29 Nisan 2022 11:03

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan CHP’li Özel'e 250 bin liralık tazminat davası

Erdoğan, Gezi Parkı davası kararının ardından yaptığı açıklamada kendisine yönelik sözleri nedeniyle CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel'e 250 bin liralık tazminat davası açtı.

Fotoğraf: Cemil Seval/DHA

Paylaş

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı davası kararının ardından yaptığı açıklamada kendisine yönelik sözleri nedeniyle CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel'e 250 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

ÖZGÜR ÖZEL NE DEMİŞTİ?

Gezi davasında kararın açıklanmasının ardından mahkeme önünde açıklama yapan Özgür Özel, "Bugün sonuçlanan davada ülkeyi yöneten bir tek adamın gönlü yapıldı. Biz birlikte oldukça, biz karşımızdakilerin ne yapmaya çalıştıklarını bildikçe korkmayacağız. Bu saray rejiminin korkak efendileri tir tir titreyecek. Birisi masum insanları, çevreci insanları, aydın insanları mahkum etmeye çalıştı. Onların üzerine kapanan mahkeme kapıları, cezaevi kapıları onları mahkum edemez. Gezi özgürdür, Kavala özgürdür. Tarih önünde Recep Tayyip Erdoğan hesap verecektir. And olsun, and olsun, and olsun" diye konuşmuştu.

ERDOĞAN, “ADI ÖZGÜR AMA SOYADI ÇOK GARİP OLAN ZAT” DEMİŞTİ?

Özel'in açıklamalarını hedef alan ise Erdoğan, "Bu zatın ifadeleri tamamıyla milletvekili olduğu için cezası yok ama manevi tazminat noktasında başındaki ağa babası nasıl Man Adası davasında bedel ödediyse avukatlarımız ona da dava açacak. Sadece o değil başka kişilere de dava açılacak. Adı Özgür ama soyadı çok garip olan zatla ilgili olan şu anda avukatlarımız davaları açıp, Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanına hakaret yapılabilir mi, yapılamaz mı? Demek ki ders almamış" demişti.

ÖZEL: SOYADIMLA UĞRAŞMASI ACZİYET GÖSTERGESİ

Özel, Halk TV'de yayınlanan Kadraj programında yaptığı açıklamada, "Erdoğan, bana nanik mi yapacak? Soy ismimiz çok garipse kendisini İsmet Özel'e havale ediyorum. Kişisel bir saldırı var. Ona İsmet Özel yanıt versin. Büyük bir art niyet içinde olduklarını görüyorum. Erdoğan’ın soyadımla uğraşması acziyet göstergesi. Prompterdan konuşmuyorsa, konuşmasının elde tutulacak hiçbir yanı yok. Herkesin yargılanmasının usulleri belli. Dokunulmazlığımı kaldırırsınız. Yargılanırım. Mahkeme karar verir. Dediklerimde suç unsuru var mı?" ifadelerini kullanmıştı.

DAVA GEREÇKESİNDE NELER VAR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, CHP Grup Başkan Vekili Özel'e, 26 Nisan Salı günü Çağlayan Adliyesi önünde yaptığı basın açıklaması nedeniyle 250 bin liralık manevi tazminat davası açıldığını kaydetti. Aydın, açıklamasında, "Davalının açıklamaları, bir bütün olarak gerçek dışı ithamlar içermesinin yanında, Sayın Cumhurbaşkanımızın kişilik haklarına ağır bir saldırı da teşkil etmektedir. Kamuoyunda Gezi olayları olarak bilinen hadiseler, kamu görevlileri dahil olmak üzere onlarca vatandaşımızın hayatını kaybettiği, birçok kamu binasının ve iş yerinin tahrip edildiği, kamuya ve özel kişilere ait mallara zarar verildiği, cebir ve şiddet kullanılarak meşru hükümetin devrilmeye çalışıldığı hadiselerdir. Gerek amacı gerekse tercih edilen yöntemler itibariyle birçok suça vücut veren bu hadiselerin adli makamlar tarafından soruşturulması ve kovuşturulması kadar tabii bir şey olamaz. Hiçbir demokratik hukuk devleti, şiddet içerikli yöntemlerle seçilmiş meşru hükümetin devrilmesine müsamaha göstermez. Bu nitelikteki eylemlere adli ve idari olarak müsamaha göstermek demokratik hukuk devletinin bizatihi inkarı anlamına gelmektedir. Davalının, kamuoyunda 'Gezi Davası' olarak bilinen ceza davasında yerel mahkemenin verdiği karar üzerinden, Sayın Cumhurbaşkanımızı hedef alan açıklamaları, yukarıda ifade edilen temel ilkelerin açık bir ihlali olduğu gibi, Sayın Cumhurbaşkanımızın kişilik haklarına da ağır bir saldırıdır" dedi. 

Hüseyin Aydın, CHP'li Özel'in beyanlarının ifade özgürlüğünün sınırlarını aşan, kamusal tartışmalara katkı sunma kapasitesi olmayan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın itibarına zarar veren, siyasi eleştiriden çok kişisel saldırı niteliğinde açıklamalar olduğunu kaydederek, "Sonuç itibariyle dava dilekçesinde 250 bin lira manevi tazminatın Özgür Özel’den tahsili ile mahkeme kararının yüksek tirajlı bir gazetede yayınlanması talep edilmiştir" dedi. (HABER MERKEZİ) 

ÖNCEKİ HABER

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde 1 Mayıs kutlaması: Sermayenin taleplerini emir telaki edip bizi oyaladılar

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da halka bildiri dağıtılarak 1 Mayıs çağrısı yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...