24 Temmuz 2023 08:31 Güncelleme: 24 Temmuz 2023 17:13

Akbelen Ormanı'nda maden şirketini koruyan jandarma toprağını savunan halka biber gazı sıktı

Milas Akbelen Ormanı’na sabah askerler ve TOMA ile giren YK Enerji ekipleri, ağaçları kesmeye başladı. Kesime karşı çıkan köylülere Jandarma müdahalesinde 8 kişi gözaltına alındı, 4 kişi yaralandı.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Mustafa Tuncaelli

Reklam

Eda AKTAŞ
Muğla

Muğla Milas'ta bulunan Akbelen Ormanı’na Yeniköy-Kemerköy Enerji tarafından açılmak istenen maden için şirket ekipleri sabahın erken saatlerinde bölgeye ağaçları kesmeye geldi. Ormanlarının kesilmesine karşı 2 yılı aşkın süredir orman içinde bulunan çadırlarda direnen köylülere karşı bölgeye onlarca asker ve TOMA gönderilerek kesim başlatıldı. Yaşam alanlarını korumaya çalışan köylüler, herkesi desteğe çağırdı. Köylüleri ormanlık alandan uzaklaştıran ve barikat kuran jandarma, barikatı aşmaya ve kesimi engellemeye çalışan köylülere ve yaşam alanı savunucularına karşı biber gazı kullandı. Avukat İsmail Hakkı Atal ve İkizköy Çevre Komitesi Üyesi Hasan Yorulmaz gözaltına alındı.

Sabahın erken saatlerinde TOMA'larla ormana giren jandarma, köylüleri ormanlık alandan uzaklaştırdı, kesim yapılan bölgeye girilmesini yasakladı. Orman girişinde direniş devam ederken köylüler kesimi engellemek için herkesi desteğe çağırdı. Geçen yıl yangınlarla binlerce dönüm orman arazisinin yok olduğunu, bu yıl da orman yangılarının devam ettiğini ve yok olan orman sayısının her geçen gün arttığını hatırlatan köylüler, devletin Limak’ı değil ormanları koruması gerektiğini belirtti. 

“ORMANIMIZ YOK EDİLİYOR, BİZE YARDIM EDİN”

Ağaç kesiminin başladığı Akbelen Ormanı’nda İkizköylüler ve yaşam alanı savunucuları ormanlarının, yaşam alanlarının devlet tarafından yok edilmesine tepkili olduklarını söyledi. Yerel yönetimin de sorunlar karşısında sessiz kalmasından şikayetçi olan köylüler, “Ormanımız yok ediliyor, bize yardım edin. Ağaçlarımız kesilmesin” diyerek seslerini duyurma çalışıyor.

JANDARMA BİBER GAZI SIKTI, 8 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI, 4 KİŞİ YARALANDI

Ağaçların kesilmesine karşı halkın direnişi devam ederken jandarma ormanın girişini barikatla kapattı. Barikatı aşmak için yüklenen köylülere ve yaşam alanı savunucularına karşı biber gazı kullanan jandarma, Avukat İsmail Hakkı Atal'ı ve İkizköy Çevre Komitesi Üyesi Hasan Yorulmaz'ı gözaltına aldı. Daha sonra gözaltına alınanlarla birlikte gözaltı sayısı 8'e çıktı.

Jandarma müdahalesi sırasında 4 kişi yaralandı. Yaralılardan biri hastaneye kaldırıldı. Gözaltına alınanlar gece yarısı ifadelerinin ardından serbest bırakıldılar.

“ÜZÜNTÜ İÇİNDEYİZ”   

İkizköylü 84 yaşındaki Berrin, “Çaresizliğin içimize oturduğu bir gündeyiz. Şu anda her şey bitti, zeytinlerimiz, toprağımız, doğamız, her şey.. Bazı şeyler söylemle olmuyor onu içinde yaşamak önemli, bu acıyı aktaramam. 500’den fazla jandarma gelmiş çam ağaçların gölgesinde bizi baskılamaya çalışıyor. Ağaçları kesiyorsanız gölgesinde beklemeyin. Üzüntü içindeyiz” dedi.

Köylülerden Melahat ise, “Biz burada direniyorduk. Jandarmasıyla, polisiyle gelip ağaçlarımızı kesmeye başladılar. Çamlarımızı kurtarın lütfen. Burası giderse her yer yanacak, Türkiye yanacak. Çamlarımızı, ormanımızı kestirmeyelim” diye konuştu.

“ÇAMLARIN KURU DALI DÜŞSE CANIM YANAR”

“Ben buraya gelin geldim. Anılarım, hayatım burada geçti” diyen 85 yaşında İkizköylü Sultan şunları söyledi:

“Ormanlar olmaza bir damla yağmur düşmez, kuralık olur, ekinler büyümez, insanlar aç kalır. Orman olmazsa suyu nereden bulacağız? Çamların kuru dalı düşse canım yanar. Ormanımızı kesmesinler.”

Köylülerden Aytaç da “Biz burayı yıllardır savunuyoruz. Bu sabah ormana kesimciler yine geldi. Biz elimizden geleni yapıyoruz ama yardım istiyoruz. Havamızı, suyumuzu, toprağımızı vermek istiyoruz. Ben burada daha önce kömür için yok olan köyden geldim, şimdi buradan da kovuyorlar. Bizeler bu vatanın insanları değil miyiz? Askerler bizi engelliyor, bize yardım edin” diyerek, başta Muğla halkı olmak üzere tüm insanları Albelen Ormanı’nı korumaya davet etti.

MUHTARLAR KESİM İÇİN KÖYLÜLERE MESAJ ATTI

Çevre köylerin muhtarları, köylülere kesime eleman ihtiyacı olduğunu belirten bir mesaj attı. Kesim motoruna da ihtiyaçları olduğunu belirten muhtarlar, köylülere kesimde çalışmaları karşılığı 1600 lira verileceğini yazdı.

KÖYLÜLER SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Avukat İsmail Hakkı Atal, “Burada Anayasal bir suç işleniyor. Anayasa’nın 169’uncu maddesi ihlal ediyor. 169’uncu maddesi devlet ormanları hiçbir şekilde eksiltilemez diyor, bugün devlet ormanlarını ne zaman eksiltiyor ne zaman kesiyor, bütün Türkiye’de orman yangıları olurken, ormancıları yangıları söndürmek için görevlendirmek yerine ormanları kesmek için görevlendiriyor. Bu ancak ülkeyi ve halkın geleceğini bitirmek için kasten yapılabilir. Böyle bir akıl tutulması olamaz. Akbelen Ormanı’nın arkasında 2 bin dönem kömür ruhsat sahası var içinde 88 bin dönüm tarım alanı var ve tarım alanını 5’li çete yok ekmek istiyor. Şu anda Muğla İdare Mahkemeleri ve Muğla savcıları 5’li çetelere yasaları kullanıyorlar. Anayasayı 10’uncu maddesinin açık hükmüne rağmen hiçbir zümreye, hiçbir sınıfa imtiyaz tanınamaz denmesine rağmen burada bir zümreye, bir sınıfa, 5’li çeteden Limak’a imtiyaz tanınıyor” diyerek, tepkisini dile getirdi.

Yarın Limak ve İçtaş’ın patronu hakkında Anayasa’nın 3’uncu maddesi Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmaya teşebbüs suçundan savcılığa şikayet dilekçesi vereceklerini söyleyen Atal, “İklim krizi, gıda krizi çağından ormanlarımızı yok ektikleri için, suyumuzu yok ettikleri için, 88 bin dönem tarım arazisini yok etmek istedikleri için bu ülkenin geleceğini yok etmeye çalıştıkları için şikayet edeceğiz” dedi.

İZMİR BAROSU: KÂR HIRSININ DEĞİL DOĞANIN VE ORMANLARIN YANINDAYIZ

İzmir Barosu, Akbelen Ormanı’nda sabaha karşı başlayan ağaç kesimlerine tepki göstererek yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, “Ormanları korumak aslî görevi olan devletin, kamunun tüm olanaklarını Muğla’nın son ormanlarından birini yok etmek yönünde kullanması kabul edilemez” denildi.

İzmir Barosu olarak, yıllardır canlı ve cansız tüm doğa varlıklarına yuva olan Akbelen Ormanlarının, ormanlarını, köylerini ve yaşam haklarını savunan İkizköylülerin yanında oldukları hatırlatılan açıklamada, “Gözü dönmüş kâr hırsına karşı doğadan ve yaşamdan yana olduğumuzu bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyor ve tüm yetkilileri Anayasa uyarınca aslî görevlerini yapmaya, yurttaşlarının sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama haklarını, doğayı ve ormanları korumaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

EMEP MUĞLA İL ÖRGÜTÜ: YAĞMAYA KARŞI AKBELE’NE SAHİP ÇIKIYORUZ

Emek Partisi (EMEP) Muğla İl Örgütü, Akbelen Ormanı’nın sabah saatlerin jandarma eşliğinde kesilmesine tepki göstererek“Herkesi bu yağma karşısında Akbelen Ormanı'na, halkın taleplerine ve halkın çıkarlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.

İkizköy’de kömür maden sahasının genişletilmesine karşı Akbelen Ormanı’nı korumak için vatandaşların iki yıldır mücadele ettiği hatırlatılan açıklamada, “Devlet; ağacına, zeytinine ve ormanına sahip çıkmak için 2 yıldır direnen İkizköy halkının karşısında rantçı kömür ve maden şirketlerinin yanında duruyor. Emeği ve doğayı sömürerek büyümeyi kendine kural edinmiş bu sermaye düzenine karşı mücadele edenlerin sesine ses verelim. Jandarma güçleri ve TOMA'lar geri çekilmeli, bu hukuksuzluk acilen sonlandırılmalıdır” denildi.

İkizköy halkının talebi; “Devlet nerede? Bu hukuksuzluğu acilen durdurun. Köyümüzden vazgeçmeyeceğiz” diyen İkizköylülerin talebinin bir an önce kabul edilmesini gerektiği belirtilen açıklamada, “Herkesi bu yağma karşısında Akbelen Ormanı'na, halkın taleplerine ve halkın çıkarlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz. #AkbeleneDokunma” ifadelerine yer verildi.

İKLİM ADALETİ KOALİSYONU: AKBELEN ORMANINA DOKUNMAYIN

İklim Adaleti Koalisyonu Akbelen Ormanı’ndaki ağaç kesimine tepki gösterdı.

İkizköylülerin 4 yıldır sürdürdüğü haklı yaşam mücadelesine rağmen bu sabah 06.00’da Akbelen Ormanı’na kesim ekiperinin girdiği belirtilen açıklamada; “Orman yangınlarının, sellerin peşimizi birakmadığı, sıcak hava dalgalarıyla .boğuştuğumuz iklim kirizinin ortasında kömür için ormanı kesmek büyük bir hatadır “ denildi.

Açıklamada Akbelen Ormanı’ndaki kesimin durdurulması ve kömür madenine tahsis izninin geri cekilmesi için saat 15.00’da İstanbul’daki Ormarn Bölge Müdürlüğü binası önünde açıklama yapılacağı duyuruldu. 

Reklam