26 Şubat 2022 09:22

Akkuyu Nükleer Santrali'nde "savaş var" dediler ücretleri vermediler

Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında Rusya sermayeli taşeron İntens’e bağlı çalışan işçilerin ücretleri savaş bahanesi ile verilmedi. İstedikleri zammın ödenmeyeceğini de öğrenen işçiler eylem yaptı.

Arşiv fotoğraf: Akkuyu işçileri

Paylaş

Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında Rusya sermayeli taşeron firma İntens’e bağlı çalışan işçilerin ücretleri savaş bahanesi ile yatırılmadı. İntens İnşaat AŞ bünyesinde çalışan işçilerin yüzde 40 zam taleplerinin karşılanacağı sözü de tutulmadı. İşçiler yüzde 30’un altında zamlar verileceğinin söylenmesi üzerine vardiya çıkışında eylem yaptı. 

"YÜZDE 30’UN ALTINDA ZAM VERECEKLERİNİ SÖYLEDİLER"

Düşük ücret, yoğun çalışma, kalabalık servisler ve barınma gibi sorunları çözülmeyen işçiler geçtiğimiz hafta ücretlere zam talebiyle eylem yaptı. Patronun eylem üzerine yüzde 40 zam talebini kabul ettiğini söyleyen işçiler, ücretlerin ‘savaş’ bahanesiyle yatmadığını ve ücret zamlarının söylenenin aksine yüzde 30’un altında kaldığını söyledi.

"YÜZDE 40’DAN VAZGEÇMİYORUZ"

Yüzde 40’ta anlaşmalarına rağmen firma yetkililerinin kendilerine yüzde 30’un altındaki rakamlara anlaştıklarını belirttiklerini aktaran bir işçi, “Bizimle dalga geçiyorlar. Bugün ücretler yatacaktı. Yatmadı. Firma Rusya firması olduğu için maaşların yatmamasını Rusya’da bankaların kapalı olmasına bağlıyorlar. Ama aslında oradaki savaşı bahane edip bizim tepkilerimizi ölçüyorlar. Bu yüzden biz de buna eylem yaparak tepki verdik. Biz yüzde 40 zamdan vazgeçmiyoruz” dedi.

"HER ŞEY YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE ARTTI, YÜZDE 30’U KABUL ETMİYORUZ"

Elektrikten, doğal gaza, ekmeğe, ulaşıma her şeye yüzde 50 üzerinde zam geldiğini ifade eden başka bir işçi, “5 bin 500 lira maaş alıyoruz. Yaptığımız iş ağır bir iş. 5 bin 500 TL veriyorlar. Yüzde 40 zam bile gerçek enflasyonun altı. Zamla birlikte maaşlarımız 7 bin 700 olacaktı. Yüzde 30’un altındaki bir ücret sefalet demek. Bunu kabul etmiyoruz” dedi.

Barınmalarından, servislerine kadar her şeyden para kısılmaya çalışıldığını ifade eden bir işçi de “Her şeyimizden kısıyorlar. Bari maaşlarımızdan kısmasınlar. Bu inşaat bizim sırtımızda yükseliyor. Bu zammı çok görmesinler” dedi.

İddiaları sormak için ulaşmaya çalıştığımız firmaya ise ulaşamadık. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Anneleri: Cüneyt Aydınlar nerede?

SONRAKİ HABER

Nükleer Meclis gündeminde | Uzmanlar uyardı: Türkiye’nin felaketi olur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...