30 Nisan 2024 15:54

Norveç 1 Mayıs’a hazırlanıyor: İş, refah, güvenlik

1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü Norveç’te de kitlesel kutlanacak. Ülkenin en büyük sendika konfederasyonunun 1 Mayıs sloganı ise “İş, refah, güvenlik”.

Fotoğraf: Norveç Sendikalar Konfederasyonu

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’te bu yılki 1 Mayıs kutlaması, Norveç Sendikalar Konfederasyonu LO’nun 125. kuruluş yıl dönümünde gerçekleşecek. LO bu yılki kutlamada temel talep olarak “İş, refah, güvenlik” (arbeid, velfred, trygghet) sloganını belirledi. Kutlamalar bu yıl da ülke genelinde yapılacak.

Başkent Oslo’da saat 11. 45’te Youngtorget Alanında başlayacak 1 Mayıs kutlaması öncesinde İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından katledilen ilk sendikacılar ve İspanya iç savaşında Franco faşizmine karşı savaşırken yaşamını yitirenler için anmalar gerçekleşecek. Kutlamalar sonrasında ise yine Nazi işgaline karşı sabotajlar düzenleyen “Pelle” ve “Osvald” olarak adlandırılan guruplar için anmalar gerçekleşecek.  Ardından ise yürüyüş başlayacak.

LO Oslo’nun bu 1 Mayıs’ta belirlediği temel sloganlar ise “Uluslararası hukuku savun – Filistin’i tanı!”  “Alkış faturaları ödemez – Pahalılığa karşı mücadele şimdi!”, “Tesla işçilerini destekle!”, “Özelleştirmeye hayır!”, “Emeklilik yaşının artırılmasına hayır - bizi engelliliğe itme!” ve “Her türlü ırkçılığa karşı ayağa kalk!”  sloganları oldu. Ayrıca “Rusya Ukrayna'dan çık – savaşı durdurun!”  ve “Nükleer silahlara hayır, silahlanma çılgınlığını durdurun!” gibi uluslararası sloganlar da öne çıkacak.

ÖNCEKİ HABER

ABD'li profesörler, New York Times'ı haberlerini incelemeye çağırdı

SONRAKİ HABER

İHD seçim raporu: Seçim güvenliğini tehlikeye atanlar hakkında soruşturma başlatılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa