30 Nisan 2024 04:34

Gıda işçisi kadınlar talepleriyle 1 Mayıs alanında olacak

1 Mayıs’a giderken bir araya geldiğimiz farklı iş yerlerinden kadın işçilerle çalışma koşullarına ve sendikalaşma süreçlerine ilişkin konuştuk.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Nursel OKTAY
Ankara

Gersan, Yenimahalle’de bulunan çoğunlukla gıda firmalarının üretim yaptığı, yaklaşık 500 iş yerinin bulunduğu bir sanayi sitesi. Gıda firmalarında çalışan işçilerinin büyük bir bölümünü de kadın işçiler oluşturuyor. 1 Mayıs’a giderken bir araya geldiğimiz farklı iş yerlerinden kadın işçilerle çalışma koşullarına ve sendikalaşma süreçlerine ilişkin konuştuk.

"ASGARİ ÜCRET ARTMAZSA NE YAPARIZ?"

Yakın zamanda yapılan yerel seçimler hâlâ işçilerin gündeminde. Sonuçlara ilişkin konuşan bir işçi, “Seçimler bende ülkenin gidişatı açısından bir umut yarattı. Ama hükümet de aynı sonuçta. Rehavete kapılmamak gerekiyor. Bu yüzden de mücadele etmemiz şart” dedi. Bir başka işçi de “Asgari ücreti de şimdi artırmayacaklarını söylüyorlar. Artmazsa ne yaparız? Enflasyonu durdurmak için diyorlar ama kandırmaca bu. Asgari ücret neden enflasyonu yükseltsin ki?​” diye konuştu.

"BOZULAN BUZDOLABINI TAKSİTLE BİLE ALAMAYACAĞIZ"

Bir işçi de kredi kartlarıyla başının dertte olduğunu söyledi. İşçi, “Taksit taksit ödüyorduk borçları. Şimdi 3 taksite indirdiler kartları. Örneğin şimdi buzdolabım kötü durumda. Her an bozulabilir. Bozulursa 3 taksitle buzdolabını nasıl alacağım? Eskiyi düşündüğümde, aramızda gün yapardık kadınlarla. Gün dediysek öyle altın günü değil tabii. Her ay birimize çuvalla şeker ve pirinç alırdık. Şimdi herhalde 40-50 kadın bir araya gelip her ay birimize bozulan bir beyaz eşya alırız artık” diyerek durumu da tiye aldı.

ÇALIŞMA SAATLERİ UZUN, MOLALAR KISA, MESAİLER DÜŞÜK

Gersan’da işçilerin çoğunluğunun asgari ücret aldığını söyleyen bir başka işçi de kendi iş yerindeki çalışma koşullarının ağırlığını şöyle anlattı: “Biz üretim elamanıyız ama üretim dışındaki alanlarda da çalıştırmak istiyorlar. Kabul etmediğimiz zamanlarda da işten çıkarmakla tehdit ediyorlar. Haftalık 45 saatten fazla çalışıyoruz. Neredeyse her gün zorunlu mesaiye kalıyoruz. Üstelik mesai saati ücretlerimiz düşük.”

"İŞÇİLERİN YANINDA OLAN SENDİKALARDA ÖRGÜTLENMEK ÖNEMLİ"

Gersan’da sendikaların örgütlü olduğu iş yeri sayısı yok denecek kadar az. Görüştüğümüz işçilerden bazıları DİSK’e bağlı Gıda-İş’e üye olduklarını söyledi. Bir işçi, “İş yerinde diğerlerine göre koşullarımız kötü değil ama değişebilir. Bu değişime karşı sendikalı olmak haklarımızı korumak açısından önemli. Bu yüzden Gıda-İş’te örgütlendik. Aslında buradaki birçok iş yerinde de durumlar vahim. Bu yüzden Gıda-İş gibi işçi yanlısı sendikaların Gersan’da olması gerekiyor” dedi.

Hükümet yanlısı sendikaların işçilerin yanında durmadığını söyleyen bir başka işçi ise “Mesela yakın zamanda Patiswiss’te sendikalı (Öz-Gıda-İş) olduğu için birini işten atmışlardı. Sendika eylemler yaptı birkaç kez. Ama arkası gelmedi, ortada bıraktılar işçiyi” dedi.

"TALEPLERİMİZLE ALANDA OLACAĞIZ"

Gıda-İş’e yakın zamanda örgütlendiğini belirten bir işçi de “Sendika hem yanımızda olmalı hem de ne yapmamız gerektiğini de anlatmalı bizlere. Yasal haklarımız neler, çalışma koşullarına karşı nasıl mücadele etmeliyiz? Bunları söylemesi gerekir. Örneğin bana 1 Mayıs’ın ne olduğunu, neden taleplerimizle alanlarda olunmamız gerektiğini sendika anlattı. Sendika bunları anlatmadan önce 1 Mayıs’a dair bir fikrim bile yoktu. Şimdi bu yıl iş yerimizdeki kadınlarla alanda olacağız” diyerek yanındaki örgütlü olmayan diğer kadın işçilere de örgütlenmenin önemine vurgu yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Bolu Emek ve Demokrasi güçlerinden 1 Mayıs çağrısı

SONRAKİ HABER

Zehir soluyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa