24 Şubat 2023 02:18
Son Güncellenme Tarihi: 24 Şubat 2023 16:54

Erdoğan'ın OHAL kararnamesi: Ormanlar inşaata açılıyor, imar planı yapılmayacak

Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan OHAL kararnamesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına imar plansız yapılaşma yetkisi veriliyor. Orman alanları ve meralara da inşaat yapılabilecek.

Arşiv | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Nisa Sude DEMİREL
İstanbul

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin 18’inci gününde Resmi Gazete’de “OHAL Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanı Kararnamesi” başlıklı 126 Numaralı Kararname yayımlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına resen karar alma yetkisi verilen kararnamede ayrıca “Köy yerleşme alanları dahil belirlenen kesin iskan alanlarında ve mevcut kentsel alanlarda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylanacak plan ve imar uygulamaları beklenmeksizin, jeolojik etüt raporu ve zemin etüt raporu doğrultusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca onaylanacak vaziyet planına ve düzenlenecek yapı ruhsatına göre uygulama yapılır” ifadelerine yer verildi.

Kararnameyi gazetemize değerlendiren Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu “Siyasi kararlarla geçmişteki yanlışların tekrarıyla karşı karşıyayız. Yer seçimleri ile ilgili bilimsel incelemeler bile yapılmadan yer tespitleri yapılmaya başlanmış” dedi ve OHAL yetkisinin ağır sonuçları olabileceği uyarısında bulundu.

Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen ise “Şimdiye kadar depremden hiç ders çıkarılmamış. Meslek odalarının, bilim insanlarının söylediği, raporladığı bilimsel veriler ve uyarılar hiç dikkate alınmamış” ifadelerini kullandı.

"BİLİMSEL SÜREÇLER YOK SAYILIYOR"

Henüz enkazlar kaldırılmadan, artçı depremler devam ederken inşa faaliyetine başlanmasını eleştiren Muhçu “Bölgede yaşanan büyük yıkımın bilimsel olarak değerlendirilmesi, oluşturulacak plan çerçevesinde yer tespitlerinin yapılması gerekir. Bunu yaparken bölge bazında bir planlamaya ihtiyaç var” diyor.

Kararnameyle İhale Kanunu’nun meraları imara açmayı engelleyen maddenin ve planlamaya dair bütün kuruluşların devre dışı bırakıldığını söyleyen Muhçu “İmar planı olmadan, vaziyet planıyla inşaatlar başlayabilir deniyor. Sağlıklı bir planlama süreci olmadan yetki verilmesi kuşku yaratıyor. Bir kararnameyle verilen bu yetkiler sakıncalıdır” ifadelerini kullanıyor.

"İMAR PLANI OLMADAN İNŞAATA BAŞLANMAZ"

İmar planı olmadan inşaata başlanmasını eleştiren Köymen ise “Zemin etüt raporları bir imar planlamasının altı olarak kurulur. Dolayısıyla esas olan imar planıdır. Bir kenti planlanmadan, ‘Burası sağlam zemin, buraya konut yapıyorum’ denemez. Kent dediğimiz sağlam binalardan ibaret bir depo değildir. O şehrin neresinde ticaret yapılacağı, hastanelerin nerelerde olacağı gibi ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmalıdır. Sadece sağlam bina motivasyonuyla, her yerde aynı tür binalar yapıldığında tek tipleşme başlar” diye ekliyor.

Eldeki hazır planlarla halkın ihtiyaçlarına yönelik şehir inşasının gerçekleştirilemeyeceğini belirten Köymen “Fay hatları, dere yatakları gibi yerler yeşil alan olarak ayrılıp bunun dışındaki alanlarda da kentin ve orada yaşayacak halkın ihtiyaçları doğrultusunda imar planı oluşturulmalı. Aksi halde bir kent planından değil, sadece ayakta kalan binalardan bahsedilmiş olunur” diyor.

"İKTİDAR YİNE BİLDİĞİNİ YAPIYOR"

Bu alanların yağmalanmayacağı konusunda hiçbir güvence olmadığına da dikkat çeken Muhçu, “Bütün süreç ilgili yerel yönetimlerle, kurumlarla, üniversitelerle, meslek odalarıyla, kamu kuruluşlarıyla beraber ilerletilmeli. ‘Ben yaptım oldu’ anlayışıyla bir süreç yürütülürse kentler yeniden afet risklerine açık hale gelecektir, yeni yıkımlarla karşılaşabiliriz” diyor.

OHAL Kararnamesini iktidarın şimdiye kadar sürdürdüğü ‘baskıcı, otoriter, bilimi dinlemeyen’ yönetim anlayışının devamı olarak niteleyen Köymen ise “Her şeyin en iyisini biz biliriz, diyerek bakanlığı da olağanüstü yetkilerle donatıyor” değerlendirmesinde bulunuyor.

ERDÖNMEZ: YAZIKLAR OLSUN!

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Ormancılık Politikası ve Yönetimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Cihan Erdönmez, de sosyal medya hesabından kararnameye tepki gösterdi. Daha önce uyarılarda bulunduğunu belirten Erdönmez, "Yanıltmıyorlar. Bugün yayımlanan kararname ile ÇŞİD Bakanlığı orman alanlarını inşaata açabilecek. Yazıklar olsun! Sadece orman alanları değil mera alanları da inşaata açılabilecek. Bu tür alanların inşaata açılma yetkisi ÇŞİD Bakanlığında. Tarım ve Orman Bakanlığına sormasına bile gerek yok. Buraları orman ve mera alanından çıkardım diyecek, olacak bitecek. Daha neler göreceğiz!" dedi.

"EN GÜÇLÜ GÜVENCEMİZ ORMANLARIMIZ"

İzmir Depremi'nden sonra 375 hektar orman alanının deprem konutları için TOKİ'ye verildiğini hatırlatan Erdönmez, daha önceki paylaşımlarında yine ormanların bedava arsa olarak görülebileceği uyarısında bulunmuştu. Erdönmez, konut stoğu fazlası olmasına rağmen plansız ve porgramsız ilk akla gelenin inşaat olmasını, ormanların bu şekilde gözden çıkarılmasını eleştirmişti. Erdönmez, "Bugün depremi konuşuyoruz ama yarın bambaşka afetleri konuşuyor olacağız iklim krizi nedeniyle. O krizlere karşı en güçlü güvencemiz ormanlarımız. Konut sorununu çözmenin çeşit çeşit yolu olabilir. Kolaya kaçılmasın. Bu kez akıl ve bilim öne çıksın." demişti.

 

ÖNCEKİ HABER

Trabzonspor Konferans Ligi'ne veda etti

SONRAKİ HABER

Pendik’te yol çöktü, 2 bina tedbir amaçlı tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...