09 Mayıs 2024 13:48

Antik kentler için vinç uyarısı: Önlem alınmazsa zarar verir

Antik kent kazılarında ağır iş makinaları kullanıldığını belirten arkeolog Saadet Öztürk, "İş makinesi giremez diye bir şey yok. Ama tedbirler eksiksiz alınmalı" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanlığının Antalya’daki arkeolojik kazılara ayırdığı bütçeden aslan payını alan Phaselis ve Syedra antik kentlerinde ağır iş makinelerinin kullanılmasına yönelik uyarı geldi.

Gazete Duvar'dan Ceren Deniz'in aktardığı habere göre, Bostanlık ve Alacasu koylarında yapımına başlanan, fakat mahkeme tarafından iptal edilen günübirlik tesis projesiyle gündeme gelen 52 milyon lira bütçeli Phaselis’te çalışmalar vinçlerle yürütülürken, kazı bütçesi yaklaşık 30 milyon liraya çıkarılan ve restore edilen bölümleri geçen yılın haziran ayında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından açılan Syedra Antik Kenti’nde de yol çalışmaları dozer kullanılarak yapıldı.

Antalya Kültürel Miras Derneği (ANKA) Yönetim Kurulu Üyesi, arkeolog Saadet Öztürk söz konusu kazılara çok yüksek bütçeler ayrılmasını eleştirdi. Gerçekten korumaya ihtiyacı olan antik kentlere ise bütçe ayrılmadığına dikkat çekti.

PHASELİS’E ‘KONFOR’ YATIRIMI

Phaselis’te başlatılan çalışmalarla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada, kente giriş yolu üzerindeki tapınak alanının tüm görkemiyle ziyaretçileri karşılar duruma getirildiği belirtildi. Bakanlığın kazılara ilişkin verdiği bilgide, “2023 yılı kazı ve koruma çalışmaları için ilk aşamada 21 milyon lira ödenek ayrıldı. Kısa vadede kazı ve onarım çalışmalarının ardından ören yerinin tümünde yapılacak çevre düzenlemesi ve karşılama merkezi ile antik kent ziyaretçilerinin çok daha konforlu ziyaret gerçekleştirmeleri için gerekli tüm planlama çalışmaları yapılıyor” denildi.

SAADET ÖZTÜRK: GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINMALI

Antik kentlerde vinç, dozer gibi ağır iş makinaları çalıştırılması halinde son derece dikkatli olunması gerektiğini belirten Saadet Öztürk, “Phaselis Antik Kenti şu anda bir kazı alanı. Bu alana iş makinesi girebilir. Kesinlikle giremez diye bir şey yok ama bu yapılırken gerekli önlemlerin alınması, tedbirlerin eksiksiz uygulanması çok önemli. İş makinesi, geçtiği yerde zemine zarar veriyor mu, geçtiği zemininde antik yol ya da kalıntı var mı, güvenlik önlemi alındı mı, ziyaretçilerin kazı alanına girişi ile ilgili önlemler alındı mı? Zarar görmemesi için ziyaretçilere o alanın yasaklanması lazım. İş makinelerinin sahile ve kalıntı bulunan alanlara hiçbir şekilde sokulmaması lazım. Özellikle üstünde durulması gereken şeyler bunlar” dedi.

"BU KAZILARA YÜKSEK BÜTÇELER AYIRMAYA GERÇEKTEN GEREK VAR MI?"

Bu kadar kazı çalışmasına gerek olup olmadığını da sorguladıklarını belirten Öztürk, “Bu kazılara yüksek yüksek bütçeleri ayırmaya gerçekten gerek var mı? Şehirde çok sayıda kaçak kazı yapılan antik kent var ve onlar için hiçbir önlem alınmıyor. Fotokapan, kamera gibi çok basit yöntemlerle korumak mümkünken, antik kentlerdeki mirasımız kaçak kazılarla talan ediliyor. Koruma çalışmaları ise sürekli bütçe engeline takılıyor. Peki bu kazılar nasıl büyük bütçelerle yapılıyor? Buna mecbur değiliz. Bilimsel çalışmaları uzun soluklu düşünmek ve bazılarını gelecekteki araştırmalara bırakmak lazım. Büyük ölçüde ortaya çıkmış olan Phaselis Antik Kenti’nin kalan kısmının kazısı için çok büyük bir bütçe ayrıldı. Bunlar tabii ki güzel çalışmalar ama korumaya ihtiyaç olan çok sayıda antik kent var ve onlar için ayrılan hiçbir bütçe yok. Antik kentler korunmadığı zaman hepsi delik deşik oluyor. Artık buna odaklanmak zorundayız” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Beyninde ur olan hasta mahpus için tahliye talebi

SONRAKİ HABER

Kayyım gidince paralar bitti: Belediyeleri hedef alan 'gazeteci'nin, milyonlar aldığı ortaya çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa