05 Temmuz 2022 14:46

Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının kartlarını “süresiz” olarak iptal etti!

Boğaziçi Üniversitesi'nin kayyum rektörü Naci İnci, öğrencilerin mezun olduktan sonra üniversiteye girişini sağlayan kartları herhangi bir disiplin cezasına dayandırmadan “süresiz” olarak iptal etti.

Fotoğraf: Hasan Metin Taşkıran/Evrensel

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi'nin kayyum rektörü Naci İnci’nin üniversite bileşenlerine uyguladığı baskılara bir yenisi daha eklendi. “Kayyumluk” öğrencilerin mezun olduktan sonra üniversiteye girişini sağlayan mezun kartlarını herhangi bir disiplin cezasına dayandırmadan “süresiz” olarak iptal etti. Kararı “Kampüste yapılan gösteri ve eylemlerle üniversitenin huzur ve güvenliğini bozma”ya dayandırdı. Üniversitenin ilgili öğrencilere yolladığı rektör yardımcısı Fazıl Önder Sönmez imzalı belgede, “Kampüste yaptığınız gösteri ve eylemlerle Üniversitenin huzur ve güvenliğini bozduğunuz tespit edildiğinden mezun kartınız süresiz olarak iptal edilmiş olup, kampüse girişinize izin verilmeyecektir” denildi.

ÖĞRENCİLER TEHDİT EDİLMİŞTİ

“Kayyumluğun” Cumartesi günü mezun olacak öğrencilere gönderdiği mailde “Diploma törenlerinin tüm mezun adayları ve misafirleri için düzen ve güven içinde yapılabilmesi için kampüsümüzde mevcut kurallara uyulması gerektiğini hatırlatırız. Boğaziçi Üniversitesi kampüsleri çeşitli grupların eylem alanı olarak kullanılamaz. Bu tür izinsiz eylemlere katılan mezunların mezun kartları iptal edilecek kampüslere girişleri engellenecektir” denilmiş, bugün gerçekleşecek olan alternatif mezuniyete katılmaları halinde bu yaptırımı uygulayacaklarını ifade etmişlerdi.

Mezun kartı iptal edilen Yağmur, “Ben herhangi bir disiplin soruşturmasından ceza almadım. Buna rağmen kayyumluk elle tutulur bir nedene dayandırmadan mezun kartımı iptal ettirdi. Bence bu korktuklarının göstergesi çünkü öğrenciliğinde zapt edemedikleri insanları mezun olduklarında ehlilleştirmeye çalışıyorlar. Burada bir kin tutma durumu da seziyorum. Cezanın süresiz olması kişisel olmasıyla da alakalı gibi. Bence disiplin soruşturmalarından istediklerini alamadıkları için yaptıkları bir misilleme” dedi.

CEZALARIN X-RAY GÜNÜNE DAYANDIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

Boğaziçi Üniversitesinin 20 Mayıs Taşoda Müzik Festivali öncesinde Güney Kampüs girişine X-Ray cihazı koydurmasının ardından birçok öğrenci X-Ray cihazına çantalarını koymamak üzere durumu protesto etmiş, her gün olduğu gibi o gün de sadece kartlarını basarak okula girmek istemişti. Üniversitenin özel güvenlik ekipleri ise durumu protesto eden öğrencilere saldırmıştı. Bunun ardından üniversite yönetimi X-Ray cihazını protesto eden birçok öğrenciye yönelik disiplin soruşturması başlatmıştı.

“Kayyumluk” disiplin soruşturması gereğini Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 6(1)-a bendine dayandırarak öğrencilerin “Etiler Kapı kampüs girişindeki X-ray cihazını kullanmak istemeyerek güvenlik görevlilerinin görevlerini yapmalarına engel olduğu ve mukavemet gösterdiği”ni iddia etti.

Hakkında disiplin soruşturması başlatılan bir öğrenci ise mezun kartı iptalinin x-ray eylemi gününe katılanları cezalandırmak amacıyla yapıldığını belirterek “Amaçlarının mezun olduktan sonra disiplin cezası veremeyecekleri öğrencileri ellerindeki son kozlarıyla cezalandırmak olduğunu düşünüyorum. Özellikle bugün gerçekleşecek alternatif mezuniyetine katılımı olabildiğince düşürmek. Ama biz arkadaşlarımıza destek için orada olacağız” dedi. X-Ray protestosunun ise barışçıl olduğunu asıl suçlunun X-Ray için gereken valilik izninin alınıp alınmadığını bile göstermeyen üniversite yönetiminin olduğunu ekledi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu’ndan "5'li çete" açıklaması: Haber yollamayın, aramı bulmaya yeltenen pişman olur

SONRAKİ HABER

Dolar/TL yeniden 17 liranın üzerine çıktı! (5 Temmuz 2022)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...