Diyarbakır’da Kobanê yürüyüşü polis ablukasında yapıldı

Demokratik Bölgeler Partisi Diyarbakır İl Örgütünün Kobanê davası kararını protesto eylemi polis ablukasında gerçekleştirildi.

22 Mayıs 2024 12:31
Son Güncellenme Tarihi: 22 Mayıs 2024 14:16
Paylaş

Kobanê davasında Eski HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu siyasetçilere ağır cezalar verilmesine tepkiler sürüyor.

Diyarbakır'da DBP il binasının önünden İstasyon Meydanı'da kadar yürüyüş düzenlendi. Yurttaşların destek verdiği yürüyüşte DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, DBP Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, SYKP Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz, DEM Parti milletvekilleri, DBP ve DEM Partili yöneticiler ile Barış Anneleri de yer aldı.

Polis, yürüyüşün başlatılacağı DBP il binası önünde toplanan kitlenin yürümesine izin vermedi, yürüyüşün yapılacağı sokağın girişini ablukaya alarak yürüyüşe engel oldu.  Kitle polisi, sloganlarla alkışlarla düdükler çalarak protesto ederken, il başkanları ve polis arasında müzakereler sürdü.

"BU CEZA HAKİM VE SAVCININ VERDİĞİ CEZA DEĞİL"

Eyleme katılan Barış Anneleri, "Selahattin Demirtaş ne yaptı? Tüm Kürtlerin onuruydu. Selahattin Demirtaş'tan korkuyorlar. Onun cezasını kabul etmiyoruz. Bu ceza hakim ve savcının verdiği ceza değil Bahçeli ve Erdoğan'ın verdiği bir ceza, onu serbest bırakmaya korkuyorlar” diyerek tepki gösterdi.

Polisle süren müzakere sonucu ablukanın kalkmasıyla yürüyüş sürerken yürüyüş boyunca kitle ve polis arasında sık sık gerginlik yaşandı.

Yürüyüşün ardından bir süre sonra polis kitleye müdahale etti.

"ONLAR KADINLARIN, EMEKÇİLERİN, YOKSULLARIN HAKKINI SAVUNDU""

Abluka altında süren yürüyüşün ardından kitle İstasyon Meydanı’na ulaştı. Burada konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Kobanê davası kararının Türkiye tarihine kara bir leke olarak yazıldığını söyledi. “Onlar bir suça karşı kendilerini savunmadılar. Onlar faşist, otoriter rejime karşı demokrasiyi, insan haklarını, yaşam hakkını, Kürt halkının haklarını, Alevileri, farklı hakların ve insanların haklarını savundular. Onlar kadınların haklarını ve yaşamlarını savundular. Onlar doğayı savundular. Onlar bir kuru ekmeğe muhtaç olan işçinin, emekçinin, yoksulun haklarını savundular. 100 sene sonra hukuk fakültelerinde ders mahiyetinde okutulacak bir savunma gerçekleştirdiler” diyen Hatimoğulları, ceza alan siyasetçilerin “Bizler dimdik direniyoruz, sizler de dışarıda dimdik direnin” mesajını gönderdiğine vurgu yaptı. Hatimoğulları sözlerinin devamında “Bu karar hukuki değil, siyasi bir karardır. Erdoğan, saray ve küçük ortağı Ankara'dan verdikleri demeçlerle, genel merkezden yazdıkları iddianamelerle hazırlanmış olan bir dosyadır. Bu dava HDP'den, ezilenlerden, sömürülenlerden, Kürt halkından intikam alma davasıdır. Bu dava düzmece bir kumpas davasıdır. Bizim elimizi siyaseten bükemeyen AKP ve ortakları bizlere böyle diz çöktüreceklerini zannettiler. Ama HDP ve HDP'liler diz çökmedi. Türkiye demokrasi güçleri diz çökmedi” diye konuştu. 

"BİR ADIM GERİ ATMAYACAĞIZ"

Kürt siyaseti ve siyasetçileri ile birlikte onlarla dayanışma içinde olan sol ve sosyalistlerin de hedef alındığını vurgulayan Hatimoğulları, “Türkiye'nin sosyalistleri, devrimcileri, demokratları, aydınları olarak, aydınlık bir geleceği kurmak isteyenler olarak sözümüz olsun ki yürüttüğümüz mücadeleden bir adım geri atmayacağız” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

E-gazeteye abone olan okurlarımıza kitap hediye ediyoruz
Reklam
ÖNCEKİ HABER

İşten Çıkarılan İZENERJİ ve İZDOĞA işçileri oturma eylemi başlattı

SONRAKİ HABER

İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu: Aynada gördüğü suretine terörist diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...