27 Ocak 2013 09:28

Dilovası kirliliğe karşı ayakta!


Dilovası halkı bugün kirliliğe karşı sokağa çıktı. Kanser oranının fazlalığından dolayı ‘Kanser Ovası’ olarak da bilinen ve ağır sanayi bölgesi olan Dilovası’nda halk, Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) kalkması, İZAYDAŞ Evsel Atık Deposu Merkezinin kapanması ve Dilovası çanağının sanayiden arındırılması için miting düzenledi. Dilovası Belediyesi önünden başlayan yürüyüş, fabrikalarından kömür tozu yağdırarak Dilovası’nı toza bulayan Kömürcüler OSB’nin yakınında son buldu.

Dilovası halkı uzun süredir bölgede yaşanan kirliliğe karşı tepkilerini dile getiriyordu. Bu konuda herhangi bir iyileştirme yapılmadığı gibi Kömürcüler OSB’nin, Dilovası’nın nefes borusu denilen kuzey bölgesindeki tepelere kurulması bardağı taşırsan son damla olmuştu.

YETKİLİLER BİLİMİ YOK SAYIYOR

Mitingde Dilovası'nı Geliştirme Platformu adına konuşan Saadet Partisi İlçe Başkanı Ercan Oğuz "Yapılan tüm bilimsel araştırma sonuçlarının yok sayılarak sanayileşmeye devam edilmesini kabul etmiyoruz" dedi. Dilovası çöplüğüyle ilgili verilen sözlerin yerine getirilmediğini ifade eden Oğuz, "Bizler çöplüğün kaldırılmasını isterken, birileri yangından mal kaçırırcasına kimseyi bilgilendirmeden çöplük alanını büyüyüp Dilovası halkını hiçe sayıyor” dedi.

Kocaeli Valiliği’nin Gebze ve civarında Dilovası Karma Organize Sanayi Bölgesi’nin içerisinde faaliyet gösteren tüm Kömür İşletmelerini, Dilovası'nı hava akım koridorlarının üzerindeki hakim tepelerinde kurulan Kömürcüler OSB'ye taşınmasına tepki gösteren Dilovası halkı, ilçede konut alanı olabilecek yerlerin çeşitli bahanelerle kapatılmasını sanayiye yer ayrılması olarak değerlendiriliyor. (Kocaeli/EVRENSEL)


İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Dilovası’nda halkı isyan ettiren çevre kirliliğini Çalışma Bakanı Faruk Çelik’e sordu. Tüzel, “Bakanlığınız müfettişleri tarafından Dilovası Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan işyerleri ve özellikle fabrikalarda 2012 yılında, kaç işyerinde, kaç fabrikada teftiş yapılmıştır?  Kaç işyeri/fabrika bir defadan fazla denetlenmiştir?​” diye sordu.  
Tüzel’in sorduğu diğer sorular şunlar:

·    Yapılan teftişler sırasında ne tür eksiklikler tespit edilmiş, hangi sorunlar saptanmıştır?
·    Sorun saptanan işyerlerine sorunların giderilmesi-eksiklerin tamamlanması için işyeri/fabrika sahiplerine hangi müeyyideler uygulanmış veya uygulanmaktadır?
·    Bakanlığınızca yürütülen incelemeler ve varsa uygulanan müeyyideler sonrasında, teftiş sırasında saptanan sorun ve eksiklikler tam olarak giderilmiş midir?
·    Dilovası’nda hava kirliliğine neden olan fabrikalardaki son durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Hava kirliliğine neden olan Fabrika/işyeri sahiplerine yönelik uygulanan müeyyideleri yeterli buluyor musunuz?
·    Bakanlığınızda kaç İş Müfettişi bulunmaktadır? 2013 yılında kaç müfettiş kadrosu için sınav açmayı düşünüyorsunuz?  (Ankara/EVRENSEL)