05 Nisan 2023 22:47

Fransa Cumhurbaşkanı Macron Çin'de: Kendimizi Çin'den uzaklaştırmamalıyız

Macron, Çin ziyaretinde, ekonomik bağları koparmaya karşı olduğu mesajını verdi. Ukrayna'daki savaşın sonlandırılması için Pekin'in "daha aktif rol oynaması"nı istedi.

Emmanuel Macron | Fotoğraf: Faces Of The World/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, üç günlük resmi ziyaret için Çin'in başkenti Pekin'e gitti.

Macron, yaptığı açıklamalarda, Çin ile ekonomik bağları koparmaya karşı olduğu mesajını verdi. Rusya- Ukrayna savaşının sonlandırılması için "Pekin'in büyük rol oynayabileceğini" söyledi. Macron, "Çin ile bağlarımızı koparmamalı, kendimizi Çin'den uzaklaştırmamalıyız." dedi.

 

Pekin'de Çinli mevkidaşı Şi Cinping ile görüşen ve ardından onuruna verilen devlet yemeğine katılan Macron, 7 Nisan'da Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletinin merkezi Guangcou'yu ziyaret edecek. Macron ve Şi Cinping lider orada yeniden buluşacak.

Çin Devlet Başkanı Şi, ülke liderleriyle nadiren başkent Pekin'in dışında görüşüyor. Çin'in önde gelen üretim ve ihracat merkezlerinden olan Guangcou'daki buluşma, Şi'nin ABD ile jeopolitik gerilimlerin arttığı bir dönemde Avrupa ile ilişkilere ve özellikle ekonomik bağların sürdürülmesine verdiği önemin işareti olarak yorumlanıyor.

Fransa, Avrupa ülkeleri içinde Almanya ve Hollanda'nın ardından Çin'in en büyük üçüncü ortağı konumunda bulunuyor. 

Macron ile Pekin dışında yapılacak görüşmenin de özellikle ekonomik ve ticari bağların geliştirilmesi mesajını içeren özel bir ağırlama olduğu değerlendiriliyor. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Gabonlu öğrencinin ölümüne dair gözaltına alınan 9 kişi serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da depremlerde ağır hasar gören binanın bir kısmı çöktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...