor olacak. Verilen hakkın tasarruf adı altında elimizden alınmasını istemiyoruz. İş yükümüz çok, personel sayısı az. Hep bizden fedakarlık bekleniyor. Servislere gelene kadar makam araçlarını azaltsınlar, biraz kendileri fedakarlık göstersin.

ODTÜ’deki kadın emekçiler olarak servis bizim hakkımız ve kırmızı çizgimizdir. Bu hakkı korumak için örgütlenip sonuna kadar mücadele edeceğiz. Herkesin bu mücadelede olması gerekiyor. Herkes elini taşın altına koymalı. Biz emekçiler olarak tasarrufun emekçiler üzerinden yapılmasına karşıyız ve buna istinaden de ODTÜ bileşenleri olarak yapılacak her türlü eyleme dahil olmaya hazırız. Sendikaların bu durumda kararlı olması ve işçinin arkasında olmasını istiyoruz.

 

E-gazeteye abone olan okurlarımıza kitap hediye ediyoruz
ÖNCEKİ HABER

Bahçeli Ülkü Ocakları'nı savundu: Suç örgütü muamelesi yapanları görüyoruz

SONRAKİ HABER

72 yaşındaki hasta mahpus Çam kalp krizi geçirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa