CANLI BLOG | Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısında 12. gün

Ukrayna'dan tahliyeler için 6 insani koridor açıldı. Rusya, koridorları "Kiev-Gomel, Mariupol-Zaporijya, Mariupol-Rostovna-Donu, Harkiv-Belgorod, Sumi-Belgorod, Sumi-Poltava" diye duyurdu.

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırı 12. gününde.

Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Mariupol, Kharkiv ve Sumi şehirlerinden sivillerin tahliyesi için Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla ateşkes ilan ettiğini duyurdu. 

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana en az 364 sivilin öldüğünü, 759 sivilin yaralandığını, gerçek sayının ise çatışma bölgelerinden bilgilerin geç alınmasından dolayı çok daha fazla olduğunun sanıldığını bildirdi. BM yaklaşık 1 milyon 735 bin 68 mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini belirtti.

Dakika dakika gelişmeler canlı blog sayfamızda...

07 Mart 2022 03:14
Son Güncellenme: 07 Mart 2022 21:18
.

 

23:49

Paylaş

RUSYA, GEÇİCİ ATEŞKES İLAN ETTİ

Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinde sivillerin tahliyesi için yarın Moskova saati ile 10.00’dan itibaren geçici ateşkes ilan etti. (AA)

 

 

23:07

Paylaş

FIFA'DAN KARAR

FIFA, Rusya'daki futbol takımlarında yer alan yabancı oyunculara ve antrenörlere sözleşmelerini sezon sonuna kadar tek taraflı olarak askıya alma hakkı verdi. (AA)

 

 

21:56

Paylaş

BM: UKRAYNA'DA ÖLÜ VE YARALI SAYISI 1200'Ü GEÇTİ

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana 1207 kişinin öldüğünü ve yaralandığını bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Rusya'nın saldırılarında, Ukrayna'da hayatını kaybeden sivillerin sayısının 406'ya çıktığını ancak bunun daha yüksek olabileceğini söyledi.

Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana ölen ve yaralananların sayısını 1207 olarak paylaşan Dujarric, ülkeden ayrılanların sayısının ise 1 milyon 700 bini geçtiğini belirtti. (AA)

 

 

21:48

Paylaş

RUSYA HEYETİNDEN AÇIKLAMA

Rusya heyetinden yapılan açıklama "İnsani yardım koridorlarının 8 Mart’ta çalışacağını ümit ediyoruz. Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakereler devam edecek" denildi. (AA)

21:14

Paylaş

RUSYA-UKRAYNA MÜZAKERELERİNDE ÜÇÜNCÜ TUR SONA ERDİ

Rusya-Ukrayna müzakerelerinde Belarus’un Brest bölgesinde düzenlenen üçüncü tur görüşmeleri bitti. Görüşme yaklaşık 4 saat sürdü.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, görüşme sonrası Twitter hesabından paylaşım yaptı.

Video mesajı yayımlayan Podolyak, müzakerelerde insani yardım koridorlarının lojistiğini iyileştirmede küçük ama olumlu gelişmeler olduğunu açıkladı. (HABER MERKEZİ)

 

20:50

Paylaş

ABD, AVRUPAYA İLAVE 500 ASKER GÖNDERECEK

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Avrupa'ya ilave 500 asker daha gönderilmesi talimatı verdi. (AA)

20:38

Paylaş

İNGİLTERE'NİN KİEV BÜYÜKELÇİSİ UKRAYNA'DAN AYRILDI

İngiltere'nin Kiev Büyükelçisi Melinda Simmons'ın, ciddi güvenlik durumu nedeniyle Ukrayna'dan ayrıldığı bildirildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin İngiliz parlamentosunun Dışişleri Komitesinde yaptığı konuşmada, ülkesinin Ukrayna'daki tüm diplomatik misyonlarını kapattığını açıkladı.

Truss, "Büyükelçimiz (Simmons) ciddi güvenlik durumu nedeniyle Ukrayna'dan ayrıldı" ifadesini kullandı.

İngiliz Büyükelçi, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırılardan önce başkent Kiev'den Lviv'e geçmişti. (HABER MERKEZİ)

 

19:28

Paylaş

UKRAYNA'LI BÜYÜKELÇİDEN İSRAİL'E "BİZE SİLAH GÖNDERİN" ÇAĞRISI

Ukrayna'nın Tel Aviv Büyükelçisi Yevgen Korniychuk, İsrail'den, ülkesine silah ve koruyucu ekipman göndermesini istedi.

Tel Aviv'deki Ukraynalı Büyükelçi kask takmış bir şekilde çevrim içi basın toplantısı düzenledi.

İsrail'e seslenen Korniychuk, "Söyler misin bana, bu şeyle (kask) savaşman mümkün mü? Tabii ki hayır. Neden korkuyorsunuz? Ukraynalıların kişisel güvenliğini sağlamaktan mı? Ukraynalıların hayatını kurtarmak için yapacakları en basit şey bu" ifadelerini kullandı.

İsrail'den silah ile kask ve çelik yelek gibi koruyucu ekipman göndermesini isteyen Korniychuk, daha önce yapılan benzeri çağrılara rağmen bunlardan hiçbirinin gönderilmemesinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

Korniychuk, İsrail Başbakanı Naftali Bennett'in Rusya ile Ukrayna arasında ara buluculuk yapma çabasına ilişkin ise şunları kaydetti:

"Barış çabanız için teşekkür ederim. Bu bizim için paha biçilemez bir şey. Bu hala uğrunda savaştığımız silah ve mühimmattan çok daha önemli. Bunun faydası olur mu bilmiyoruz ama Bennett'in barış için cumartesi günü (Yahudilerin dini tatili) ülkeden ayrılıp Moskova'ya gitmesi görülmüş şey değil."

Korniychuk ayrıca İsrail'in, Ukrayna ile Rusya arasında en üst düzeyde müzakere ve toplantı düzenlenecek potansiyel yer olduğunu savundu. (AA)

 

17:26

Paylaş

MÜZAKEREDE 3 TUR BAŞLADI

Rusya ve Ukrayna delegasyonları, müzakerelerin üçüncü turu için Belarus’un Belovejskaya Puşa bölgesinde bir araya geldi. (HABER MERKEZİ)

16:30

Paylaş

AB KONSEYİ BAŞKANI, PUTİN VE ZELENSKİY İLE KONUŞTU

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile konuştuğunu bildirdi.

Michel, Putin ile görüşmesi hakkında sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını AB'nin en kuvvetli şekilde kınadığını hatırlattı.

Putin'e çatışmaları acilen durdurması, güvenli insani geçişlerle yardımlara erişimi sağlaması çağrısında bulunduğunu aktaran Michel, Ukrayna'daki nükleer tesislerin güvenliğinin önemine işaret ettiğini belirtti.

Michel, Putin ile temasları sürdürme konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.

Michel, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüşmesiyle ilgili olarak da Ukrayna halkının acılarının dindirilmesi ve nükleer tesislerin güvenliği konusunda AB'nin Ukrayna'nın yanında olduğunu vurguladı.

AB'nin Ukrayna'ya desteğinin sarsılmaz olduğunu kaydeden Michel, Ukrayna'nın AB üyeliği başvurusunun gelecek günlerde ele alınacağını bildirdi. (AA)

15:29

Paylaş

THY, MİNSK UÇUŞLARINI DURDURMA KARARINI 9 MART'A UZATTI

Türk Hava Yolları (THY), Rusya'nın saldırıları nedeniyle Ukrayna hava sahasının sivil uçuşlara kapatılmasının ardından Belarus'un başkenti Minsk için daha önce aldığı sefer iptali kararını 9 Mart'a uzattığını duyurdu.

THY'nin Twitter'daki hesabından yapılan duyuruda, "9 Mart 2022 (dahil) tarihine kadar Minsk çıkışlı/varışlı uçuşlarımız iptal edilmiştir. Değişiklik ve iade işlemlerinizi acentenizden, web sitemizden ya da '0 850 333 0 849' numaralı çağrı merkezimizden tamamlayabilirsiniz." ifadeleri kullanıldı. (HABER MERKEZİ)

15:25

Paylaş

RUSYA'DAN "MİLLİYETÇİLER 1600'DEN FAZLA YABANCIYI REHİN TUTUYOR" İDDİASI

Rusya Savunma Bakanlığı Savunma Yönetimi Ulusal Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, "Ukraynalı aşırı milliyetçilerin canlı kalkan olarak 1600’den fazla yabancı vatandaşını rehin tuttuğunu" ileri sürdü. Mizintsev'in iddiasına göre Mariupol'de rehineler arasında 70 Türkiye vatandaşı da yer alıyor.

Sputnik'in haberine göre basın toplantısında konuşan Mizintsev, "Kievli radikaller canlı kalkan olarak bin 634 yabancıyı rehin tutmaya devam ediyor. Harkov’da 200 Ürdün, 40 Mısır, 15 Vietnam, 2 Endonezya vatandaşı olmak üzere 257 kişi mevcut. Sumi’de 576 Hindistan, 159 Tanzanya, 121 Çin, 100 Gana, 70 Ürdün, 60 Mısır, 16 Pakistan, 15 Tunus, 14 Zambiya, 8 Kazakistan ve 1 Sırbistan vatandaşı olmak üzere bin 140 kişi var. Mariupol’de 70’i Türkiye, 18’i Kazakistan vatandaşı 88 kişi mevcut” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

15:18

Paylaş

RUSYA ATEŞKEŞ İHLALİ OLDUĞUNU İLERİ SÜRDÜ

Rusya Savunma Bakanlığı, “Ukrayna tarafı insani koridorların oluşturulması için gereken tek bir şartı dahi yerine getirmedi. Milliyetçiler, fiziksel şiddet tehdidi altında siviller ve yabancı vatandaşların insani koridorlardan çıkmasına izin vermiyor. Ukrayna yönetimi ülkedeki gidişat üzerindeki kontrolünü tamamen kaybetti ve radikallerin etkisi altına girdi” açıklaması yaptı. (HABER MERKEZİ)

 

15:16

Paylaş

MÜZAKERELERİN TSİ 17.00’DE BAŞLAMASI BEKLENİYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin bir danışmanı, Rusya ile 3. tur müzakerelerin yerel saatle 16.00'da (TSİ 17.00) başlayacağını söyledi.

Ukrayna delegasyonunun üyesi Mihail Podolyak görüşmelerin Belarus’ta gerçekleşecek bugünkü turunda Ukrayna heyetinin üyelerinde değişiklik olmayacağını kaydetti. (HABER MERKEZİ)

15:15

Paylaş

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI VE BM TEMSİLCİLERİ İLE İLK KEZ GÖRÜŞTÜ

Rusya Savunma Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler temsilcileri arasında Ukrayna’daki insani durum hakkında ilk kez bir görüşme gerçekleştirildi.

Moskova’da yapılan görüşmede Ukrayna, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerindeki insani sorunların çözümü için taraflar arasında etkileşime yönelik algoritma konusunda konuşuldu. Ayrıca, görüşmenin Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in telefon görüşmesinde varılan anlaşmalar çerçevesinde gerçekleştiği aktarıldı. (HABER MERKEZİ)

 

15:05

Paylaş

KREMLIN UKRAYNA'YA ŞARTLARI SIRALADI

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Reuters haber ajansına demecinde, Kiev’in, şartlarını yerine getirmesi hâlinde Rusya’nın Ukrayna’daki askeri saldırıyı durdurmaya hazır olduğunu söyledi. "Bu şartlar yerine getirilirse Rusya'nın askeri harekatı anında duracak" diyen Peskov, maddeleri şöyle sıraladı:

"Ukrayna'nın Kırım'ı Rusya toprağı olarak tanıması, Donbass'daki ayrılıkçı cumhuriyetler Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlıklarının tanınması, Ukrayna anayasasının NATO üyeliği hedefi çıkarılacak şekilde değiştirilmesi ve Kiev'in herhangi bir bloka üye olma iddiasından vazgeçmesi" (HABER MERKEZİ)

14:38

Paylaş

BLINKEN: LİTVANYA'YA KONUŞLANDIRILAN TABUR GENİŞLETİLECEK

Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin, "İster bir hafta sürsün ister bir ay veya daha fazla. Ukrayna'nın kazanacağına tamamen inanıyorum." dedi.

Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "ABD, Avrupa'daki mevcut askeri birliklerine 7 bin personel daha eklemiştir. Geçen yıl Litvanya'ya konuşlandırılan 366'ncı Tabur da genişletilecektir. 400 ilave personel, gelecek günlerde Litvanya'ya gelecektir" şeklinde konuştu. Blinken ayrıca Baltık ülkelerine ek F-35 savaş uçağı takviyesi yapılacağını aktardı.

Blinken, "Rusya Ukrayna'da savaş istiyor olabilir, fakat bu, savaşı kazandığı anlamına gelmez. İster bir hafta sürsün ister bir ay veya daha fazla. Ukrayna'nın kazanacağına tamamen inanıyorum." ifadesini kullandı.

Litvanya Dışişleri Bakanı Landsbergis da "Her ülkenin kendine göre bir umudu ve sınır güvenliğini garanti altına alma isteme hakkı vardır" diye konuştu. (AA)

14:32

Paylaş

ÇAVUŞOĞLU AÇIKLADI: LAVROV VE KULEBA ANTALYA'DA GÖRÜŞECEK

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 10 Mart'ta Rusya-Ukrayna müzakerelerine ilişkin Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile Antalya'da üçlü görüşme yapılacağını açıkladı. Çavuşoğlu açıklamasında "Antalya'da benim katılımımla üçlü toplantı olacak" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

 

 

14:02

Paylaş

RUSYA, HASIM ÜLKELER VE BÖLGELER LİSTESİNİ ONAYLADI

Rusya hükümeti, ülkeye, Rus şirketlerine ve vatandaşlarına hasmane eylemlerde bulunan yabancı ülke ve bölgelerin listesini onayladı.
Sputnik'te yer alan habere göre listede ABD, tüm AB ülkeleri, Kanada, Birleşik Krallık (Jersey, Anguilla, Britanya Virjin Adaları, Cebelitarık dahil), Ukrayna, Karadağ, İsviçre, Arnavutluk, Andorra, İzlanda, Liechtenstein, Monaco, Norveç, San Marino, Kuzey Makedonya, Japonya, Güney Kore, Avustralya, Mikronezya, Yeni Zelanda, Singapur ve Tayvan yer aldı. (HABER MERKEZİ)

13:57

Paylaş

3. TUR GÖRÜŞMELERİN GERÇEKLEŞMESİ BEKLENİYOR

Rusya televizyonu, Belarus haber ajansı Belta'ya dayandırarak, Rusya'yla Ukrayna arasındaki görüşmelerin (Türkiye saatiyle aynı) 15.00'da başlayacağını duyurdu.

Sputnik haber ajansının Belarus servisi, Rusya delegasyonunun Ukraynalı müzakerecilerle bir araya gelecekleri yere vardıklarını yazdı. 

Görüşmelerin, ikinci tur müzakerelerin gerçekleştiği yer olan Belovejskaya Puşa’da düzenleneceği belirtiliyor. (HABER MERKEZİ)

13:53

Paylaş

HİNDİSTAN BAŞBAKANI MODİ, ZELENSKİY İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefonda görüştüğü bildirildi.

Hindustan Times'ın haberine göre, yaklaşık 35 dakika süren görüşmede Modi, Ukrayna'daki Hint vatandaşlarının tahliyesi için sağladığı destek için Zelenskiy'e teşekkür etti ve Sumi şehrindeki Hintlerin tahliyesi için de desteğin sürdürülmesini istedi.

Zelenskiy, Twitter hesabından görüşmeye ilişkin yaptığı paylaşımda "Başbakan Narendra Modi, Rus saldırılarına karşılık verme hususunda bilgilendirildi. Hindistan, savaş sırasında vatandaşlarına yapılan yardımları ve Ukrayna'nın en üst düzeyde doğrudan barışçıl diyalog taahhüdünü takdir ediyor. Ukrayna halkına verilen destek için minnettarız." dedi. (AA)

13:29

Paylaş

BM: 1 MİLYON 735 BİN 68 MÜLTECİ UKRAYNA'DAN KOMŞU ÜLKELERE GEÇTİ

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle yaklaşık 1 milyon 735 bin 68 mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

Açıklamada, Polonya'ya 1 milyon 27 bin 603, Macaristan'a 180 bin 163, Slovakya'ya 128 bin 169, Moldova'ya 82 bin 762, Romanya'ya 78 bin 977, Rusya'ya 53 bin 300, Belarus'a 406 ve diğer Avrupa ülkelerine ise 183 bin 688 mültecinin geçiş yaptığı aktarıldı.

Bu rakamlara ilave olarak Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 18-23 Şubat'ta 96 bin kişinin de Rusya'ya geçtiği kaydedildi. (HABER MERKEZİ)

13:19

Paylaş

İNGİLTERE’DEN UKRAYNA HÜKÜMETİ BÜTÇESİNE 100 MİLYON DOLAR HİBE

İngiltere hükümeti, Ukrayna hükümeti bütçesine 100 milyon dolar hibe edeceği açıklandı. İngiltere hükümeti resmi internet sitesinden yapılan duyuruda, “İngiltere, Rusya'nın sebepsiz ve yasadışı işgalinin yarattığı mali baskıları hafifletmek için doğrudan Ukrayna hükümet bütçesine 100 milyon dolar daha tahsis edecek” denildi. Söz konusu hibenin, "Ukrayna’da kamu sektörü maaşlarını desteklemek, devlet işlevlerinin çalışmaya devam etmesine olanak sağlamak, Ukrayna halkı için güvenlik ağlarını güçlendirmek ve emekli maaşlarını desteklemek" için yapılacağı aktarıldı. Para aktarımının Dünya Bankası aracılığıyla yapılacağı bildirildi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Sadece Putin Ukrayna'daki ıstırabı tamamen sona erdirebilir. Yeni destekler, kötüleşen insani durumla karşı karşıya olanlara yardım etmeye devam edecek” dedi. (HABER MERKEZİ)

13:16

Paylaş

AB, 5 MİLYON KİŞİNİN UKRAYNA'YI TERK ETMESİNİ BEKLİYOR

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri saldırısı nedeniyle yaklaşık 5 milyon kişinin Ukrayna'yı terk etmesini beklediklerini belirtti.

Fransa'nın Montpellier kentinde düzenlenen AB Kalkınma Bakanları Toplantısı öncesinde konuşan Borrell, son bir haftada 1,5 milyon Ukraynalının komşu ülkelere gittiğini hatırlatarak, yaklaşık 5 milyon kişinin ise Ukrayna'yı terk etmesini beklediklerini ve buna hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. Borrell, Ukrayna'ya komşu ülkelere daha fazla yardımda bulunulması gerektiğini belirtti. (AA)

13:01

Paylaş

ZELENSKİY: YENİ YAPTIRIMLAR UYGULANMASI GEREKİYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Ortaklarımızla temaslarımızdaki tezlerimiz mantıklı, adil ve dürüst. İşgal devam ediyorsa ve Rusya Ukrayna’ya karşı planlarından vazgeçmiyorsa o halde yeni yaptırımlar uygulanması gerekiyor" diye konuştu.

Zelenskiy, Telegram'dan paylaştığı video mesajında "Rusya ile ihracat ve ithalatın boykot edilmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

"İşgalciler, bu gece Mıkolayiv kentine saldırdı ve roket topçuları ile sivillerin yaşadığı mahalleleri vurdu, barışçıl Kharkiv'in mahallelerine saldırdı" diyen Zelenskiy, Ukrayna hava sahasının kapatılması talebini yineledi, "Ukrayna üzerindeki gökyüzünün güvenliğinin sağlanması için daha kaç kişinin ölmesi ve kayıpların yaşanması gerekiyor?" dedi. (AA)

 

12:56

Paylaş

RUSYA: 10 YERLEŞİM BİRİMİ ELE GEÇİRİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov tarafından yapılan açıklamada Ukrayna'da 2 bin 396 askeri altyapı tesis imha edildi. Konaşenkov, "Smolyaninovo, Voyevodivka, Kreminna, Kudryaşivka, Borovenki, Purdivka, Zamulivka yerleşim birimleri kontrol altına alındı. 6 kilometrelik ilerleme kaydedildi" ifadelerini kullandı. Azov, Novotatarivka, Mirne yerleşim birimlerinin de kontrollerine geçtiğini söyleyen Konaşenkov, askerlerin Mariupol kentine doğru ilerlemeye devam ettiğini söyledi.

Konaşenkov'un açıklamasına göre savaşın ilk gününden bu yana Ukrayna'nın 2 bin 396 askeri altyapı tesisi, 827 tank ve çeşitli zırhlı araç, 84 çok namlulu roketatar, 304 havan topçusu, 603 özel askeri araç ve 78 insansız hava aracının (İHA) imha edildi.

"6 İNSANİ KORİDOR AÇILDI"

Bugün saat 10.00 itibarıyla geçici ateşkesin ilan edildiğine ve 6 insani yardım koridorunun açıldığını belirten Konaşenkov, "Koridorlar şu şekilde; Kiev-Gomel, Mariupol-Zaporijya, Mariupol-Rostov-na-Donu, Harkiv-Belgorod, Sumi-Belgorod, Sumi-Poltava." dedi. Konaşenkov, Rus ordusunun tahliye süresince İHA'lar ile alanı kontrol edeceklerini bildirdi. (AA)

12:48

Paylaş

UKRAYNA: RUSYA, BELARUS SINIRINDAN FÜZE SALDIRILARINA DEVAM EDİYOR

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın Belarus sınırından füze saldırılarını sürdürdüğünü bildirdi. Genelkurmay Başkanlığının Facebook hesabından yapılan açıklamada "İşgalciler, Ukrayna'ya hava saldırısı düzenlemek için Belarus'un hava sahasını kullanmaya devam ediyor" ifadesi kullanıldı. Genelkurmay Başkanlığından yapılan bir diğer açıklamaya göre, 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta 11 binden fazla Rusya askeri hayatını kaybetti. 46 uçak, 68 helikopter, 290 tank, 999 zırhlı araç, 117 topçu sistemi, 454 araç, 60 yakıt tankı ve 7 insansız hava aracı etkisiz hale getirildi. (AA)

 

12:33

Paylaş

YENİ ZELANDA, RUSYA'YA YAPTIRIM İÇİN YENİ YASA ÇIKARTACAK

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Rusya'ya karşı yaptırımlar için yeni bir yasa tasarısını acilen meclisten geçirmeyi planladıklarını açıkladı.

Yeni Zelanda’daki mevcut yasalar, Birleşmiş Milletler (BM) kararı olmaksızın herhangi bir ülkeye yaptırım uygulanmasına izin vermiyor. Bu yüzden Rusya'nın BM kararlarını veto etmesinden dolayı Başbakan Ardern liderliğindeki İşçi Partisi hükümeti, Ukrayna’daki savaşa özel olarak ‘‘Rusya Yaptırımlar Yasası’’ adındaki tasarıyı 9 Mart Çarşamba günü meclise sunmaya hazırlanıyor.

Yaptırımlarla oligarklar ve Rusya'daki savaşla bağlantılı kişilerin, şirketlerin ve varlıkların hedef alındığını belirten Ardern, süper yatların, gemilerin ve uçakların Yeni Zelanda sularına veya hava sahasına girmesinin de yasaklanacağını kaydetti. Ardern, "Tasarı, Belarus gibi Rusya'nın yasa dışı eylemleriyle suç ortaklığı yapan diğer devletlere karşı yaptırım uygulanmasına da izin veriyor" ifadesine yer verdi.

Bu arada, yasayla başta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olmak üzere 100'den fazla kişinin Yeni Zelanda'ya seyahat etmesi yasaklanacak. (AA)

10:48

Paylaş

ÇİN: UKRAYNA'DAKİ DURUM KONUSUNDA HER ZAMAN NESNEL VE ADİL DAVRANDIK

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Pekin'in Ukrayna krizi konusunda her zaman objektif ve adil davrandığı savunularak, "Müzakereler diyalog yoluyla sürdürülmeli" denildi.

"Bölgede uzun vadeli istikrara odaklanmalıyız" denilen açıklamada, Pekin'in Rusya ile Ukrayna'nın en kısa sürede görüşmeler yürüttüğünü görmeyi arzu ettiği kaydedildi. (HABER MERKEZİ)

09:16

Paylaş

JOHNSON'DAN 6 MADDELİK PLAN

BBC'nin haberine göre, İngiltere Başbakanı Boris Johnson hafta sonu boyunca dünya liderlerini arayarak Rusya'nın Ukrayna operasyonunda başarısız olması için yeni bir adım atmak üzere konuştu. Johnson, Putin'e baskı yapmak için 6 maddelik bir plan hazırladığı ve bunu mevkidaşlarına anlattığı belirtildi. Johnson'un önerileri şöyle:

  • Dünya liderleri Ukrayna için bir "uluslararası insani koalisyon" oluşturmalı.
  • Ukrayna'yı öz savunmasını yapabilmesi için desteklemeli.
  • Rusya'ya yönelik ekonomik baskı artırılmalı.
  • Uluslararası toplum Rusya'nın "Ukrayna'daki adımlarını normalleştirme çabalarına" karşı çıkmalı.
  • Savaşın diplomatik çözümü için, Ukrayna hükümetinin tam katılımıyla çabalar devam etmeli.
  • NATO ülkeleri arasında güvenlik ve dayanışmayı güçlendirmek için hızlı bir mücadele verilmeli. (HABER MERKEZİ)

 

09:10

Paylaş

MOODY'S RUSYA'NIN KREDİ NOTUNU BİR KEZ DAHA DÜŞÜRDÜ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Rusya'nın kredi notunu "B3"ten "Ca"ya düşürdü ve not görünümünü negatif olarak belirledi. Kredi derecelendirme kuruluşu, 3 Mart'ta ülkenin kredi notunu "Baa3"ten "B3"e düşürmüştü. (HABER MERKEZİ)

 

09:04

Paylaş

TIKTOK VE NETFLIX, RUSYA'DAKİ HİZMETLERİNİ ASKIYA ALDI

Video paylaşım platformu TikTok, Rusya'daki bazı hizmetlerini askıya aldığını duyururken, çevrim içi yayın platformu Netflix de bu ülkedeki faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

TikTok'tan yapılan yazılı açıklamada, Rus hükümetinin kısa süre önce aldığı medya düzenlemesine ilişkin kararın, şirketin bu adımında etkili olduğu bildirildi. Buna göre TikTok, Rusya'dan canlı akışı ve yeni içerik paylaşımlarını askıya alırken, diğer ülkelerdeki paylaşımları Rus kullanıcıların artık göremeyeceğini de belirtti. Platformun diğer hizmetleri ise kullanıma açık olmaya devam edecek.

Öte yandan Netflix de yazılı bir açıklamayla Rusya'daki hizmetlerini durdurduğunu açıkladı ancak kararın detayları henüz paylaşılmadı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin "sahte bilgi yayanlara" 15 yıla kadar hapis cezası öngören düzenlemeyi onaylamasının ardından, BBC, CNN, ZDF ve Bloomberg gibi çok sayıda Batılı medya kuruluşu Rusya'daki faaliyetlerini askıya almıştı. (AA)

 

08:53

Paylaş

ZELENSKİY: AFFETMEYECEĞİZ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, Ukrayna'da suç işleyen tüm Rus askerlerine yargılanacaklarını ve kendilerini affetmeyeceklerini söyledi. 

Zelenskiy akşam saatlerinde yaptığı konuşmasında şöyle dedi: 

"Yok edilen evleri affetmeyeceğiz. Okhmatdyt üzerinde hava savunma sistemimizin vurduğu füzeyi affetmeyeceğiz. Topraklarımızı vuran 500'den fazla füzeyi affetmeyeceğiz. Ukrayna'nın her yerinde halkımızı ve çocukları vuran füzeleri...

Silahsız insanların vurulmasını affetmeyeceğiz. Altyapımızın yok edilmesini affetmeyeceğiz.

Yüzlerce kişi kurban oldu, binlercesi acı çekti.

Tanrı da onları affetmeyecek. Bugün değil, yarın değil; asla etmeyecek. Affedilmek yerine onlar için bir Kıyamet Günü olacak. Bundan eminim". (HABER MERKEZİ) 

08:40

Paylaş

RUSYA 4 KENTTE ATEŞKES İLAN ETTİ

Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Mariupol, Kharkiv ve Sumi şehirlerinden sivillerin tahliyesi için Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığına bağlı, Ukrayna'da İnsani Müdahale için Birimler Arası Koordinasyon Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den insani koridorlar açılmasına yönelik talepte bulunduğu kaydedilen açıklamada, “Rus ordusu, Kiev, Mariupol, Harkiv ve Sumi şehirlerinden sivillerin tahliyesi için Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla geçici ateşkes ilan etmektedir” denildi.

Açılacak insani koridorların insansız hava araçları ile takip edileceği bilgisine yer verilen açıklamada, Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Kızılhaç’taki ilgili birimlerin bilgilendirildiği belirtildi. Açıklamada, “Ukrayna’dan, belirtilen yönlerde insani koridorların oluşturulması için tüm koşulları yerine getirmesini, sivillerin ve yabancı vatandaşların organize şekilde çıkışını sağlamasını talep ediyoruz.” ifadesine yer verildi. (AA)

 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa