23 Mart 2022 10:02

Bir ailenin enerji faturası bir yılda yüzde 95 arttı

Isınma amaçlı doğal gaz kullanan, asgari elektrik tüketimi yapan ve bir depo benzin harcayan bir ailenin enerji faturalarının toplamı 1060 liradan 2075 liraya çıktı.

Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA 

Paylaş

Elektrik ve akaryakıt başta olmak üzere enerji faturaları bir yılda ikiye katlandı. Sadece üç kalemde yapılan enerji harcaması bir yılda 1060 liradan 2075 liraya çıktı.

Dört kişilik bir ailenin 240 kilovatsaat elektrik tüketiminin Mart 2021 tarihinde faturaya yansıması 190 lira olarak hesaplanırken, aynı miktarda elektrik tüketimi mart 2022’de 310 liraya çıktı. Benzer bir şekilde ısınma amaçlı kullanılan doğalgazın 300 metreküp fiyatı da 540 lira tutarındaydı. Aynı fatura 2022 mart ayında 820 liraya tırmandı.

Dizel aracın bir depo akaryakıt masrafı da geçtiğimiz yıl 330 lira iken, bu yılın aynı ayında 1035 liraya dolmaya başladı.

Buna göre ısınma amaçlı doğal gaz kullanan, asgari elektrik tüketimi yapan ve bir depo benzin harcayan bir ailenin enerji faturalarının toplamı 1060 liradan 2075 liraya çıkmış oldu. Buna göre bir ailenin üç kalemde faturası yüzde 95,75 artmış oldu.

"AKP TARİHİN EN BÜYÜK ZAMMINI YAPTI"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Fatura yükünün bir yıl içinde ikiye katlanması, iktidarın enerjide indirim yapıldığı algısının da gerçek olmadığını gösterdi. Asgari tüketimde bile ikiye katlanan fatura yükü; memur maaşı ve asgari ücrette yapılan artışın neredeyse tamamını eritti” dedi.

CHP’li Akın, özetle şunları dile getirdi:

“İktidar indirim illüzyonu oluşturarak vatandaşı yanıltmaya çalışırken; bu hafta gelmeye başlayan faturalar indirim algısını yerle bir etti. Yılbaşından bu yana ikiye-üçe katlanan faturalardaki 40-50 lira tutarındaki indirimin hiçbir anlamı yok. Cumhuriyet tarihinin en büyük zammı hâlâ geçerli. İktidarın yanlış ekonomi politikalarıyla Türk Lirasını liracık yaptı.” (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

ÇHD davası | Sahte ifade var, sahte delil üretimi var, delillerle oynama var, daha ne olsun?

SONRAKİ HABER

Varız, gitmiyoruz, haklarımızı istiyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...