13 Ocak 2023 14:36

Van'da Afganistanlı kadının askerlerce cinsel saldırıya uğramasıyla ilgili ortak açıklama yapıldı

Van Barosu ve kentteki kitle örgütleri Afganistanlı kadının iki asker tarafından cinsel saldırıya uğramasıyla ilgili yaptıkları açıklamada, alınan gizlilik kararını eleştirdi.

Fotoğraf: Birhat Ateş/Evrensel

Paylaş

Van’ın Saray ilçesinde İran sınırında 4 Ocak'ta Afganistan uyruklu L.M isimli mülteci kadının iki asker tarafından cinsel saldırıya maruz kalması üzerine İnsan Hakları Derneği (İHD), KESK Van Şubeler Platformu, EMEP  Van İl Örgütü, HDP Kadın Meclisi, Meslek Odaları ve Demokratik Kitle Örgütleri ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Van Barosu önünde gerçekleştirilen basın açıklamasını okuyan Van Barosu İnsan Hakları Merkezi Üyesi Av. Zeynep Demir, ilgili savcılığın soruşturmada aldığı gizlilik kararının, soruşturmanın amacının tehlikeye düşeceği endişesinden ziyade dosyanın kamuoyundan saklanması amacı taşıdığını ifade etti.

Av. Zeynep Demir, L.M’nin yaşadıklarının ilk olmadığını, bulundukları ülkelerden savaş sonrasında Türkiye’ye gelen göçmen kadınların başta cinsel saldırı olmak üzere birçok hukuksuzluğa maruz bırakıldığını belirtti: “Savaş mağduru göçmen kadınlar sığınmaya çalıştıkları ülkede hem erkek egemen düzenin ve hem de bunun en büyük kaynağı iktidarların pençeleri arasında sıkışıp kalmaktadır. Kadına yönelik taciz ve tecavüzün sistematikleştiği erkek egemen sistemi besleyen ana sebeplerden biri ülkedeki mültecilik koşulları olup bu koşullara sebebiyet veren politik duruşun bir an önce terkedilmesi gerekmektedir.”

Kadına yönelik şiddetin toplumsal bir sorun olduğunu ve tüm yakıcılığıyla devam ettiğini vurgulayan Demir “Mevcut koşullar üzerinden bakıldığında göçmen kadınların büyük çoğunluğunun ülkelerini terk etmelerinin sebepleri kadınlara karşı uygulanan baskıcı rejim politikaları veya toplum içinde maruz bırakıldıkları şiddetten kaçmak olduğu görülmektedir. Ancak ülkede uygulanan politikalar nedeniyle şiddetten kaçan göçmen kadınlar burada da şiddetin başka biçimlerine maruz bırakılmakta, bizzat kolluk görevlileri tarafından insanlık onuruna aykırı davranışlara maruz bırakılabilmektedirler” dedi.

ÜNİFORMA ZIRHI İLE İŞLENEN SUÇLAR, ETKİN SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEMESİ, DEVLETİN GÖÇMENLERE BAKIŞI...

Av. Zeynep Demir, göçmenlerin maruz kaldığı şiddetin faillerinin üniformalı kişiler olmasının tesadüf olmadığını, bilinçli bir politikanın sonucu olduğuna dikkat çekti: “Failin kolluk veya kamu görevlisi olduğu durumlarda cezasızlık politikasından güç alan failler suç işlemekten çekinmemektedir. Söz konusu mefhum olayın yaşanmasının sebebi; kamu gücünü arkasına alarak suç işleyen kolluk görevlileri hakkında etkin soruşturmalar yürütülmemesi, üniforma zırhına karşı cezasızlık politikası, kadına karşı şiddetle mücadelenin etkin yürütülmemesi, faillere ödül denilebilecek cezaların verilmesi ve devletin göçmenlere yönelik politikalarıdır. Erkek şiddeti, devletin özel savaş politikası ile birleşerek kadına ve özellikle göçmen kadınlara yönelik şiddet her geçen gün daha da artmaktadır.”

"CEZASIZLIK POLİTİKASINA SON VERİLSİN"

Son olarak şiddete maruz bırakılan tüm kadınların yanında olduklarını belirten Demir, halka çağrıda bulundu: “iktidarı göçmen kadınların ve düzensiz göçmen gruplarının hukuka aykırı yöntemlerle sınırdaşı etme politikalarına son vermeye, göçmen kadınlar gibi hassas grupların ihtiyaçlarına uygun politikalar üretmeye, kadına yönelik şiddetle mücadelede pozitif yükümlülüklerini yerine getirmeye, kadına yönelik her türlü şiddetle etkin mücadele yürütmeye ve faillerin cezasız bırakılması politikasına son verme çağrısında bulunuyoruz.” (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Boşanma aşamasında olduğu Gülsüm Kuyar’ı öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet

SONRAKİ HABER

Barış Vakfı'ndan 2023 tutum belgesi: Demokratik, özgür ve eşit bir toplum için barış…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...