Eskişehir'de yaşayan yurttaşlar: Aldığımız ücretin yarısı yola gidiyor

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin toplu ulaşım ücretlerine yapmış olduğu zammı, Eskişehir'de yaşayan yurttaşlara sorduk.

26 Mart 2022 12:56
Son Güncellenme Tarihi: 26 Mart 2022 20:03
Paylaş

Engin MEMİŞ
Latife KARTAL
Eskişehir

Eskişehir’de 20 Mart Pazar gününden itibaren geçerli olmak üzere ulaşıma yüzde 75’e varan zam yapıldı.

Tramvay ve otobüslerde kullanılan Eskart güncel tarifeleri şu şekilde belirlendi: Öğrenci indirimli Eskart ücreti 2 liradan 3,5 liraya, tam Eskart ücreti ise 3,5 liradan 6 lira olarak belirlendi. Ocak ayında öğrenci indirimli Eskart’a yüzde 11, tam Eskart’a yüzde 16.

Zamlarla artan ulaşım masraflarını Eskişehirli vatandaşlar ile konuştuk.

Yapılan zamla ilgili düşüncelerini sorduğumuz Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğrencisi Berkay, “Bir öğrenci olarak durum zorluyor, önceden 2 lira iken de zorluyordu 3,5 lira oldu daha fazla zorluyor. İndirim olsa güzel olur, kira, fatura gibi fazlaca giderlerimiz var, üstüne bu da eklenince… . Eskişehir Teknik Üniversitesi’ne ulaşım daha zor, araç kullanmak gerekiyor. Aylık ulaşım masrafım 140-150 lirayı buldu. Öğrenciye aylık abonman tarzı bir şey olsa, örneğin 30 lira, 40 lira gibi, öğrenciler biraz daha rahat olur. Sadece öğrenciler için ücretsiz ulaşım yapılmayacak bir şey değil, olsa çok güzel olur” diye düşüncelerini paylaşıyor.

Başka bir genç: şunları söyledi: ”Zamlar çok fazla, öğrenciler ve sürekli işe gelip giden insanlar var, çalışan insanlar günde gidiş-geliş 12 lira ulaşım masrafı yapacaklar, bir ayda 360 liraya tekabül ediyor, yaklaşık olarak kiranın üçte biri kadar ulaşıma para vermiş oluyor. Eskişehir halkı olarak bu durumdan rahatsızız, şikayetçiyiz yani… Küçük bir şehirde yaşıyoruz, yakın mesafelere gidip geliyoruz oldukça.”

Konuştuğumuz başka bir vatandaş ise, “Öğrenciler için bu zammın iyi olmadığını, şehrimiz zaten küçük, ulaşım mesafeleri kısa, öğrenci kirasını mı versin? Elektriğini mi versin? Yemeğini mi yesin? Üstüne başına mı baksın? Madem Yılmaz Büyükerşen öğrencileri bu kadar seviyor, ona söylüyoruz şimdi öğrencilere böyle mi yardımcı oluyor?” diye sordu.

Ulaşım zamlarının belediyelerin sorunu olmadığını, artan maliyetlerden kaynakladığını söyleyen başka bir vatandaş, “Özel firmalar ile ulaşım sağlanıyorsa, kamu hizmeti düşünülmez kar güdülür. Ulaşım temel ihtiyaçtır, kamusal olmalıdır” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Bursa'da, Aynur Karayün evli olduğu Yusuf Karayün tarafından bıçaklanarak öldürüldü

SONRAKİ HABER

Mayın önlemi | Bulgaristan Kefken arasındaki Karadeniz sularında her türlü balık avcılığı durduruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...