15 Ekim 2022 11:25
Son Güncellenme Tarihi: 16 Ekim 2022 08:22

Bartın'da maden alanında görüştüğümüz kurum temsilcileri: Facia önlenebilirdi, kaza değil cinayet!

Amasra'daki madenin önünde görüştüğümüz meslek örgütü, sendika ve siyasi parti yöneticileri maden katilamına ilişkin gelişmeleri aktardı, facianın önlenebilir olduğuna vurgu yaptı.

Fotoğraf: Eren Ergine/Evrensel

Paylaş

Gözde MEYDAN
Eren ERGİNE
Bartın

Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetti, 11 işçi yaralandı. Madende ilk arama kurtarma çalışmaların tamamlandığı açıklandı. Bu açıklamadan önce Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağının önünde görüştüğümüz meslek örgütü, sendika ve siyasi parti temsilcileri, yaşanan facianın önlenebilir olduğuna, kaza değil cinayet olduğuna dikkat çekti.

MMO GENEL BAŞKANI YÜKSEL: MUTLAKA BİR EKSİKLİĞİN, İHMALİN, YANLIŞLIĞIN GÖSTERGESİ

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ayhan Yüksel, patlama haberini aldıktan sonra Zonguldak şubesinden 5 kişilik bir heyet yönlendirdiklerini akabinde de Ankara'dan kendisinin de bulunduğu 3 kişilik bir heyetle bölgeye geldiklerini aktardı. AFAD'ın "trafo patlaması" açıklamasını hatırlatan Yüksel, madenden ilk çıkan işçileri dinlediklerinde grizu patlaması yaşandığını değerlendirdiklerini aktardı.

Yaşanan patlamanın nedenlerine ilişkin bilgiler de aktaran Yüksel "Ocak planı, havalandırma plan, gaz izleme sonuçları, otopsi raporları, tertip planı; ocakta görevlendirilenler girerken burada ne yapacakları amirleri tarafından bildirilir, kim nerede görevlendirilmiş onlar kayıt altına alınır o tertip planı da incelendiğinde bu olayın nedenleri ortaya çıkacaktır. Şu aşamada neden birincisi metan gazının konsantrasyonunun yükselmesi ikinci olarak bir ateş kaynağına ulaşması. Bu mutlaka bir eksikliğin, ihmalin, yanlışlığın göstergesidir" dedi. Yüksel yarın saat 11'de Ankara'daki genel merkezlerinde basın açıklaması yapacaklarını duyurdu.    

MMO ZONGULDAK ŞUBE BAŞKANI ÖZTÜRK: KAÇINILMAZLIK ZIRHINA BÜRÜNDÜRÜLMEMELİ

Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Çağlar Öztürk, maden ocağında çalışmaların devam ettiğini söyleyerek, “Arkadaşlarımız ocağı tamamıyla tahliye etti, ocakta şu anda tehlike altında hiçbir insan yok. Maden ocağında devam eden bir yangın var o yangının söndürülmesi için ekipler çağrıldı” dedi.

Kazanın önlenebilir olduğunu vurgulayan, Öztürk, “Metan gazının patlaması tesadüf değildir. Burada suçlu olan gaz da değildir. Suçlu şartları oluşturandır. Ateş ve metan gazı birleşince kaza meydana geldi. Bu iki riskten birini ortadan kaldırsaydınız bu yaşanmazdı. Yaşanan patlamaya kaza denmesine, kaçınılmazlık zırhına büründürülmesine Soma’da olduğu gibi burada da karşıyım” diye konuştu.

DEV MADEN SEN GENEL BAŞKAN VEKİLİ TETİK: MADENCİNİN FITRATI ÖLMEK DEĞİL

Dev Maden Sen Genel Başkan Vekili Bülent Tetik ise çalışmalarda sona gelindiğini aşağıda kimsenin kalmadığını belirtti. Tetik, “Yangın söndürüldükten sonra savcı içeriye girecek o zaman her şey netleşir" dedi.

Ocakta çalışan işçilerle görüştüklerinden bahseden Tetik, “İçerideki patlatmadan 1 saat sonraki ölçümde 167 çıkıyor. Yani patlama eşiğinde olan bir rakam değil, 280 üstü tehlikelidir ya burada ya sensörlerde veya cihazlarda bir eksiklik olabilir gibi geliyor. Ya içeride bu tepkimeye yol açan ani bir gaz gelişimi veya cihazlarda bir arıza olduğunu düşünüyoruz. Ama dediğim gibi her şeyin netleşmesi için öncelikle içerideki yangının söndürülmeli, ondan sonra her şey belli olacak” diye konuştu.

Madenciliğin fıtratının ölmek olmadığını söyleyen Tetik, “Tedbirler alındığında iş kazalarını sıfıra yakın derecede indirildiğini biliyoruz. Bunlarla ilgili örnekler verebiliriz” ifadelerini kullandı.

DİSK YÖNETİM KURULU ÜYESİ ASLAN: KAMU ELİYLE TOPLU CİNAYET İŞLENDİ

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi, Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan “Teçhizatın teknik donanımın yeterli olmadığına dair iddialar var. Yani gaz ölçüm sensörlerinin yeterli olmadığı ya da bozuk olduğu ya da esas kurulması gereken noktalara kurulmadığından söz ediliyor. Soma’da da benzer şeyler yaşandı. Oradaki patron da biz her şeyi yaptık dedi ama bilir kişi raporu patronu yalanladı. Ermenek'te aynı şeyi yaşadık. Şimdi kamu eliyle aslında buradaki toplu cinayet işlendi” dedi.

Yaşananların tahammül edilemez bir durum olduğunun kamuoyunda görünür hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Aslan, “Sayıştay raporu var. Dünden beri dolaşıyor. Sayıştay 2019’da uyarıyor. Ek önlemlerin ek tedbirlerin alınması gerekiyor diye burada bir rapor tutulmuş, bir inceleme yapılmış ama o günden bugüne yapılan değişen hiçbir şey yok. Yani alınmış bir tedbir yok. Çünkü artık madenlerde sadece madenler de değil, özel sektörde de böyle işçinin hayatı her şeyden ucuz. İşçi emeği her şeyden ucuz” diye konuştu.

“MESELE İNSANLAR HAYATTAYKEN ÖNLEMLERİN ALINMASIDIR”

Şimdi hep birlikte alana gelen yetkililerin insanlar hayatını kaybetmeden önce bu alanlara gelmesi gerektiğinden bahseden Aslan, “Meselemiz insanlar hayattayken önlemlerin alınmasıdır. İnsanların ölmesine neden olacak, ölmesine neden olan bütün olumsuzlukların ortadan kaldırılması gerekiyor. Yoksa patlama olduktan sonra kurumlarımızla burada olsanız da olur olmasanız da. Açıklamalar bildiğimiz klasik söylemlerle yaşananların üzeri kapatılmaya çalışılıyor. Yaşananların üzeri örtülmeye çalışılıyor. Burası bir kamu kurumu gerçekten bütün iddiaların titizlikle incelenmesi, açığa çıkarılması, sorumluların görevden alınması gerekiyor. Yani sadece soruşturma değil hangi kademeye gidiyorsa gitsin bütün sorumluların görevden alınması, el çektirilmesi ve yargılama sonucunda da gerekli cezaların verilmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

EMEP HEYETİ MADEN ALANINDA

Patlamanın ardından madenin olduğu bölgeye geçen Emek Partisi (EMEP) MYK Üyesi Arzu Erkan, sabahın erken saatlerinden beri Amasra’da maden ocağının önünde olduklarını söyledi. Erkan “Sabah ocağın ağzına ulaşma şansımız oldu. Orada maalesef ki madencilerin cansız bedenlerinin çıkarıldığına tanık olduk. Her madencinin ardından; madenci yakınlarının, ailelerinin, eşlerinin feryatları yükseliyordu. Şu an ocakta derin bir sessizlik hakim” dedi.

Arama çalışmalarının bittiğini söyleyen Erkan, bu durumun endişeleri artırdığını vurgulayarak, “28 madencinin cansız bedenine ulaşılmıştı. 15’i için arama çalışmaları sürüyordu. 15 madenciyi daha kaybetmiş olma ihtimalimizin endişesini taşıyoruz. Şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmış durumda değil. Resmi ağızlardan açıklama yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

PATLAMA ESNASINDA ÇALIŞANLAR 23-25 YAŞINDA GENÇ İŞÇİLER

Ocak ağzında madencilerle de görüşme şansı bulduklarını anlatan Erkan, “Özellikle gündüz vardiyasında çalışan, patlamanın olduğu saatlerde ocakta olmayan ama patlama haberini alır almaz maden ocağına koşan ve içerideki arkadaşlarını çıkarmaya çalışan maden işçileriyle yan yana geldik. Sohbet etme olanağımız oldu. Gece vardiyasında olanların genellikle 2019’dan sonra işe girenler olduğunu, 23-25 yaşlarında genç işçiler olduklarını anlattılar. Askerliğini yapmamış arkadaşlarımız bile vardı dediler. Yeni evli olanlar yeni çocuk sahibi olanlar da vardı dediler. Şu anda maden ocağı önünde hem hüzün hem keder hem de derin bir sessizlik var” dedi.

TİP MİLLETVEKİLİ AHMET ŞIK: SORUŞTURMANIN ADİL YÜRÜTÜLMESİ GEREK, BU İKTİDARDA YAPILMASI ŞÜPHELİ

Evrensel’e konuşan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Ahmet Şık, “Kaza demeye dilim varmıyor, çünkü bunların adı bir facia, bir katliam. Önlenebilir nedenlerle gerçekleşmiş her ölüm bence bir katliamı anlatıyor. İşin şaşırtıcı kısmı patlamanın neden kaynaklandığı konusunda şu an elimizde herhangi bir veri yok” dedi.

Bu iktidar düzeninde adil bir soruşturmanın ne kadar yürütülebileceğinden şüpheli olduğunu söyleyen Şık, “En son Soma katliamından sonra gördük ki hiç adil bir soruşturma gerçekleştirilmedi. 301 madencinin katledildiği bir olaya bir faciaya dair bir tek tutuklu bile yok ama davanın yürütücüsü avukat arkadaşlarımız hapiste. Bu bize zaten soruşturmanın adil yürüyüp yürümeyeceğine dair bir fikir veriyor” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Gıda hakkı, anayasayla güvence altına alınmalı

SONRAKİ HABER

"Dünya Gıda Günü'nde tüketiciler aç"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...