09 Şubat 2023 00:35
Son Güncellenme Tarihi: 09 Şubat 2023 21:32

MA Muhabiri Güleş serbest bırakıldı: Röportajı yayınlanmadan 'yanıltıcı bilgiyi' yaymış

Arama kurtarma çalışmalarına katılan gönüllüyle röportaj yaparken gözaltına alınan MA Muhabiri Güleş, röportaj yayınlanmadığı halde, "yanıltıcı bilgiyi yaymaktan" adli kontrolle serbest bırakıldı.

Mehmet Güleş | Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır’da  Şeyh Şamil Mahallesi, Işık Apartmanı’ndaki arama kurtarma çalışmalarını takip ettiği sırada, enkaz alanında gönüllü çalışan Mehmet Nuri Güzel adlı kişiyle röportaj yaparken, bir polisin ihbarıyla Güzel ve Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Mehmet Güleş gözaltına alınarak, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

“Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmekle” suçlanarak hakkında gözaltı işlemi yapılan Güleş'in, bugün Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından ifadesi alındı. Güleş'e emniyet ifadesinde ihbar eden polisin röportaj veren Güzel'in "Burada AFAD yok, UMKE yok. Burada halk kendi imkanları savaşıyor. Halkımız yalnız bırakıldı" ifadeleri kullandığı yönündeki iddiası soruldu.

YAYINLANMAYAN RÖPORTAJA 'SANSÜR YASASI' HÜKMÜ

Emniyet ifadelerinin ardından Güleş ve Güzel, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçlamasıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edildi. Savcılıkta ise Güleş ve Güzel hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmekten" değil, sansür yasası olarak bilinen, Türk Ceza Kanunun 217 maddesinin a fıkrasının 1'inci bendini düzenleyen "yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla haklarında işlem yapıldı.

HER GÜN İMZA ADLİ TEDBİRİ

Aynı iddiayla adli kontrol tedbiriyle Diyarbakır Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Güleş ve Güzel, yayınlanmayan röportajdan ve Güzel'in ihbar eden polisin iddia ettiği ifadeleri kullanıp kullanmadığı tespiti yapılmadan, "yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçundan haftanın her günü imza verme ve yurt dışı yasağı adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı.

“SUÇUN AĞIRLIĞI NEDENİYLE SERBEST BIRAKILMASI SAKINCALI”

Adli kontrol kararı, "Suçun ağırlığı ve sonuçları nedeniyle de bihakkın serbest bırakılmasının soruşturma açısından sakınca doğuracağı ve tüm dosya kapsamı göz önünde bulundurularak bu aşamada soruşturma süresince adli tedbir kontrol hükümlerinin uygun olacağı kanaatine varılmakla…" ifadeleriyle gerekçelendirildi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

CIPOML launches solidarity campaign with workers and peoples in earthquake-hit Turkey

SONRAKİ HABER

ÇHD Göç İdaresi'ne sordu: Deprem bölgesindeki mülteciler için ne yapıyorsunuz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...