19 Nisan 2023 11:12

Ankara Büyükşehir Belediyesinde işçilerin ikramiyesi bayram sonrasına kaldı

ABB tarafından atılan mesajla ikramiyenin mayısın ilk haftasında yatırılacağını öğrenen işçiler, "Herkesin çoluğu çocuğu var. Ailesi var. Bayram da geliyor. Buna güvenmiştik" diyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Ankara Büyükşehir Belediyesinde (ABB) bayram ikramiyelerinin yatırılmasını bekleyen işçiler, bayramı buruk karşılıyor. Belediye tarafından atılan mesajla ikramiyenin mayısın ilk haftasında yatırılacağını öğrenen işçiler, “Herkesin çoluğu çocuğu var. Ailesi var. Bayram da geliyor. Buna güvenmiştik. Bayramlığı, şekeri, tatlısı” diye tepki gösterdi.

Toplu sözleşmeye göre bayramdan 10 gün önce yatırılması gereken işçilerin bayram ikramiyeleri yatırılmadı. Birçok farklı şirketin bulunduğu belediyede, ortalama net 7- 8 bin lira ikramiye bekleyen işçiler, ikramiyelerinin mayıs ayının ilk haftası yatırılacağı bilgisini aldı.

BELKA AŞ’den bir işçi, “Bayramdan sonra, mayısın ilk haftası diye yatacağını mesajla söylediler. Herkesin çoluğu çocuğu var. Ailesi var. Bayram da geliyor. Buna güvenmiştik. Bayramlığı, şekeri, tatlısı... Bayağı gerildi herkes. Sendikayı (Belediye-İş) aradık ama telefonları açmıyor. Sendika zaten işçinin kesinlikle arkasında durmuyor” dedi.

"BAYRAM İÇİN BORÇLANACAĞIZ"

Belediyenin farklı şirketleri olduğunu söyleyen işçi, “Uzunca süredir haklarımızı alamıyoruz. Örneğin enflasyon farkını istiyorduk, kesinlikle çözülmedi. Yüzde 45 zam denildi, yüzde 35 zam yapıldı. Ek gelirleri düştüğümüzde maaşlar direkt asgari ücrete denk geliyor. Buna benzer birçok sorunumuz da çözülmüyor. Sendikacıların sözleşmeye dair verdiği bir kitapçık bile yok. Twitter’dan bir hashtag açtık, Mansur Başkan işçinin hakkını ver diye. Oradan yüklenebildiğimiz kadar yükleneceğiz. Sorunlarımızla ne işveren ne de sendika ilgileniyor” diye konuştu.

BELKA AŞ’den başka bir işçi de sendikanın ek protokol imzaladığını söyleyerek şöyle konuştu: “Biz halledeceğiz, rahat olun dediler. 800 lira ramazan yardımı verileceği söylendi. Ondan da hem vergi kesildi hem de ramazanın ortasında verildi. Maaşla birlikte yatırdılar. Şimdi de bayram sonrası ikramiye yatacak diyorlar. Bayram için borçlanacağız” dedi.

BÜYÜKŞEHİR: BİZDEN ÖNCE DE BAYRAMDAN SONRAYDI

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden işçilere atılan toplu mesajda, 2015 yılına kadar Ramazan Bayramı ikramiyesinin hiç ödenmediği belirtilerek, bugüne kadar sadece bir yıl ikramiyenin bayramdan sonra verildiği bildirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 2015 yılında koli, 2016 yılında bayram çeki verilmiştir, 2017 yılında 26, 2017 ve 2018 yıllarında ise 13 günlük  bayram yevmiyesi verilmiş olup, 2017 hariç bu ödemeler bayramdan sonra yapılmıştır. Bizim dönemimizde ise tüm yevmiyeler tüm şirketlerde 48 güne yükseltilmiş ve eşitlenmiştir. Hal böyleyken kendi dönemlerinde personelimize yapılan baskı politikalarının yeni dönemde yaşanmadığı emeğiyle çalışan kimsenin işine son verilmediği ve hakkını aldığı ortadadır. Sendikalar mutabık kalınarak tüm ikramiyeler ay başında maaşlarla birlikte ödenecektir.”

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir'de işçi taşıyan otobüs devrildi: 3 ölü, 31 yaralı

SONRAKİ HABER

Hazal Kaya hakkında Uzman Çavuş Orhan'a hakaretten 2 yıl 4 ay hapis istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa