26 Mart 2023 13:37
Son Güncellenme Tarihi: 27 Mart 2023 23:45

Diyarbakır'da çocuğa işkence soruşturmasında 3 polis tutuklandı

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 14 yaşındaki Y.D. kendisine işkence yapan polisleri fotoğraflarından teşhis etti, 3 polis tutuklandı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 21 Mart’ta, 10 yaşında bir arkadaşıyla evine dönerken polis tarafından durdurulan Y.D.'nin (14) kaçırılarak işkence edilmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 3 polis tutuklandı.

Y.D. Lice Jandarma Komutanlığı'na teşhis için çağrıldı. Çocuğun ailesinden alınan bilgiye göre; fotoğraflı teşhis için Lice Jandarma Komutanlığı'na giden Y.D., avukatı olmadan savcı huzurunda kendisine işkence yapan polisleri teşhis etti. 

Öte yandan yapılan fotoğraflı teşhisin ardından, haklarında yakalama kararı çıkarıldığı belirtilen bir komiser, 4 polis gözaltına alındı.

VALİLİK: BİR KOMİSER VE 4 POLİS MEMURU GÖZALTINA ALINDI

Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada "Bazı basın yayın organlarında yer alan Lice ilçemizde gerçekleştirilen Nevruz etkinliklerinde, 5 personelimizin, 14 yaşındaki bir çocuğun ölümüne sebebiyet verdiği yönündeki iddialar, çarpıtmadır ve provokasyon amacı taşımaktadır. 21 mart 2023 tarihinde, 14 yaşındaki Y. D. isimli darba maruz kalan çocuk, il merkezindeki bir hastaneye başvurmuş; tedavisinin ardından bir gün sonra taburcu edilmiştir. Olayla ilgili Lice Cumhuriyet Savcılığınca aynı gün soruşturma başlatılmış, 25 Mart 2023 tarihinde, Lice İlçe Emniyet Amirliği emrinde görevli bir komiser ve dört polis memuru gözaltına alınmış, ardından adli mercilere sevk edilmiştir. Ayrıca, söz konusu 5 personel görevden uzaklaştırılmış ve haklarında idari soruşturma başlatılmıştır. Olay tüm yönleri ile soruşturulmaktadır" ifadelerine yer verildi.

2 POLİS SAVCILIK İTİRAZININ ARDINDAN TUTUKLANDI

Gözaltına alınan 5 polis, savcılık tarafından “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma ve kasten yaralama” suçlamalarıyla tutuklamaya sevk edildi. Lice Sulh Ceza Hakimliği, polislerden İsmail Akkuş, Emre Özcan ve Gökhan Bay hakkında “kasten yaralama” suçlamasıyla tutuklama kararı verdi. Diğer 2 polis ise, serbest bırakıldı.

Cumhuriyet Başsavcılığı ve müşteki vekillerin itirazı üzerine serbest bırakılan iki polis hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verildi. Asliye Ceza Mahkemesinde tutuklamaya yönelik yakalama kararı verilen 2 polis, Lice Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol uygulamasıyla tekrar serbest bırakıldı.

NE OLMUŞTU?

Lice'de 21 Mart’ta, 10 yaşındaki bir arkadaşıyla eve dönen 14 yaşındaki Y.D., polis tarafından durduruldu. 10 yaşındaki arkadaşı bırakılırken, Y.D. araçla kaçırıldı. Polisler tarafından işkence gören çocuğun elleri, ayakları bağlandı. Türk olduğu söylenmeye zorlanan Y.D'nin, ardından da “Kürtlere küfret, İstiklal Marşı’nı oku” denilerek ölümle tehdit edildiği iddia edildi. Y.D. daha sonra ağzı ve elleri bağlı bir şekilde dere kenarında bataklığa bırakıldı. Gece karanlığında bir köylünün fark etmesi üzerine hastaneye kaldırılan çocuk, bir gözünü kaybetme riski yaşıyor. Çocuğa işkencenin Mezopotamya Ajansı (MA) tarafından haberleştirilmesinin ardından Lice Cumhuriyet Başsavcılığı olaya ilişkin soruşturma başlattı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mülkiyeliler Birliği Genel Kurulu'nda "Yetiştik Çünkü Biz" listesi yeniden kazandı

SONRAKİ HABER

Şenyaşar ailesinin avukatı: Ölen faili bilerek yakalamadılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...