30 Nisan 2024 20:10

Sivas, Kayseri ve Gebze'de 1 Mayıs çağrıları

Sivas'ta KESK Şubeler Platformunun oluşturduğu tertip komitesi, Gebze'de ise MMO İlçe Temsilciliği 1 Mayıs'a katılma çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sivas'ta KESK Şubeler Platformunun oluşturduğu tertip komitesi, Gebze'de ise MMO İlçe Temsilciliği 1 Mayıs'a katılma çağrısı yaptı.

SİVAS: YENİDEN KURMAYA ÇAĞIRIYORUZ

KESK Sivas Şubeler Platformunun oluşturduğu tertip komitesi 1 Mayıs'a çağrı yapmak için basın toplantısı düzenledi. Açıklamada sık sık "Yaşasın 1 Mayıs", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz", "Zafer direnen emekçinin olacak", "Biji Yek Gulan" sloganları atıldı.

Basın açıklamasını Eğitim Sen Şube Başkanı KESK dönem sözcüsü İbrahim Kılıç okudu.

Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen KESK üyeleri ve emek ve demokrasi güçleri adına konuşan Kılıç şunları söyledi:

"Emeğin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ı, halkın gerçek bayramına çevirmeye, insanca bir yaşam, güvenceli iş, güvenli gelecek ve demokratik bir ülke için işyerlerinde, fabrikalarda, meydanlarda omuz omuza durmaya vegündüzünde sömürülmeyen, gecesinde aç yatılmayan, eşitliğin, özgürlüğün ve laikliğin hakim olduğu bir ülkeyi ve dünyayı yeniden kurmaya çağırıyoruz. Yaşasın 1 Mayıs"

Açıklamanın ardından toplu olarak kent merkezinde 1 Mayıs mitingine çağrı bildirileri dağıtıldı. (Sivas/EVRENSEL)


GEBZE: 1 MAYIS'TA MEYDANLARA

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Gebze İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Sekreteri Burcu Gizem Özmen, 1 Mayıs'a dair açıklama yaptı.

"Fabrikalarda, şantiyelerde, tersanelerde, santrallerde, inşaatlarda, tarlalarda, hastanelerde, ofislerde alın teri dökenlerin; yeryüzündeki insana ait tüm güzellikleri yaratanların; emeğin ve emekçilerin birlik, mücadele, dayanışma günü 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlu olsun" diyen Özmen, 1 Mayıs'a giderken mühendislerin sorunlarından da bahsetti.

"MESLEK İTİBARIMIZ AYAKLAR ALTINA ALINIYOR"

Mühendisleri de sömürü den payını aldığını vurgulayan Özmen, "Güvencesiz ve esnek çalışmayı hemen her alanda hâkim hale getiren siyasal iktidar, bizlerin işini ekmeğini patronların insafına terk edip, zamların, enflasyonun, artan vergilerin altında emekçileri, bizleri ezdikçe eziyor. Meslektaşlarımız da bu sınırsız sömürü düzeninden payına düşeni fazlasıyla alıyor. 100 yıllık cumhuriyet tarihimiz boyunca yaratılan tüm zenginliklerde, fikri yaratıcılığı ve emeği olan biz mühendis, mimar ve şehir plancıların ortaya koyduğu bu yaratıcı emeğin karşılığını alması, mesleki gelişimini sürdürebileceği koşullarda insanca yaşayabileceği bir gelire sahip olması gerekirken, her yeni gün meslek itibarımız daha da ayaklar altına alınıyor" dedi.

"EMEK VE BİLİM İLE YENİ BİR ÜLKEYİ İNŞA EDELİM"

"Bizler bu memleketin olanaklarıyla okumuş mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak, tüm karanlık tabloya artık yeter diyoruz!" diyen Özmen, "Mesleğimizin kamusal gerekliliklerini bir an tereddüt etmeden yerine getirirken, insanca bir düzende yaşamak istiyoruz. İnanıyoruz 1 Mayıs 2024, milyonlarca emekçinin yan yana gelmesiyle, içinden geçtiğimiz bu koyu karanlığın son bularak rengârenk güneşli bir geleceğe uyandığımız gün olacaktır. Ülkemize karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek, geleceğe olan umudumuzu büyütmek için gelin hep birlikte 1 Mayıs'ta meydanlarda olalım! Eşitlikten, özgürlükten, demokrasiden, barıştan ve laiklikten yana sesimizi haykırmak için gelin hep birlikte 1 Mayıs'ta meydanlarda olalım! Gelin, yarınlarımız için omuz omuza mücadele edelim! Emek ve bilim ile kurulacak yeni bir ülkeyi birlikte inşa edelim!" dedi.

2024 yılında gerçekleştirilen bir araştırmayı paylaşan Özmen, sonlarını şöyle sıraladı:

  • Mühendislerin %88,7'si mevcut ülke ekonomisinin kötü/çok kötü olduğunu belirtirken, %68,4'ü mevcut yaşantılarında insani temel ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılayamadıklarını belirtmektedir.
  • Araştırmaya katılan mühendislerin %95'i gelecekten kaygılı olduğunu belirtmiştir. Cinsiyete göre kaygı düzeyi incelendiğinde erkeklerin %94,59'u kaygılı olduğunu belirtirken, bu oran kadınlarda artmış ve %98,52'e ulaşmaktadır.
  • Ülkemizdeki en önemli sorun, 2021 yılından beri yapılan araştırmada adaletsizlik ve hukuksuzluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu oran her yıl daha da artıyor, adaletsizlik ve hukuksuzluk en büyük sorun olmaya devam etmektedir.
  • İstanbul'dan ayrılıp farklı bir şehre veya farklı bir ülkeye taşınmak isteyenlerin oranı %55 iken 18-31 yaş arası katılımcılarda bu oran %67,94'e ulaşmaktadır.
  • Mühendislerin %78'i son 10 yılda mesleki itibarın azaldığını belirtmektedir. Geçtiğimiz yıla göre %5 daha fazla olan bu oran, mesleki itibarın her geçen gün azaldığını göstermektedir.
  • Araştırmaya katılan mühendislerin %83,97'si TMMOB ile SGK arasında mühendislik asgari ücreti protokolü yapılmasını istemektedir.
  • Mühendislerin yaklaşık olarak %71,9'u araştırmanın yapıldığı aylardaki yoksulluk sınırı olan 47.009 TL'den daha düşük maaş almaktadır.
  • Mühendislerin yaklaşık %60,7'sinin gelirleri enflasyona karşı azaldı.
  • Emekli mühendislerin sadece %3,7'si emekli maaşı ile geçinebildiğini belirtirken, %96,3'ü emekli maaşı ile geçinmekte zorluk yaşadığını belirtmektedir.
  • Emekli mühendislerin %79,8'i emekli olduktan sonra da değişen sürelerde çalışma hayatına devam ettiklerini belirtmektedir.
  • İş arayan mühendisler içinde 6 aydan daha uzun süre iş arayanların oranı %48,4'tür.
  • Kadın mühendislerin %88,7'si iş yerinde yükselme fırsatları ve terfi konusunda cinsiyet eşitsizliğine uğradığını belirtmektedir.

(Gebze/EVRENSEL)


KAYSERİ: BU DÜZENE SON VERELİM

2024 1 Mayıs’ına sayılı günler kaldı. Kayseri 1 Mayıs Tertip  Komitesi gerçekleştirdiği açıklama ile 1 Mayıs kutlamalarına çağrı yaptı.

Kayseri Mimar Sinan Parkı’nda gerçekleştirilecek 1 Mayıs mitingine çağrı yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bizler, işçiler, emekçiler, emekliler için insanca yaşamak, hayatta kalmak zorlaşıyor. İnsanca yaşayamıyoruz, çünkü ülkemizin kaynaklarımız rantçılara, sermayeye, faize, saraya, şatafata, silaha, savaşa harcanıyor.Çarkların zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapmak için döndüğü bu düzene son verelim!

Ülkemizde de Taksim 1 Mayıs alanı keyfiliğe karşı hukukun, otoriter tek adam rejimine karşı demokrasinin simgelerinden biri olmuştur. 2013’ten beri hukuk dışı biçimde 1 Mayıs’lara kapatılan Taksim Meydanı’na dair Anayasa Mahkemesi kararını vermiştir. Doğrudan bu karardaki ifadelerle söylersek “1 Mayıs’ta Taksim’de olmak her işçinin, emekçinin hakkıdır” Anayasa Mahkemesi kararına rağmen AKP iktidarı Taksim yasağını sürdürüyor.

Bu sene ülkenin dört bir yanında olduğu gibi, 1 Mayıs’ta Kayseri Mimar Sinan Parkı’nda coşku ve umutla buluşacağız.

  • 1 Mayıs’ta alanlarda olmak işimize, aşımıza, ekmeğimize, emeğimize, özgürlüğümüze sahip çıkmaktır.
  • 1 Mayıs’ta alanlarda olmak hakkımıza-hukukumuza; gelirde, vergide ve ülkede adalet talebimize sahip çıkmaktır.
  • 1 Mayıs’ta alanlarda olmak eğitim ve sağlık başta olmak üzere herkese nitelikli kamu hizmeti hakkımıza sahip çıkmaktır.
  • 1 Mayıs’ta alanlarda olmak söz ve karar hakkımıza; sendikalı olma, örgütlenme ve grev hakkımıza; ifade özgürlüğümüze; yani demokrasiye sahip çıkmaktır.
  • 1 Mayıs’ta alanlarda olmak İstanbul Sözleşmesine, işyerinde şiddete ve tacize karşı ILO’nun 190 sayılı sözleşmesine sahip çıkmak,  kadının ve kadın işgücünün her alanda ikinci sınıf sayılmasına rağmen mücadeleye devam etmektir.
  • 1 Mayıs alanlarında olmak eşitliğe, özgürlüğe, laikliğe, hepimizin eşit yurttaşlar olarak barış içinde, kardeşçe yaşayacağımız bir memleket mücadelesine sahip çıkmaktır.
  • 1 Mayıs’ta alanlarda olmak emperyalizme karşı barışı ve halkların kardeşliğini savunmaktır.
  • 1 Mayıs’ta alanlarda olmak çevreyi korumak ve kentlerimize sahip çıkmaktır.
  • 1 Mayıs’ta alanlarda olmak açlık sınırının altında kalan emekli maaşlarına itiraz etmektir.

Haydi bu adaletsiz düzene karşı bir elimizde çocuklarımız, bir elimizde karanfillerimizle 1 Mayıs alanlarına!"

(Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan 1 Mayıs açıklaması: Taksim çağrılarını hedef aldı, "terör" dedi

SONRAKİ HABER

Bursa’da, Güner Aydın tarafından katledilen Derya Pas davasının ilk duruşması görüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...