13 Mayıs 2022 18:35

Ordu Korgan’da HES’e karşı açılan davada halk kazandı

Ordu Korgan ilçesi Çiftlik Mahallesi’nde Balamir HES’in imar değişikliği projesine açılan dava sonuçlandı; HES engellendi.

Fotoğraf: Korgan köylüleri

Paylaş

Ordu’nun Korgan ilçesinde yapılmak istenen HES'e karşı yurttaşların açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme HES için yapılan imar planlarının iptaline karar verdi. Açılan ikinci davada da mahkeme, şirketin bölgede yaptığı çalışmaların kaçak olduğunu belirterek ÇED raporunu iptal etti.

İmar değişikliği projesinin yayımlanması sonrası Ordu Çevre Derneğinin Çiftlik Mahallesi’nde yaptığı bilgilendirme toplantısından sonra halk şirketin derede yapmak istediği çalışmaları fiili mücadele vererek durdurmuştu.

Şirketin her gelişinde kadınlı erkekli dereye inerek şirketin çalışmasına izin vermeyen halk, imar değişikliği için hukuksal süreci de başlatmıştı. HES için iki dava açıldı.

2 DAVADA DA HALK KAZANDI

Davayla ilgili bilgi veren kendisi de Çiftlik Mahallesinden olan Avukat İsmail Topçuoğlu şunları söyledi. “Ordu ili Korgan ilçesi Keş Deresi üzerine yapımı planlanan Balamir HES projesinin iptaline yönelik başlattığımız hukuk mücadelesi sonuç verdi. Ordu 1. İdare Mahkemesi Balamir HES projesinin yapımı için hazırlanan imar planlarının iptaline karar verdi. Ayrıca Ordu 2. İdare Mahkemesi de HES şirketinin almış olduğu ÇED raporunun iptali için açtığımız davada; şirketin yaptığı çalışmaların kaçak olduğunu, yaptığı ve sonra yıkılan şantiyenin kaçak olduğunu, şirketin gerekli mülkiyet işlemlerini bitirmeden ve gerekli izinleri tamamlamadan işe başlamaya çalıştığını tespit ederek, yasadışı çalışmaların hukuken korunamayacağına ve ÇED raporunun da iptaline karar vermiştir. Yaptığımız fiili ve hukuki mücadele de bize inanan, destek veren herkese teşekkürlerimi iletiyorum.”

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül de, “Korgan halkı birlikteliğinin ve dayanışmasının ödülünü aldı. Kadın erkek birlikte derelerine sahip çıktılar. Halkın mücadelesinden biz de öğrendik. Korgan deneyimi Gölköy’deki HES için açtığımız davaya da örnek oldu. Korgan gibi Gölköy’deki HES için yapılmak istenen imar değişikliğini iptal ettirdik. Emek veren herkesi kutluyorum” dedi. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

7 partiden ortak açıklama: Baskıcı ve hukuksuz uygulamaları asla kabul etmiyoruz

SONRAKİ HABER

SOL Partiden mülteciler için çağrı: İnsani, demokratik ve barışçıl bir çözümün yolunu açalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...