14 Mayıs 2023 12:06
Son Güncellenme Tarihi: 14 Mayıs 2023 16:29

Oy kullanma sırasında sandıklarda saldırılar, usulsüzlükler ve engelleme girişimleri

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy verme işlemi sürerken sandıklarda saldırılar, usulsüzlükler ve engelleme girişimleri yaşandı.

Fotoğraf: Kürşat Yılmaz/Evrensel

Paylaş

Türkiye’de milyonlarca seçmen cumhurbaşkanını ve parlamento üyelerini belirlemek için sandık başına gitti. Oy verme işlemi sürerken yurdun dört bir yanından sandıklarda saldırılar, usulsüzlükler ve engelleme girişimi haberleri geldi.

ANTEP'TE SEÇMENLER BİLGİLERİ DIŞINDA SANDIK GÖREVLİSİ YAZDIRILDI

Antep’te Yeşil Sol Parti seçmeninin yoğun olarak ikamet ettiği Vatan Mahallesi'nde, oy kullanmak üzere sandığa giden yurttaşlar, Vatan Partisinin kendilerini iradeleri dışında T.C. kimlik numaraları üzerinden köylerde sandık görevlisi olarak yazdırdığını öğrendi. Sandık görevlisi görünenlerin kayıtlı oldukları sandıklarda oy kullanmalarına izin verilmedi. Bunun üzerine Yeşil Sol Parti avukatları adliyeye giderek itirazda bulundu.

AKP'Lİ MÜŞAHİTLER TİP ÜYESİNİ DARBETTİ

İstanbul'un Fatih ilçesinde AKP’li müşahitler, kabine birlikte girilmesi üzerine tutanak tutturan Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesini darbetti.

İlerihaber'in aktardığına göre Neslişah İmam Hatip Ortaokulu’nda AKP’li görevliler, seçmenlerle birlikte oy kabinine girmek istedi. Salondaki diğer görevliler buna karşı çıktı. Konuya dair tutanak tutturan TİP üyesi, AKP’li müşahitler tarafından önce tehdit edildi, ardından da darbedildi.

YSK, MÜHRÜN ERDOĞAN'IN ÜZERİNE YANSIDIĞI PUSULULARIN GEÇERLİ OLDUĞUNU BİLDİRDİ

Türkiye İşçi Partisi (TİP) bazı oy pusulalarında sandık kurulu tarafından basılan mührün adayların üzerine denk gelecek şekilde yansımasına dair YSK’ye başvuruda bulundu.

TİP’in başvurusu üzerine Yüksek Seçim Kurulu (YSK), mührün Recep Tayyip Erdoğan’ın bölümüne yansıdığı söz konusu pusulaların geçerli olacağını bildirdi.

ANTEP'TE AKP'LİLERİN YAKA KARTIYLA DOLAŞMASINA İTİRAZ EDİLDİ

Antep’in Şahinbey ilçesine bağlı Ertuğrulgazi Mahallesi’nde bulunan Abdulkadir Özgül Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde AKP’li görevlilerin parti logosunun yer aldığı yaka kartları ile dolaşması üzerine avukatlar itirazda bulundu.

Avukatlara, İlçe Seçim Kurulu tarafından “Sınıfa girmedikleri sürece sıkıntı olmaz” denildiği söylendi. Yaka kartlarının toplanmaması üzerine itirazlarını sürdüren avukatlardan Tarık Alpdoğan, “Kanun maddesini gösterdik. Seçim günü AKP amblemli yaka kartları ile dolaşılması yasal değildir. Tutanak tutup suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

KONYA'DA USULSÜZLÜĞE MÜDAHALE EDEN TKP MÜŞAHİTLERİNE SALDIRI GİRİŞİMİ

Konya’nın Meram ilçesindeki Konya Lisesi’nde MHP Konya 1. sıra milletvekili adayı Mustafa Kalaycı, oy kullanmaya geldiği esnada yanında MHP ve Ülkü Ocakları rozetleri bulunan kişilere uyarıda bulunuldu.

soL'un haberine göre yurttaşlardan gelen rozet uyarısından sonra rozetli kişilerden birkaçı vatandaşlara hakaret etti. TKP müşahitleri duruma müdahil olarak herhangi bir siyasi oluşumun simgesini takmanın yasak olduğunu vurguladı. Ülkü Ocakları ve MHP üyesi olduğunu söyleyen kişiler müşahitlerin üzerine yürüdü ve tehditte bulundu. Çevredeki polisler ise duruma müdahale etmedi. Olay vatandaşların da araya girmesiyle son buldu. TKP’li hukukçular olaydan hemen sonra tutanak tutarak MHP ve Ülkü Ocakları üyeleri ile okulda görevli olan kolluk kuvvetleri hakkında şikayette bulundu.

ÜSKÜDAR'DA MÜHÜRSÜZ SANDIK

Evrensel'e ulaşan bilgiye göre Üsküdar Selimiye İlköğretim Okulu'nda 1201 numaralı sandığın mühürsüz olduğu anlaşıldı. Saat 12.00'de yapılan itirazların ardından sandık mühürlendi. Avukatların itirazları üzerine tutanak tutuldu.

İSTANBUL'DA BİR SANDIK KURULU BAŞKANI USULSÜZLÜK ÜZERİNE GÖZALTINA ALINDI

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul’da bir Sandık Kurulu Başkanı'nın seçmene verdiği pusulayla kendisi oy kullanmaya kalktığı için gözaltına alındığını aktardı. Kaftancıoğlu, söz konusu kişinin Sandık Kurulu Başkanlığı'nın iptal edildiğini aktardı. 

İSTANBUL'DA MÜKERRER OY KULLANMA GİRİŞİMİ

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, İstanbul’da bir kişinin mükerrer oy kullanma girişiminde bulunduğunu ve yakalandığını aktardı. Kaftancıoğlu, "Yakalayan sandık görevlimizi 'Seni yazdım' diye tehdit etmeseydi iyiydi. Şimdi o düşünsün… Başvuru yapıldı. Mükerrer oy kullanmaya teşebbüsün ciddi cezası (3-5 yıl arasi hapis) var" dedi.

HATAY'DA MÜKERRER OY KULLANMAYA ÇALIŞAN SİVİL POLİS YAKALANDI

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Hatay’da görev kağıdıyla ikinci kez oy kullanmaya çalışan sivil polisin bu girişimini engelledik. Müşahitler müthiş çalışıyor…" dedi.

DİYARBAKIR'DA BİLGİSİ DIŞINDA SANDIK GÖREVLİSİ YAPILAN KADIN OY KULLANAMADI

Diyarbakır'da bilgileri dışında sandık görevlisi yapılan yaklaşık 40 seçmene oy kullandırılmadığı aktarıldı. Okuma yazması olmayan ve sandık kurulunda görev almak için başvuruda bulunmayan, kendisine görev kağıdı gelmediği halde görevli olduğu öne sürülerek oy kullanmasına izin verilmeyenler 58 yaşındaki Nefiat Aydemir de bunlardan biri.

MA'nın haberine göre Bağlar ilçesi Mevlana Halid Mahallesi’ndeki Fevzi Çakmak Ortaokulu’nda bulunan 2153 numaralı sandıkta kaydı olan Aydemir’in oy kullanmasına izin verilmedi. Sandık görevlisi olduğu iddia edilerek oy kullanmasına izin verilmeyen Aydemir’in kızı Büşranur Aydemir, kendisinin oyunu kullandığını, annesinin ise oy kullanmasına izin verilmediğini söyledi. Şikayette bulunacağını belirten Aydemir, hukuki destek istedi.

BURSA'DA AKP'LİLER OKULDA MASA KURUP AKP ROZETİYLE DOLAŞARAK SEÇMENİ YÖNLENDİRDİ

Bursa Osmangazi'deki İnönü Ortaokulu’nda masa kuran AKP üyeleri rozetle dolaşıp seçmenleri yönlendirdi. AKP’lilere tepki gösteren Yeşil Sol Parti Bursa milletvekili adayı Cahit Kırkazak, "Seçim kanununa aykırı" diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

"Burada masa kurarak kendi rozetleriyle okul içerisinde gezerek insanları yönlendiriyorlar" diyen Kırkazak, “Sandık bölgesine giderek başkanlara müdahale ediyorlar. Yüksek Seçim Kurulu ve Seçim Kanunu'na aykırı bir şekilde bu insanlar burada insanları iradelerine ipotek koyacak şekilde yönlendirip baskı kuruyorlar” dedi.

ADANA'DA OKULLARDA AKP AMBLEMLİ KUMANYA DAĞITILMAK İSTENDİ

AKP'nin Adana’daki bir okulda parti amblemli kumanya dağıtma girişimi, diğer parti görevlilerinin itirazı üzerine engellendi.

MA'nın haberine göre AKP İl Başkanlığı, Yüreğir ilçesindeki Karacaoğlan Ortaokulu'nda sandık kurulu üyelerine parti amblemli kumanya vermek istedi. Diğer parti görevlileri ve müşahitler duruma karşı çıktı. İtirazlar üzerine parti amblemli kumanyaların dağıtımı engellendi.

MARDİN'DE AKP ADAYININ YAKINLARI MÜŞAHİTLERİ DARBETTİ

Mardin’de AKP milletvekili adayı Faruk Kılıç’ın yakınlarının toplu oy kullanımını kayıt altına almak isteyen Yeşil Sol Parti müşahitlerini darbettiği aktarıldı.

MA'nın haberine göre Kızıltepe ilçesine bağlı kırsal Eşme Mahallesi’nde AKP adayı Faruk Kılıç’ın yakınları toplu oy kullanmak istedi. Duruma karşı çıkan Yeşil Sol Parti müşahitleri, yaşananları telefon kamerasıyla kayıt altına almak istedi. Bu sırada Kılıç’ın yakınları, müşahitleri darbetti. Havas Güngör ve Kemal Erbey adlı müşahitler yaralandı. İki yurttaş Kızıltepe İlçe Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. 

Olayla ilgili tutanak tutulurken, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile Kürt siyasetçi Ahmet Türk de yaralıları ziyaret etti. 

Öte yandan Artuklu ilçesinde de blok oy kullanılması nedeniyle gerginlik yaşandı. Bir mahallede seçmenler arasında kavga çıktı. Olaya polis ve bölgede bulunan avukatlar müdahale ederken, arbede sırasında bir kişi hafif şekilde yaralandı.

DENİZLİ'DE PROPAGANDA YASAĞI İHLAL EDİLDİ

Denizli'de AKP, MHP, Yeniden Refah ve CHP, pankartlarını kaldırmayarak seçim günü propaganda yasağını ihlal etti. 

HARRAN'DA DARP VE TOPLU OY KULLANMA GÖRÜNTÜLERİ

Sosyal medyada yayılan bir videoda toplu oy kullanıldığı görüldü. CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, söz konusu videoyu paylaşarak "Sosyal medyaya yansıyan bu görüntüler Şanlıurfa Harran ilçesi, Minare köyünde çekilmiştir. Önce sandık kurulu üyelerimiz darp edilmiş sonra bu görüntüler ortaya çıkmıştır. Yetkili avukat arkadaşlarımız ilgili köye yönlendirilmiş ve İlçe Seçim Kuruluna itiraz edilmiştir.
Bu arada Şanlıurfa Valisi ve Emniyet Müdürüne ulaşılamamaktadır. Zatıalileri toplantıdadır" dedi.

DİYADİN'DE KORUCU, OKULA UZUN NAMLULU SİLAHLA GİRDİ

MA'nın haberine göre Ağrı Diyadin'e bağlı Murat Mahallesi’ndeki 14 Nisan İlkokulu’na uzun namlulu silahıyla giren korucu, itirazlar sonucu okuldan çıkarıldı.

Oy verme işleminin yapıldığı sınıf ve okul koridorlarında silahıyla gezen, daha sonra öğretmenler odasındaçay içen korucuya Yeşil Sol Partili görevliler tepki gösterdi. İtiraz üzerine korucu, çağrılan polis tarafından dışarı çıkarıldı.

NUSAYBİN'DE AKP'Lİ LATİF ÖZEL VE SİLAHLI KORUMALARINDAN SANDIK GÖREVLİLERİNE MÜDAHALE

MA'nın haberine göre Mardin Nusaybin'deki Süleyman Bölünmez Lisesi’nde AKP İlçe Başkanı Latif Özel ile silahlı korumaları sandık başkanı ve sandık görevlileri üzerinde baskı kurmak istedi.

1210 Nolu sandığa 3 defa giden AKP'li Özel ile korumaları, görevlileri baskı altına almaya çalıştı. Bunun üzerine avukatlar okula giderek yaşananlar hakkında tutanak tuttu.

Tutanakta “1210 No'lu sandıkta AKP İlçe Başkanı ve korumaları tarafından silahlı kişilerin bulunduğu tespit edilmiştir. Mesnetsiz bir şekilde vatandaşa müdahale edildiği isnadı ile sandık başkan ve müşahitlerin AKP İlçe Başkanı ve korumaları tarafından kendilerinin rahatsız edildiğinin tarafımıza bildirilmesi üzerine iş bu tutanağı düzenlemek hasıl olmuştur” denildi. 

Tutanak sandık başkanı, resmi sandık görevlisi, CHP sandık görevlisi, Yeşil Sol Parti müşahidi, İYİ Parti sandık görevlisi ile Vatan Partisi müşahidi tarafından imza altına alındı. AKP’li başkan da görevliler hakkında tutanak tutarken, tutanağı sadece AKP’li sandık görevlisi imzaladı. 

ŞENOBA'DA YEŞİL SOL PARTİ GÖREVLİLERİ KORUCULAR TARAFINDAN DARBEDİLDİ

MA'nın haberine göre Şırnak'ın Uludere ilçesi Şenoba beldesindeki Feyzi Türkeri İlköğretim Okulu'nda, eski korucubaşı Şehmus Babat’ın oğlu Metin Babat açık oy kullandı. Buna karşı uyarı yapan Yeşil Sol Partisi görevlileri darbedildi.

Metin Babat ve Ömer Babat'ın iki görevliye yönelik darp, tehdit ve hakaretlerde bulunduğu aktarıldı. Darp olayından sonra okula çok sayıda asker sevk edilirken, olay yerine giden HDP ve Yeşil Sol Parti yöneticileri de Babat’ın tehdit ve hakaretlerine maruz kaldı. 

GÜLNAR'DA MHP İLÇE BAŞKANI MÜKERRER OY KULLANDI 

Mersin’in Gülnar ilçesinde MHP İlçe Başkanı Celal Kadim, mükerrer oy kullanırken yakalandı. Kadim hakkında tutanak tutuldu. CHP ve İYİ Parti ilçe başkanları konuyu savcılığa taşıdı.

BirGün'ün haberine göre Gülnar’da 1010 numaralı sandığa oy kullanmaya gelen MHP Gülnar İlçe Başkanı Celal Kadim’in söz konusu sandıkta kaydının bulunmadığı, 2019 yılındaki seçimler için geçerli olan seçmen kağıdıyla oy kullanmaya çalıştığı tespit edildi. Sandık kurulunun itirazlarına rağmen Kadim, oy pusulası ve zarf alarak tercih mührünü kullandı ve zarfı sandığa attı. Bunun üzerine tutanak tutuldu. Tutanakta Kadim'in 1012 numaralı sandıkta da oy kullandığı belirtildi.

CHP ve İYİ Parti Gülnar ilçe başkanlıkları durumu hem İlçe Seçim Kuruluna hem de savcılığa bildirdi.

AKÇAKALE'DE SANDIK GÖREVLİSİNİ ÜZERİNE KAYNAR SU DÖKÜP DARBETTİLER

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Urfa'nın Akçakale ilçesi, Kardeşler mezrasında blok oy kullanılmasına karşı çıkan sandık görevlisi Fettullah Işıkakdoğan'ın üstüne kaynar su dökülüp ardından darbedildiğini aktardı.

Mezopotamya Ajansı, mezrada 40-50 kişilik bir grubun blok oy kullanmak istediğini buna karşı çıkan CHP sandık kurulu üyesinin gelen kitle tarafından hem fiziki hem de sözlü saldırıya uğradığını aktardı. Olay yerine giden CHP İl Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Ronahi Paydaş, kendilerinin de saldırıya uğradığını söyledi. Saldırı sırasında sadece bir askerin olay yerinde olduğunu ve bir kişinin de asker elbisesi giydiğini, fakat askere benzemediğini aktaran Paydaş, “Sandık görevlisi arkadaşımız Akçakale Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Darp edildiğine dair tutanak tuttuk. Konuya ilişkin İlçe Seçim Kuruluna suç duyurusunda bulunacağız” dedi. Paydaş, gelen grubun blok oy kullanmasının engellenemediğini söyledi.

KAHTA'DA BLOK OY KULLANIMI VE SALDIRI

MA'nın haberine göre Adıyaman'ın Kahta ilçesine bağlı Kördigen köyünde muhtar, akrabalarıyla birlikte blok oy kullanmak istedi. Engel olmaya çalışan Yeşil Sol Parti sandık müşahitleri, muhtar ve akrabalarının linç girişimine maruz kaldı. Tartışma sonrası olay yerine gelen jandarma ekipleri, Yeşil Sol Parti müşahitleri ve köy muhtarını gözaltına almaya çalıştı. Avukatların itirazı ve tuttukları tutanak sonrası gözaltı işlemi yapılmadı.

SİNCİK'TE BLOK OY KULLANIMINA SUÇ DUYURUSU

MA'nın haberine göre Adıyaman'ın Sincik ilçesine bağlı Uğurlu köyünde de köyde bulunmayan yurttaşlar yerine AKP’ye blok oy kullanıldığının tespit edilmesi üzerine Yeşil Sol Parti tarafından suç duyurusunda bulunuldu.

SULTANGAZİ’DE MUHARREM İNCE’YE ÇARPI TARTIŞMASI

İstanbul’un Sultangazi ilçesindeki Orhangazi İlkokulu'nda 1096 numaralı sandıkta oy kullanacaklara verilen pusulada, cumhurbaşkanı adaylığından çekilen Muharrem İnce'nin fotoğrafının üzerinde çarpı bulunması tartışmalara neden oldu. 

DHA’nın haberine göre oy kullanmaya gelen vatandaşlar duruma tepki gösterince partilerin avukatları ve sandık görevlileri bir araya geldi. Tutanak hazırlanarak Sultangazi İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderildi. YSK'den edinilen bilgiye göre oyların geçerli olup olmayacağı sandık kurulu tarafından belirlenecek. 

YSK Başkanı Ahmet Yener, dört cumhurbaşkanı adayının oy pusulalarında yer aldığını, herhangi bir adayın üzerinin karalanmaması gerektiğini söylemişti.

SEYHAN'DA ENGELLİ YURTTAŞLARIN OY KULLANMASINDA TARTIŞMA YAŞANDI

Adana Seyhan’a bağlı Küçükdikili Mahallesi’ndeki Büyük Saat Ortaokulu’nda sandık kurulu üyesi, okul müdürü ve okulda görevli polis, yanlış uygulamaya itiraz için gelen Yeşil Sol Parti avukatını salondan çıkarmak istedi. Defalarca tekrarlanan uygulama, İl Seçim Kurulu avukatının okula gelmesiyle son buldu.

Okuldaki 3281 numaralı sandıkta engelli yurttaşlar oy kullanırken yakınlarının yardım etmesine sandık kurulu başkanı tarafından engel olunduğu bilgisi üzerine Av. Yasemin Dora Şeker okula gitti.

Fiziksel engeli gözle görünür olan yurttaşlardan rapor getirmelerinin istenmesinin yasalara uygun olmadığını belirten avukatın tutanak tutması, sandık kurulu başkanı, okul müdürü ve salona giren polis tarafından engellendi.

Evrensel'e konuşan Şeker, okul müdürünün "Ben yasaları bilmem, verilen talimatı bilirim" dediğini ifade etti.

İl Seçim Kuruluna şikayette bulunmaları üzerine okula gelen hakimin ilgili kişilere yetkilerini hatırlatması üzerine engelli yurttaşlardan rapor istenmesi uygulamasına son verildi.

Şeker, "Aradan geçen birkaç saatte engelli yurttaşlar oy kullanamadı. Salona girdiğimizde ise polis ve sandık kurulu başkanının engelli bir yurttaş oy kullanırken kabinde olduğuna da şahit olduk" dedi.

MERSİN'DE AKP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI SİLAHLI KORUMALARIYLA SANDIKLARI GEZDİ

Mersin'de AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın, silahlı korumalarıyla seçim sandıklarını gezmesine tepki gösteren Yeşil Sol Parti milletvekilli adayı Ali Bozan tutanak tutulmasını istedi. 

MA'nın haberine göre Bozan, Mimar Sinan Ortaokulu ile Hatice Ulu İlköğretim Okulu’nu ziyaret ettiği sırada AKP’li Gültak ve beraberindeki silahlı korumalarıyla karşılaştı. Gültak’a yaptığı ziyaretlerin yetkisiz ve hukuksuz olduğunu belirten Bozan, belediye başkanlarının sandık çevresinde bulunamayacağını ifade ederek, Gültak’ı sandık başkanlarına şikayet etti.

Bu esnada çekim yapan gazeteciler ise Gültak’ın korumaları tarafından engellenmeye çalışıldı. Gültak, kendisine yönelik eleştirilere “Devlet memuruyum” şeklinde yanıt verirken, milletvekili adayı Bozan, sandık başkanını uyararak tutanak tutulmasını istedi.

BİNGÖL BAROSU: KARAÇUBUK KÖYÜNDE AÇIK OY KULLANILDI

Bingöl’ün Adaklı ilçesi Karaçubuk köyünde açık oy kullanıldığı öne sürüldü. İddiaya göre köylüler, Karaçubuk İlköğretim Okulu’nda sandık başkanının izni ve bilgisi dahilinde kabine 2’şer ve 3’er kişi girerek oy kullandı. Duruma itiraz eden müşahitler saldırıya uğradı. Sandık başkanının jandarmayı çağırması üzerine ise usulsüz oy kullanmaya karşı çıkan müşahitler dışarı atıldı.

Usulsüzlüğün duyulması üzerine bölgeye avukat ve siyasi parti temsilcileri gitti. Ayrıca Kığı-Adaklı İlçe Seçim Kurulu Başkanı da olay yerine gelerek sandık kurulu üyelerinden bilgi aldı.

Gazete Duvar'dan Fırat Bulut'un haberine göre CHP Adaklı İlçe başkanı Mehmet Ali Tüzün “Haber verilmesi üzerine köye gittik ama bize de saldırmaya kalktılar. Bu köyde her yıl benzer şeyler yaşanıyor. Açık oy kullanıldığı ileri sürdü. İlçe Seçim Kurulu Başkanı geldikten sonra müşahitleri içeri aldılar" diye konuştu.

Bingöl Barosu Seçim Koordinasyonu Üyesi Osman Bürçün de “Olaydan haberdar olduktan sonra baromuz avukatları köye gittiler. Yaşlı seçmenler açık oy kullanmış. Sandık kurulu üyeleri tarafından tutanak tutuldu” dedi.

İtirazların ardından okuldan çıkarılan müşahitlerin tekrar içeri alındığı aktarıldı.

BİNGÖL’DE KORUCULAR OY KABİNLERİNE GİRDİ

MA'nın haberine göre Bingöl’ün Genç ilçesinin Çaytepe köyüne bağlı Yağızca mezrasında, korucular "yaşı ilerlemiş seçmenlerle yardım ediyoruz” diyerek oy kabinelerine girdi. Diğer seçmenlerin tepkisi üzerine mezraya avukatlar gönderildi.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP’li görevliler parti logolu yaka kartları ile dolaşıyor

SONRAKİ HABER

Denizli'de 5 katlı binada patlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa