14 Şubat 2024 21:51

Zafer Tekstil ve Alka Polyester işçileri de iş bıraktı

Antep'te şubat ayında belirlenen zam oranlarının ardından işçiler düşük zam dayatmasına karşı iş bırakma eylemlerine devam ediyor. Zafer Tekstil ve Alka Polyester işçileri de iş bıraktı

Zafer Tekstil ve Alka Polyester işçileri de iş bıraktı

Fotoğraf: Evrensel 

Mazlum AYÇİÇEK
Antep

Şubat ayında fabrikalarda asgari ücretin üzerinde maaş alan işçilerin ücretlerine yapılacak zam oranları belli oluyor. Zam oranlarını açıklayan fabrikalarda işçiler düşük zam dayatmalarına karşı iş bırakma eylemi yapıyor.

Cuma günü iş bırakan Zafer Tekstil işçileri, patronun düzenleme için salı gününe süre istemesi üzerine sözünü tutmadığı için tekrar iş bıraktı.  Zafer Tekstil işçileri üç fabrikada da iş bıraktı.

Zafer Tekstil işçileri

Fotoğraf: Evrensel 

1., 2.ve 4. OSB’de ayrı taleplerle dün akşam saatlerinde iş bırakan Zafer Tekstil işçileri BİRTEK-SEN ile birlikte taleplerini ortaklaştırıp, direnişlerini birleştirdi. İşçiler, temsilcilerini seçerek direnişlerine devam etti.

Bu sabah 5. OSB’de bulunan Alka Polyester işçileri de üç vardiyada da iş bıraktı. İşçilerin talepleri şu şekilde: Ücretlerine yüzde 60 zam, 10 yevmiye bayram ikramiyesi.

Alka Polyester işçileri

Fotoğraf: Evrensel 

İş bırakan Alka polyester işçileri, iş bırakan Zafer Tekstil işçilerine destek ziyaretinde bulundu. 

"EN UCUZ İŞÇİ BİZİZ"

Dechatlon’a iplik ürettiğini söyleyen işçiler, üç ayrı fabrikada çalışan işçilerin ortak yönlerinin Antep’in yoksullaştırılan köylerinden gelmeleri olduğunu söylüyor. Zafer Tekstil’den bir işçi, “Köylerden gelip çalışıyoruz diye bizi insan yerine koymuyorlar, en ucuz işçi biziz çünkü” diyor.  Bir diğer işçi Ahmet ise “Antep’te ucuz işçi ya da itiraz edemeyecek işçi arıyorsan bir servis firmasıyla anlaşıp her köye bir servis verirsin içine dolacak adamı bulman zor olmaz” diyor.

ÜNALDI, ŞİRECİ VE ÖZAK’IN IŞIĞINDA

Alka Polyester işçilerinden Fatih “Başpınara bir Ünaldı direnişi şart, bakın Kaplan ailesinin fabrikasında çalışıyoruz. Milat geçen hafta çıktı, biz ancak şimdi çıkabildik, taleplerimiz aynı ama birleşemedik” diyor.

Sohbetler arasında Ünaldı, Şireci ve Özak direnişinden örnekler veriliyor. Her konuştuğumuz işçi verilecek zammın bir yılda eriyeceğini, taleplerinin fabrikaya ortak olmadığını, insanca yaşayacak bir ücret olduğunu dile getiriyor.

YAYILAN EYLEMLER

  • Antep'te ilk iş bırakma eylemi 5 Şubat’ta Ender Alüminyum’da başladı. İşçiler iki vardiya olarak yaklaşık iki saatlik iş bırakmanın ardından yapılan yüzde 30’luk zammı geri aldırdı ve yüzde 60 zam alarak işbaşı yaptı.
  • 7 Şubat’ta Milat Halı’da patronun yüzde 52 oranındaki sefalet zammı dayatmasını kabul etmeyen ve iş bırakan işçiler direnişlerinin 3. gününde tekrar işbaşı yaptı. İşçilerin kazanımı sınırlı olurken, patronun şikayetiyle işçiler aynı gece fabrikadan karakola götürülerek ifade verdi.
  • 8 Şubat’ta Yasin Kaplan Halı Fabrikasında telciler iş bıraktı. Birkaç saat süren iş bırakmanın ardından işçiler düzeltmeler yapılacağı söylenince işbaşı yaptı. Henüz bir düzenleme yapılmadı.
  • Selçuk İplik de 8 Şubat’ta iş bırakan bir diğer fabrika. İşçiler kısa süren iş bırakmanın ardından yüzde 50 olarak açıklanan zam oranını yüzde 60’a çıkararak işbaşı yapmış oldu.
  • Kimpack ABY Plastik işçileri de 8 şubatta başlattıkları eylemi 4 gün sonra sonlandırdı. Yüzde 49 zammı kabul etmeyip iş bırakan işçiler, yüzde 60 zam, iki bayramda toplam 25 yevmiye bayram ikramiyesi, 1250 TL devamlılık primi elde etti.
  • Antep’in İslahiye ilçesinde iplik üretimi yapan Key Mensucat Fabrikasında da işçiler, ücretlerin artırılması için 5 Şubat pazartesi günü greve çıktı. 338 işçinin tamamı iş bırakma eylemine katılırken, fabrikada üretim durdu. 

Evrensel'i Takip Et