22 Mart 2023 10:49

AYM Uğur Kurt’u vuran polisin yeniden yargılanmasına karar verdi

AYM cemevi bahçesinde polis tarafından başından vurularak öldürülen Uğur Kurt’un dosyasında yaşam hakkı ihlali kararı vererek polisin yeniden yargılanmasına ve eşine tazminat ödenmesine karar verdi.

Fotoğraf Facebook'taki Uğur Kurt grubundan alınmıştır.

Paylaş

Anayasa Mahkemesi akrabasının cenazesi için gittiği Okmeydanı Cemevi'nde Berkin Elvan için eylem yapan öğrencilere dönük müdahale sırasında polisin açtığı ateş sonucu boynundan vurularak öldürülen Uğur Kurt’un eşi Narin Kurt’un başvurusunu  karara bağladı. Kurt’un etkili cezai soruşturma yürütülmediği için yaşam hakkının ihlali gerekçesiyle yaptığı başvuru değerlendiren AYM, yaşam hakkının maddi ve usule ilişkin boyutlarının ihlal edildiğine karar vererek Uğur Kurt’u vuran polisin yeniden yargılanmasına eşi Narin Kurt’a ise 90 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

Uğur Kurt  14 Mayıs 2014 tarihinde, akrabasının cenazesi için gittiği Okmeydanı Cemevi'nde Berkin Elvan için eylem yapan öğrencilere dönük müdahale sırasında polis Sezgin Korkmaz'ın sıktığı kurşunun başına isabet etmesi sonucu ağır yaralandı. Kaldırıldığı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde iki kez ameliyata alınan Kurt müdahalelere rağmen saat yaşamını yitirdi.

Sanık polis Sezgin Korkmaz’a 3 yıl boyunca tutuksuz yargılandığı davada, 'taksiren ölüme sebebiyet vermekten' 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi.  Bu ceza da 12 bin 100 lira para cezasına çevrilerek taksitlere bölündü,

Savcı "Sezgin Korkmaz'ın gaz bombası, plastik mermi veya biber gazı fişeği atan FEN silahı ile müdahale edip uzaklaştırma alternatifini düşünmeyerek beylik tabancasıyla eylemcilere ateş ettiğini" belirterek, ‘olası kast ile öldürme’ suçundan en az 16 yıl hapis cezası verilmesini istemişti.

Mahkamenin bu kararı üzerine Uğur Kurt’un eşi Narin Kurt, Anayasa Mahkemesi’ne etkili cezai soruşturma yürütülmediği için yaşam hakkının ihlali gerekçesiyle başvuruda bulundu

“VERİLEN CEZA YETERLİ DEĞİL" VURGUSU

Dosyayı incemeyen AYM kararında kolluk görevlisinin silah kullanımı sonucu gerçekleştiği kabul edilen ölüme karşılık takdir edilen hapis cezası ile netice ceza olarak belirlenen adli para cezasının benzer hak ihlallerinin önlenebilmesi ve kişilerin yaşamının korunması bakımından uygun ve yeterli yaptırım olmadığını vurgulanarak “Mahkemelerinin yaşam hakkını yasayla korumaya yönelik anayasal yükümlülüğe uygun olarak -devletin öldürmemeye ilişkin negatif yükümlülüğü kapsamındaki- bir kişiyi öldüren kişiler hakkında ceza hukukunu etkili biçimde uygulamaları, böylece hukuk sisteminin caydırıcı etkisini korumaları gerekir” denildi,

“CEZANIN TAKSİTLENDİRİLMESİ İZAH EDİLEMEZ”

Olayda verilen asgari hapis cezasının ve bu cezanın dahi para yaptırımına çevrilmesinin benzer ihlallerin önlenmesi bakımından caydırıcı bir etkiye sahip olmadığı ifade edilen kararda şöyle denildi; “Para yaptırımının taksitler hâlinde ödenmesi imkânının tanınmasının ise bu yönde bir değerlendirmeye dahi tabi tutulamayacağı izahtan varestedir.”

Kararda incelenen başvuruda yaşam hakkının maddi ve usul boyutunun ihlal edildiği sonucuna ulaşıldığı vurgulanarak; “Dolayısıyla ihlalin kamu makamlarının eylemlerinden kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Yaşam hakkının gerektirdiği etkili soruşturma yürütme yükümlülüğünün ihlal edildiğine karar verilmiştir. Bu nedenle ihlalin aynı zamanda yetkili adli makamların işlem ve eylemlerinden de kaynaklandığı söylenmelidir. Bu nedenle yaşam hakkı ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama  yapılmasında hukuki yarar bulunmaktadır” denildi

YENİDEN YARGILAMA KARARI

Anayasa Mahkemesi, kararında Anayasa'nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının maddi ve usul boyutunun ihlal edildiği belirtilerek; yaşam hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine, ve Eşi Narin Kurt’a 90.000 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dolar/TL, 19,04 seviyesinden işlem görüyor

SONRAKİ HABER

THY'nin yarınki Marsilya seferi grev nedeniyle iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...